Feledékeny nők és a fogamzásgátlás

A nem kívánt terhesség elkerülése igen nagy terhet ró ránk, nőkre: nem mindegy, mit használunk, és az sem mindegy, hogyan. A dolgunk még nehezebb, ha szétszórt és feledékeny típusok vagyunk, azonban szerencsére így is jó pár módszer közül válogathatunk.

A felelős és megbízható védekezés kérdése napjainkban sem egyszerű: kevés olyan módszer akad, mely minden korcsoportnak megfelelő, egyszerűen használható, nem okoz irritációt és egészségkárosodást, na meg persze a hatékonysága is ideális. Az úgynevezett „tökéletes használat“, melyről itt írtunk korábban, minden módszernél fontos, azonban az óvszernél ütközik ki leginkább a hiánya: bár az óvszerhasználat nem tűnik bonyolultnak, valójában rengeteg dologra kell odafigyelnünk a használata közben, ami valljuk be, megöli a pillanatot – csakúgy, mint amikor egyszerűen elfelejtünk óvszert vásárolni, és abban bízunk, hogy az éjjeli szekrényünk fiókjában még akad egy.

Természetesen nem ez az egyetlen galiba, mellyel feledékeny nőként szembe kell néznünk: a tabletta kényelmes, egyszerű, jól tolerálható módszer, mely a tévhitekkel ellentétben közel sem okoz akkora megterhelést a szervezetnek, mint gondolnánk. A módszer nagy hátránya azonban a napi szedéssel járó macera: a maximális hatás érdekében a tablettát minden nap ugyanabban az időpontban kell bevennünk, mely a statisztikák szerint a nők jelentős részének nagy problémát jelent. Bár elsőre nem tűnik nagy dolognak beállítani egy emlékeztetőt a telefonunkon, a tablettaszedő nők bizony tudják, hogy ez pillanatok alatt képes meghiúsulni. A kihagyott tabletták kezdetben pecsételő, más néven áttöréses vérzést, hormoningadozást, majd hatáscsökkenést okoznak, így amennyiben feledékenyek vagyunk, igyekezzünk más módszert választani – szerencsére van miből.

A spirál főként a már szült nők körében népszerű műanyag vagy fém eszköz, mely mechanikai vagy kombinált módon, helyileg fejti ki a hatását. A hormonmentes spirál hátránya, hogy csak már szült nők számára helyezhető fel – erre a problémára ad választ a hormontartalmú minispirál, mely bárki számára elérhető. A spirál 3 vagy 5 évig ad folyamatos védettséget, így feledékeny nők számára tökéletes választás, azonban sokakat elriaszt meglehetősen borsos ára. Ha leosztjuk a használat napjait, valószínűleg igen barátságos összeget kapunk, azonban az egyszeri költség így is magas, és bár a legtöbb orvosnál és patikánál már létezik „spirálbiztosítás“, sokan tartanak attól, hogy ha esetleg nem válik be a módszer, nagyobb összeg megy a kukába. A hüvelygyűrűt valahol a spirál és a tabletta között érdemes elképzelnünk: ez a kombinált, minimális hormont tartalmazó puha eszköz szintén helyileg alkalmazandó, azonban a felhelyezés és az eltávolítás is a mi dolgunk. A gyűrűt a tablettához hasonlóan 21 napig kell alkalmaznunk, melyet szokásos, hétnapos szünet követ. A módszer mellett szól, hogy a tablettával ellentétben nincs rá hatással sem hányás, sem hasmenés, így felszívódási zavar vagy gyakori gyomorbántalmak esetén is megfelelően alkalmazható. Bármelyik módszert is alkalmazzuk, mindig vegyünk részt a szokásos szűrővizsgálatokon, és fogamzásgátló eszközt vagy módszert mindig csak szakorvos tudtával kezdjünk el használni.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt az e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.