A NŐI MELL SZÉPSÉGE

Nagyon érdekes az a tény, hogy míg napjainkban a női mell az egyik legfontosabb szexuális szimbólum, mely egyértelműen kötődik a nő és férfi közötti szexualitáshoz; addig a 17. században a fedetlen kebel a klasszikus, ifjonti szépség kifejezője volt? A meztelen felsőtesttel ábrázolt nő a hamvas, vénuszi, érintetlen kebleit tárta a világ felé, mely fontos eszköz volt arra, hogy kimutassa erényességét. Úgy tűnik, fedetlen keblekkel járni sokkal elfogadhatóbb volt a 17. századi Angliában és Hollandiában, mint manapság bárhol a világon. Ezek szerint Janet Jackson nemrég valóságos média-botrányt kavart, merész mellmutogatására a pár száz évvel ezelőtti kortársaknak a szemük se rebbent volna?

A változó történelmi korszakok ellenére azonban egyben biztosak lehetünk: a női mell a szépség, nőiség, vonzerő fontos eszköze marad mindig. 

Az emlők nagyrészt zsírszövetből állnak, amelybe a tejmirigyek szélesen szétágazó szőlőként ágyazódnak be. A mellkason a 4-9. borda között helyezkednek el, súlyuk általában 150-400 grammig terjed, de a szoptatás idejére 800-900 grammra növekedik. Ritkán egyforma nagyok, az egyik általában egy picit nagyobb, és a méretkülönbség a terhesség után még tovább fokozódhat. A mellet sima, vékony és igen lágy tapintású bőr fedi. A bimbóudvart borító különösen vékony bőr színe változó: fiatal lányoknál és szőke nőknél rózsaszínű, a fekete hajúaknál sötétbarna, míg a barnáknál pedig világosbarna.deális mell? A középkorban erre így válaszoltak volna: „amely pontosan beleillik a lovag tenyerébe”.
Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy a formája és terjedelme egyénenként változik: lehet körte, alma, csúcsos, pici, nagy vagy óriási. Egy emlő nagyságáért a zsírszövet rendszerint öröklött elhelyezkedése felelős. A keleti nőké többnyire félgömb alakú, a feketéké kúpos, az ázsiaiaké kicsiny. Nagysága a ciklus fázisai szerint, illetve az életkor előrehaladtával is változik. A menopauza után a mirigyállomány visszafejlődik, a körülvevő bőr petyhüdtté válik.

Az érzékeny emlőbimbó a bimbóudvar közepén ül, mely hidegre, érintésre, szexuális stimulációra össze tud húzódni és megkeményedik. A bimbóudvarban faggyúmirigyek kis csomócskák formájában láthatók, melyek szoptatáskor zsírtartalmú váladékot termelnek az emőbimbó védelmére.

HOGYAN FEJLŐDIK?

Születéskor az emlőrügy alig fejlett, és előfordulhat, hogy a fiú vagy lány újszülött melle duzzadt, sőt abból sárga folyadék is távozik. Ez az ún. „boszorkánytej”, mely nem kóros jelenség, nem szabad miatta megijedni! Az anyai szervezetben termelődő női hormonok újszülöttbe való átkerülése okozta ártalmatlan jelenségről van szó, mely néhány nap alatt magától megszűnik.

Gyermekkorban még semmi különbséget nem látunk a kisfiúk és kislányok melle között, teljesen egyforma a bimbóudvar és az emlőbimbó. Serdülőkorban a nemi érés megindulásával a 11-12 éves kislányoknál azonban szembetűnő változások kezdődnek:először a bimbóudvar emelkedik ki a bimbóval, majd utána a mell is növekedni kezd, mely folyamat 2-3 évig tart a lányoknál. Ezen folyamat a nemi érés első jelei közé tartozik, a szeméremszőrzet megjelenése és az első vérzés megjelenése csak 1-2 évvel később várható. Emiatt is, illetve mivel ez a külvilág számára is látható jelekkel jár, ez a folyamat sokszor zavarba hozza a fiatal lányokta, hisz először szembesülnek „nővé” érésükkel. Ekkor az emlő formája többnyire csúcsosan előreemelkedő, leginkább kúphoz hasonlító.

Felnőttkorban a bimbó feletti rész laposabb, a bimbó alatti gömbölyded. A mellkas domborúsága folytán a két mell tengelye előrefelé széttér. Ekkor alakul ki az emlő végleges formája, de a sejtek növekedése valójábban csak az első terhességgel fejeződik be. Később a mirigyszövetek megfogyatkoznak, a kötőszövet, s főképp pedig a zsírszövet gyarapszik. Az emlőket 3 összetevő építi fel: a mirigyszövet, a kötőszövet és a zsírszövet, melyek aránya adja a keblek egyéni jellegét, amely minden nőnél más. A mellek mérete, formája, feszessége aszerint változik, hogy milyen arányban tartalmazzák a zsír-, mirigy- és kötőszöveteket. Érdemes tudni, hogy a fogyásra sem reagálnak egyformán: akinek a mellét nagyrészt mirigy- és kötőszövet alkotja, ha lefogy, keblének mérete, állománya nem változik lényegesen; míg akinél a zsírszövet dominál, ott bizony a keblek is arányosan kisebbek lesznek!

KELL-E MELLTARTÓT VISELNEM?

Sajnos rossz hír a nőknek, hogy csupán a bőr, mely beborítja; és a közvetlenül a bőr alatt futó, szívós, szalagszerű, teherbíró kötőszövet rögzíti, mint egy természetadta melltartó! Saját izmai nincsenek, a mellkasizmok pedig csak támasztékul szolgálnak. A függesztő szalagok rugalmatlanok, hamar kitágulnak, anélkül, hogy visszanyernék eredeti méretüket, formájukat. Ezért nem képes semmiféle testgyakorlás sem az emlők fokozódó süllyedését meggátolni.A bőr és a kötőszövetes szalagok megnyúlását egyedül megfelelő melltartó viselésével lehet lassítani. Hát ez van sajnos, hölgyeim!

A bőr ellenálló képességét ráadásul a helytelen táplálkozás, a mértéktelen kávézás, a dohányzás és a túl meleg fürdők hátrányosan befolyásolják, mely hideg vizes masszázzsal, megfelelő krémek használatával lassíthatók, ezáltal a bőr öregedése késleltethető.

Fontos tehát a mindennapos melltartó viselet, melyet már serdülőkorban el lehet kezdeni, amint bizonyos nagyságot elér a mell, attól függetlenül, hogy milyen a formája. Érdemes mindig viselni: fogyókúra alatt, menstruációkor, terhesség és szoptatás alatt, különösen sportoláskor! A fém szerkezet nélküli melltartót úgy válasszuk meg, hogy az mind kosár, mind mellkaskörfogat méretében alkalmazkodjék a mellek méretéhez, mind a szoros, mind a túl laza melltartó nem tudja feladatát ellátni. Az ideális melltartó könnyű, kényelmes, a mellet jól tartja és szexisnek érzi benne magát az ember!

MILYEN HATÁSSAL VAN A MELLEKRE A SPORT ÉS A TORNA?

Minthogy nincs saját izomzata, így a mell tornával sajnos nem erősíthető. Mivel a nagy mellizomzat felszínén nyugszik, így annka erősítése, szilárdítása jó hatású lehet a mell tartására is. Napi 3-4 óra aktív sportolás azonban már csökkenti a mell térfogatát, és különösen nagy mellek esetén érdemes vigyázni a rázkódással járó sportokkal, mint pl. a lovaglással, tenisszel vagy futással. A hátizomzat és mellizomzat erősítésével járó sportok viszont jótékonyak lehetnek, ilyen pl. az úszás, kosárlabda vagy kézilabda. Ilyenkor érdemes külön erre a célra kapható, még rugalmasabb anyagból készülő, szoros, széles pántú melltartó viselése.

A SZOPTATÁS KÁROSÍTJA A MELLEIMET?

A mellek is követik a terhesség során meginduló súlynövekedést. A tejmirigyek méretének és számának növekedése következtében az emlők jelentősen megduzzadnak, és ez így természetes. Tehát inkább a terhesség alatt bekövetkezett emlőnövekedés, mint a szoptatás befolyásolja a nem kívánt változásokat. Ezért a mellek formájának megőrzése szempontjából nagyon fontos a megelőzés. Már terhesség alatt javasolt a megfelelő kiképzésű melltartó viselését. S ezt tanácsolják a szoptatós anyukáknak is. Semmiképpen sem szabad kétségbeesni, főképp pedig nem szabad a szoptatásról lemondani az ilyen félelmek miatt. Az emlők idővel, a szoptatási időszak után, többé-kevésbé visszanyerik formájukat és méretüket. Hogy mennyire, az persze kortól, alkattól, és életmódtól is függ. Egy kis tornával, mellizom-erősítő gyakorlatokkal is sokat lehet korrigálni.

Viszont azt is érdemes jól eszünkbe vésnünk, hogy – a nemzetközi kutatások eredményei alapján – elmondhatjuk, hogy azok a nők, akik szoptatták gyermekeiket, sokkal kisebb kockázatnak vannak kitéve az emlőrák kialakulására!

HATÁSSAL VANNAK-E A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁK A MELLEKRE?

A menstruációs ciklus második felében a mell az egyik természetes női hormonnak, a progeszteronnak köszönhetően teltebb, feszesebb, mirigyesebb tapintatú, gyakran érzékenyebb is. Ilyenkor bővebb a mell vérellátása, megnagyobbodnak a tejmirigy sejtjei, kitágulnak a tejjáratok, és mindenekelőtt folyadék halmozódik fel a sejtekben. Ilyenkor előfordulhat, hogy nagyobbnak érezzük mellünket; de ez nem valódi növekedés, csupán a szövetekben felhalmozódott vízmennyiség okozza a változást.

Ugyanez a jelenség játszódik le akkor is, amikor fogamzásgátló tablettát szedünk. Ebben az esetben általában a két természetes női hormon, a progeszteron és ösztrogén kombinációját visszük be a szervezetbe. A tabletták esetében többnyire ugyanúgy működik a női ciklus, mint normálisan a szervezetben, ugyanazokkal a hormonokkal, csak ez esetben a tablettákból származó hormonok fejtik ki hatásukat a szervezetben. A mai modern fogamzásgátló tabletták már nagyon alacsony mennyiségben tartalmazzák a női nemi hormonokat, éppen csak annyit, amennyi a biztonságos védekezéshez szükséges, viszont mellékhatásokat már elenyésző mennyiségben okozhatnak.

Így elmondhatjuk, hogy a mai modern tabletták esetében már nem kell számolni a mellek bármilyen változásával; de nagyon ritkán előfordulhat, hogy az ösztrogén hatására megkötött víz a szövetekben az emlő duzzanatát, megnagyobbodását okozhatja. Mindez teljesen ártalmatlan jelenség.

LEHET-E ÚGY LEFOGYNI, HOGY A MELLEK TÉRFOGATA NE VÁLTOZZON?

Az emlők többsége zsírszövetben gazdag, tehát hízáskor a súlyfelesleg itt is jelentkezik, vagyis ha valaki felszed pár kilót, bizony az a mellének megnagyobbodásán is látszik. Persze ez a változás kifejezetten előnyös is lehet valaki számára; az már kevésbé, hogy ha ilyenkor megpróbálja leadni a plussz kilókat, akkor bizony a mellek méretei is rögtön csökkennek a hatásos fogyókúra következtében. Ezért sajnos bármilyen fogyókúrát is választunk, a mellek tömegének csökkenése elkerülhetetlen! Fogyáskor a bőr kötőszövete széttöredezik, apró repedések jelennek meg rajta. Ez annál inkább így van, minél drasztikusabb fogyókúrába kezdtünk, vagyis minél rövidebb idő alatt, minél nagyobb súlyt adtunk le, hisz a bőrnek időre van szüksége a regenerációhoz.

Ezért javasolt, hogy a fogyókúra „ésszerűen” drasztikus legyen, illetve érdemes mellette fehérjében gazdag diétát tartani és mellizom erősítő gyakorlatokat végezni.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük