Tudj meg többet az intim szőrtelenítésről

Míg húsz-harminc éve a „bokor” hódított, az elmúlt évtized egyértelműen a brazil, azaz a teljesen csupasz fazoné volt – nem csak a divatban, ezen a téren is folyamatosan változik a trend. Az, hogy hogyan viseljük, és mit használunk, a mi döntésünk – de nem árt tudnunk néhány praktikus dolgot…

Az intim szőrzet nőknél és férfiaknál egyaránt a pubertáskor kezdetekor jelenik meg. Evolúciós szerepe (feromon párologtatása, ezáltal a párosodási ösztön növelése) mára kikopott, azonban élettani szerepe a mai napig jelentős. A szőrzet bizonyos fokig véd a kórokozók és baktériumok ellen, csökkenti a súrlódást, illetve elvezeti a nedvességet.

Egészségügyi szempontból az intim szőrtelenítésnek számos veszélye van: a szőrtüszők ezen a területen kifejezetten érzékenyek, így bármelyik módszert is válasszuk, a bőrön olyan mikrosérülések keletkeznek, melyek szabad utat engednek a kórokozóknak, többek közt a szőrtüszőgyulladást okozó baktériumoknak. Egy teljesen csupasz nemi szerv nem képes elvezetni az izzadságot, a nedves közeg pedig kedvez a gomba kialakulásának. Persze hiába káros a szőrtelenítés, a hosszú intim szőrzet – főként a nőknél – nagyon kényelmetlen tud lenni, így vegyük sorra a módszereket, melyeket intim tájékon is alkalmazhatunk:
 

Borotva: gyors és egyszerű módszer. Gyakori hiba, hogy a bőrt nem készítjük elő a szőrtelenítésre, így fontos, hogy borotválkozás előtt puhítsuk fel a bőrt, használjunk kímélő bőrradírt, majd géllel vagy habbal síkosítsuk a bőrt.  Igazán sima eredményt csak a szőrnövekedéssel ellentétes borotválás hozhat, ez azonban minden, csak nem kíméletes – ha mégis ennél a módszernél maradnál, használj szőrtelenítés után shea vajat vagy körömvirágkrémet. Intim célra használj mindig külön borotvát, a pengéket pedig fertőtlenítsd minden használat után. És persze vigyázz, hogy meg ne vágd magad!

Gyanta, epilátor: előnyük, hogy a szőrt teljes egészében eltávolítják, az epilátor ugyanakkor egyenként húzza ki a szálakat, így a fájdalom szinte elviselhetetlen lehet. A gyanta viszonylag gyors és tartós megoldás, azonban szintén fájdalmas, és az egyenetlen szőrnövekedés miatt nem hoz tökéletesen sima eredményt. Mindkét esetben gyakori az irritáció és a szőrtüszőgyulladás.

Tartós szőrtelenítés: hosszan tartó, ugyanakkor nagyon drága megoldás. A villanófényes megoldás olcsóbb, de fájdalmas, a lézeres szebb eredményt hoz, de költségesebb. A tökéletes eredményhez a legtöbb esetben több kezelésre van szükség. 

Elektromos borotva, trimmelő: a legkíméletesebb megoldás. Az elektromos borotva a bőr felett vágja el a szőrszálakat, így nem hoz makulátlanul sima eredményt, használata viszont gyors és egyszerű. Akárcsak a hagyományos borotvánál, ennél is fontos lépés a borotvafej fertőtlenítése, erre a célra használhatunk gyógyszertári alkoholt, mellyel lefújhatjuk vagy letörölhetjük a pengéket.

Ennyi okosság után persze felmerül a kérdés, hogy mi mégis mit ajánlunk? Az elektromos borotvával meghagyott 2-5 mm-s szőrzet kényelem és higiénia szempontjából is ideális megoldás, a szőrzet védőfunkciója ugyanis így részben megmarad, ugyanakkor nem kényelmetlen akkor sem, ha menstruálunk. A „szőrtrendek” szerint hamarosan kikopik a csupasz fazon, így bátran kísérletezhetünk a kíméletesebb megoldásokkal. 

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.