MI IS AZ AZ INTIM TORNA?

Az intim vagy gátizom torna az inkontinencia, a vizelettartás zavarának legegyszerűbb gyógymódja, egyben a megelőzés hatékony eszköze is, és igen jelentős pozitív hatással van a szexuális élet minőségére.

Az intim izmokat erősítő tornát, valamint azok helyes működtetésének és erősödésének műszeres visszajelzési-mérési módszerét az amerikai Dr. Arnold Kegel szülész-nőgyógyász professzor fedezte fel a gyógyító tudomány számára több, mint ötven évvel ezelőtt.

Egyszerű négy gyakorlatát azóta a különböző korcsoportokra és nemekre továbbfejlesztették, melyet orvosok, gyógytornászok hatékony variációs gyakorlatsorok formájában tanítanak szerte a világban a klinikai gyógyításban, ill. a megelőzésben. A világ különböző pontjain oktatják és használják manapság az oktatók, vagyis „kegelek” a Kegel-gyakorlatok egész sorát.

GÉSÁK TITKA

A speciális torna a keleti kultúrákból ered, ahol anyáról leányára szálló titkos tudomány volt és ma is az, elsősorban a minőségi szexuális élet megélésére a férfi és nő számára. Ezért alkalmazza szintén eredményesen a „kegeleket” a szexuálterápia.

A leghatékonyabb gyakorlatvariációk összeállításában az a titok, hogy a gátizmok és a medencei mélyizmok funkcionális anatómiai működésének, beidegzésének pontos ismerete alapján, meg tudják tanulni azok akaratlagos működtetését.

Ha a gyakorlatsorokat szakszerűtlenül végezzük, előfordulhat, hogy nemhogy javítanánk, de akár ronthatjuk is a gátizomtorna hatását, ezért nagyon fontos, hogy mielőtt belekezdesz a gyakorlatok végzésébe, alaposan olvass utána, hogyan kell helyesen elvégezni őket! Vagy még helyesebb, ha a kezdeti időszakban egy néhány órás tanfolyamon – mely elérhető az ország minden pontján ma már – sajátítod el azokat a pontos „szakismereteket”, melyekkel aztán könnyen boldogulsz.

Szóval lássuk mik is ezek?

TÉVHITEK AZ INTIM TORNÁVAL KAPCSOLATBAN

 1. Nem, a fejlődéshez szükséges tréninget nem lehet buszmegállóban, TV nézés közben, metróban vagy bárhol gyakorolni, ilyen esetekben ugyanis a gátunk terhelt állapotban van, ami erős ellenható tényező a tornával szemben, illetve a figyelmünk sem teljesen a torna helyes módban történő elvégzésére koncentrál. Ez maximum kellemes időtöltés lehet, melyben fokozódhat a gátizmok koordinációs-készsége, de ereje, gyorsasága, állóképessége semmiképp.
 2. Nem használunk sem hüvelyi súlyokat, sem gésa golyókat, ezek súlya ugyanis a gátizomzatra nehezülve nyújtja az izmot, miközben nekünk szorítani kéne. Nem működik, sőt…
 3. Nagymamák is nyugodtan elkezdhetik! A gátizmok fiatalsága nem korfüggő: vannak ugyan olyan szokások, melyek évtizedek alatt folyamatosan, egyre inkább gyengítik ezen izmainkat, azonban fiatalok gátizomzata is lehet rossz állapotú a túlzott tamponhasználattól, gátizmokat gyengítő erőltetett sportolástól stb., és idősebb korban is átlagban 135%-os, de akár 200%-os javulás érhető el a rendszeres gyakorlással.
 4. Kismamáknak is ajánlott: sokan félnek attól, hogy ártanak az intim tornával a magzatnak. Szó sincs róla! A babák oxigén és tápanyag ellátása is fokozódik, így sokszor felébrednek és „ők is velünk tornáznak”. A várandósság bármely időszakában nyugodtan elkezdhető a tanulás, ideális azonban, ha 10 héttel a szülés előtt elkezdjük a gát tudatos edzését esetleges gátvédelemhez, illetve a minél jobb szülés utáni regenerációért.
 5. Nem csak nőknek! A férfi intimtorna fő céljai közé tartozik a prosztatavédelem (csökken a prosztata gyulladásos hajlama, javul a keringése), potenciavédelem (a gátizmok megerősítésével az erekció szöge ismét fiatalos lesz, megtanulható a korai magömlés szabályozása, fokozódik a libidó), visszérvédelem (aranyeres panaszok, here visszértágulat ellen). Mivel a herék vérellátása is fokozódik, a tesztoszteron (férfi hormon) termelés is jobb lesz.

KIKNEK NEM AJÁNLOTT?

Bizonyos esetekben nem ajánlott intim tornát végezni: veszélyeztetett terheseknél, kismedencei tumoros betegeknél, vérző myomás (a méh jóindulatú daganata) betegeknél. Dehogy biztosan képben legyél, erről is érdemes megkérdezned egy szakembert, mondjuk a nőgyógyászod vagy a legközelebbi intim torna trénert lakhelyeden.

AZ INTIM TORNA CÉLJA

 • Segít a várandósságra és a szülésre való felkészítésben. A jó állapotú, edzett izmok kevésbé sérülnek, a szülés után hamarabb regenerálódnak , a hüvely tónusa gyorsabban helyreáll.
 • Biztosítja a szülés utáni gáti rehabilitációt, hogy az izmok mielőbb visszanyerjék erejüket.
 • Csökkenti a menstruációval járó kellemetlen tüneteket.
 • Csökkenti a nőgyógyászati gyulladásos betegségek előfordulását, növeli a kismedencei szervek ellenálló képességét.
 • Csökkenti és megszünteti a vizelet és széklettartási problémákat.
 • Segít a változókorra való felkészülésben, az alhasi szervek sorvadását megelőzi.
 • Felkészít a nőgyógyászati, urológiai, végbélsebészeti műtétekre. A jó állapotú szöveteket könnyebb operálni, gyorsabb a felépülés, a műtéti eredmények tartósabbak.
 • Örömtelibb szexuális életet biztosít!
 • Növeli a vitalitást, az életenergiát, javítja az élet minőségét.

HOL ÉS HOGYAN SAJÁTÍTHATJUK EL?

Ma már sok helyen tartanak gyógytornászok, trénerek tanfolyamot hol intim torna, hol gátizom torna elnevezéssel. Már több gátizom torna videokazettát is lehet kapni gyógyszertárakban, boltokban. Ha többet szeretnél tudni, keresd fel a nőgyógyászod vagy a lakhelyedhez legközelebbi oktató helyet!

A Kegel gyakorlatok egyszerűek, bárki megtanulhatja, bárhol, bármikor gyakorolhatja. Néhány egyszerű gyakorlatot most leírok, próbáld ki, tapasztald meg! Első lépés, hogy megtaláld, hol is van ez az izmunk! Először is ülj a WC ülőkére széttárt lábakkal.

Ha már sugárban jön a vizelet, próbálja megállítani, „elzárni a csapot”.

Ha sikerült, engedd egy kicsit, majd ismételd meg párszor. Ezzel megérezheted, melyik is az a „csodaizom”.

Ha már megtapasztaltad, a gyakorlást nem kell összekötni a vizeletürítéssel, mert ez hosszútávon nem előnyös hatású. Magát a gyakorlást először fekve próbáld ki, mégpedig úgy, hogy a hátadon fekve a lábad húzd fel, és kissé nyisd szét!

EGY KIS ÍZELÍTŐ A GYAKORLATOKBÓL:

1. Feszítsd meg a PC izmod, tartsd 3mp-ig, majd lazítsd el szintén 3mp-ig, de úgy, hogy a hasizmod ne használd! Lehet, hogy az elején még a 3 másodperc se fog menni, de a gyakorlással erősödni fog az izmod.

2. Most pedig feszítsd-lazítsd 10-szer egymás után, amilyen gyorsan csak tudod!

3. Ezután az izmot hosszan és lassan húzd össze, mintha valamit a hüvelybe szívnál. Maradj így 3mp-ig.

4. Végül nyomj, mintha székelnél, de a hüvelyre irányuljon a préselő nyomás. Maradjon így is 3mp-ig.

Mindezeket naponta háromszor csináld, a gyakorlatokat alkalmanként 10x. Minden tréning akkor hatékony, ha rendszeresen, lehetőleg naponta ismétled.

VOND BE A PARTNERED IS!

Közös erotikus játéknak is felfoghatjátok a gyakorlást, és fontos visszajelzéseket is kaphattok párotoktól eközben a PC izomzat összehúzásának erősségéről. Először is az ő ujját vezesd be a hüvelybe. Ha nem lenne elegendő a síkossága, akkor használjatok síkosítót. A fent leírt gyakorlatokat párban is próbáld ki!

INTIM HIBÁK ÉS VESZÉLYEI, AVAGY 10 INTIM JÓTANÁCS

 • Kerüld a túlzottan gyakori irrigálást! – Mert kimossa az élettani hüvelyflórát, amelyet a Dőderlein baktériumok tartanak egyensúlyban.
 • Kerüld a tampon hosszú ideig történő használatát! – Mert gyengíti a hüvelyizmokat.
 • Kerüld hűvös időben, hogy kint van a hasad! – Mert a petefészek energiái a legfontosabbak egy nőnek.
 • Kerüld a step aerobicot! – Mert a folyamatos rázkódás gyengíti a húgycső záróizmait. Megelőzés: intimtorna.
 • Kerüld az emelést, cipekedést, ha hátrahajló méhed van! – Mert ez nagy rizikófaktora a méhsüllyedés kialakulásának.
 • Kerüld a rendszeres napi forró fürdőket! – Gyengíti a kötőszöveteket! Érdemes minden fürdés után hideg vízzel letusolni, ami a gát területének is kifejezetten jót tesz.
 • Kerüld a buszmegállóban való PC izmok húzogatását! – Mert ha nem szakember által összeállított intim tornagyakorlatok végzel aranyeres problémákat is előidézhetsz!
 • Kerüld a rendszeres hashajtó használatát! – Helyette a reggeli, természetes reflexműködést érdemes visszaállítani, ami egy pohár meleg folyadék vagy a reggeli elfogyasztása után közvetlenül beindul.
 • Kerüld el a széklet vízbecsobbanásakor a víz felfröccsenését az intim testrészekre! – mert a hüvely és a húgycső fertőzésveszélye lehetséges!
 • Kerüld a normál szappan illetve tusfürdő használatát az intim részeken!
  – mert ha érzékeny vagy rá, akkor kicsípi a nyálkahártyát.

Láthatod, az egészségmegőrzésben testünk minden része fontos szerepet játszik, így lehetsz te is kiegyensúlyozott és magabiztos. Az intim torna az embereket általában önbizalommal tölti el, hogy tehetnek valamit saját egészségükért. Már ma elkezdheted…

Forrás

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük