A REJTETT GÁTIZMOK

Gátizmoknak azt a két comb közötti izomterületet nevezzük, amely minden oldalon ki van feszítve a határoló csontok között. Ezen apró izmok a szeméremcsont mögött és a gerinc vége, a farkcsont előtt található területen helyezkednek el, és három rétegű izomlemezként tartják belső szerveink súlyát. Míg az ember nem állt két lábra elsősorban az ürítési funkcióinkban játszottak kulcsfontosságú szerepet. Azonban az emberi faj két lábra állásával az evolúció során újabb nagyon fontos feladatuk alakult ki: testünk egyetlen vízszintes izomlemeze tartja belső szerveink súlyát, és felelős a méh, és gát környéki szervek felfüggesztéséért is. Emellett szerepet játszik ezen alhasi szervek optimális működésében. Általában tudomást sem szerzünk róluk, amíg nincs probléma velük,  ám rögtön kétségbeesünk, katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítjuk saját alfelünket, amint valami tünet jelentkezik. Pedig hát miért is ne lenne probléma velük, hiszen nem is igazán tudjuk, hol vannak, hogyan működnek?

Ez a három rétegű izomlemez harántcsíkolt izomból áll, ami azt jelenti, hogy az akaratunktól függően működő izomcsoport. Ezeket az izmokat tehát képesek vagyunk tudatosan erősen összehúzni illetve ellazítani, úgy, ahogyan a lábunkat emeljük vagy a hasizmunkat összehúzzuk. Ezen izmoknak köszönhetően tudjuk például a vizelést és a székletürítést is tudatosan visszatartani. A záróizmok mellett nagy felületű oldalra kiterjedő izmokat úgynevezett támasztóizmokat is találunk, amelyeknek fontos szerepük van a húgyhólyag, méhtest és a végbél felfüggesztésében és helyben tartásában.

Tudnod kell, a harántcsíkolt izmok nem veszítenek erejükből, ha kellőképpen dolgoztatjuk őket. Ugyanez történik, mikor futunk, edzünk, tornázunk, izmainkat dolgoztatjuk. Gátizmunkat is képesek vagyunk tudatosan működtetni, tornáztatni, de ha nem tanuljuk meg, és csak funkcionálisan használjuk, akkor sajnos folyamatosan veszít erejéből, megtartási képességéből. Testünk egyetlen izma sem képes megtartani erejét mindennapi edzés nélkül. Gondolj csak bele, hasizmainkról, karizmainkról, lábizmainkról nem feledkezünk meg a mindennapi edzések során, míg a gátizmok sokkal inkább háttérbe szorulnak az életünkben! Aktív torna hiányában folyamatosan gyengülnek, azaz izomsorvadás sorsára jutnak.

TITKOS FELADATOK

A medencealapi izmok feladata nem elhanyagolható: rajtuk támaszkodnak a hasüregi szervek; és magukba foglalják a húgycső, a hüvely illetve a végbél záróizmait, így ez a három rétegből álló izomlemez igen összetett feladatot lát el. Törvényszerűnek tűnhet tehát a gáti izmok meggyengülése szülés után, a változókor idején hormonhatás miatt; de ezen túl gyakran fordul elő hüvelygyulladás, görbe testtartással elnyomott vérkeringés és rendszeres, hosszas ülés következtében is.

Tulajdonképpen ezen izmok felfedezése és első leírása dr. Arnold Kegel nevéhez fűződik, aki  először publikálta 1952-ben ennek az izomcsoportnak a jelentőségét, és ő dolgozta ki ennek az edzését is. A róla elnevezett Kegel-izmokat szerelemizmoknak is szokás nevezni, a Kegel-gyakorlatok hasznossága pedig ma már megkérdőjelezhetetlen! Magyarországon „intim torna” címen lehet tanfolyamokat találni, ami igazán a gátizom /PC izom/ erősítésére szolgáló komplex gyakorlat sorozat. Kegel doktor nőkkel foglalkozott, így főleg az ő életükben történő változások szempontjából vizsgálta a PC izom fontosságát: terhesség alatt és szüléskor. A szülést nagyban megkönnyíti az edzett gátizom, mivel tudatosan képes lazítani-feszíteni, ezért az esetleges gátszakadás is ritkább. A terhesség alatt, szülés után is érdemes vele foglalkozni, hisz így a hüvely rugalmasságát könnyebben vissza lehet nyerni. A változás korában az alhasi véráram pangása ellen is kiváló, és a hüvely nedvesedését is segíti. Előfordul olyan panasz is, hogy a legváratlanabb helyzetekben elcseppen a vizelet. Ehhez néha elég egy mozdulat vagy nevetés, köhögés! A „szégyencseppek” egy részének oka a PC izomzat gyengesége. Ezért a vizelet elcseppenések megakadályozására is eredményes az intim torna.

A SZEXUÁLIS ÉLET  ÉS A KEGEL-IZMOK

A gátizmok megfelelő edzettsége új lehetőséget teremt a női orgazmus kiváltásában. A széles izomszalag mozgatása együtt jár a hüvely izomzatának mozgatásával, így tudatossá válik szex közben is ennek használata. De nemcsak az orgazmus kiváltásában játszik szerepet, hanem az intenzitásának fokozását, átélését is növelheti. Vizsgálatok szerint azok a nők, akik nem képesek orgazmust elérni, rossz, renyhe PC izomzattal rendelkeznek. Akik kizárólag a csikló ingerlésével jutnak el a csúcsig, azoknak már valamivel erőteljesebb a PC-jük, és akik aktussal is és csikló izgatással is átélik az orgazmust, azoknak a gátizmuk kitűnő kondícióban van. A férfi partner számára is nagyobb élvezetet nyújthat szeretkezés közben. A keleti nők szexuális varázsa részben abban rejlik, amit a hüvelyizmukkal tudnak tenni! Közösülés közben képesek erősíteni, gyengíteni, sőt hullámszerű mozgást produkálni a hüvelyfalukkal.

A vaginizmus, azaz hüvelygörcs oldását is segítheti a gátizom torna.
Ez az a női szexuális probléma, aminek a következtében akár évekig is lehetetlen a behatolás. Fiziológiailag ez a jelenség azért van, mert a nő nem képes ellazítani a hüvely környéki izmait a szerelmeskedéskor. Persze az igazi oka ennek sokkal komplexebb, és legtöbbször valamilyen pszichés történés, tudattalan tényező van a héttérben. Viszont a kétirányú kezelés gyorsítja a gond megoldását. Az egyik irány a „pszichés görcs” oldása, és a másik a hüvelygörcsé, amit a Kegel gyakorlatokkal prímán lehet csökkenteni, elmulasztani.

MI AZ A SZÉGYENBETEGSÉG?

A medencealapi izmok gyengeségéből adódó tünetek gyűjtőneve, amit a szégyenérzett miatt eltitkolva, és nem korrigálva súlyosbodhatnak, és a tapasztalatok szerint betegséggé fajulnak. Ilyen például a vizelet, szél és széklet megtartási nehézség, az aranyeres párna megjelenése. A vizeletmegtartási nehézség, azaz vizelet inkontinencia a felnőtt lakosságot tömegesen érinti. Pedig mindennapjaink civilizációs léte megköveteli, hogy a szervezet számára megkönnyebbülést adó ürítéses késztetést elfojtsa mindaddig, amíg a hely vagy a személyes szokásai ezt megengedik.

Elfojtsa, azaz vissza tudja tartani, meg tudja tartani! Gondolj csak bele hétköznapjaidba, mekkora problémát jelentene számodra egy ilyen kis „baleset”!

A gátizom torna hallatán azonnal a nőkre gondolunk, pedig PC izma a férfiaknak is van!!! Az inkontinencia, bár sokkal ritkábban, de a férfiakat sem kíméli. Így a leírtak számukra is segíthetnek. Ami viszont nagyon sok fiút és férfit érint, az a korai magömlés. Mint ahogy a vizeletet is ez az izom tudja visszatartani, úgy a magömlés kontrolljában is segíthet. Egyszóval, a férfiaknak is érdemes tréningezniük!

MELYEK IS AZOK A BIZONYOS TÜNETEK?

A medencealapi izmok gyengülésének két fokozata ismert. Az elsőfokú tünetek közé tartozik:

  • a stressz-inkontinencia;
  • a hüvelyi gyengeség;
  • a végbélzáróizom gyengülése;
  • az aranyér.

Az stressz inkontinencia a hasprés hatására akarattól függetlenül történő vizeletcsepegést jelent. Ha nem figyelünk ezen tünetekre időben oda  – vagy esetleg neveltetésünkből adódóan nem szívesen beszélünk róluk -, előbb-utóbb fokozódni fognak panaszaink, mivel továbbra sem teszünk semmit a gátunk erősítéséért.
Kialakulnak a másodfokú tünetek:

  • a húgycső,
  • a húgyhólyag,
  • a hüvely,
  • a méh és
  • a végbél süllyedése,
  • illetve az orgazmus átélésének szervi okokból adódó képtelensége.

„NE NEVETTESS, MERT BEPISILEK!” – AVAGY MÁR A FIATALOK IS?

A közhiedelem szerint a vizelet, széklet inkontinencia és az aranyér az idősek betegsége, és meglehetősen ritka. A legutóbbi felmérések azonban ennek ellenkezőjéről számolnak be. Magyarországi adatok szerint a stressz-inkontinenciával küszködő nők 85%-a tapasztalja a hüvelyizmok gyengülését, 23%-uk a végbél záróizmának gyengülését, és 23%-uk mindhárom tünetről beszámol. Újabb 45%-uknak vannak aranyeres panaszai, és ezen csoport 6%-a mind a négy tünet jelentkezését tapasztalta. További fontos adat, hogy Magyarországon az először szült nők 38%-ánál jelentkezik a stressz-inkontinencia, ez az arány két szülés után 57%, a harmadik gyermek születése után 73%.

Széles körben végzett egyesült államokbeli felmérések még megdöbbentőbb adatokat hoztak nyilvánosságra: a 17 évesek körében végzett vizsgálatok a stressz-inkontinencia 18,5%-os előfordulásáról, a 17-25 éves korosztályban viszont 50,7%-os előfordulásáról számolnak be. Ez tehát a klasszikus: „Ne nevettess, mert bepisilek!” korosztály.

Források

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük