A legkorszerűbb fogamzásgátlók

„Nem hiszem el, hogy 2015-ben nem találtak fel egy rendes védekezési módszert!” – ez a mondat már biztosan elhangzott pár millió ember szájából, az igazság azonban az, hogy napjainkban több modern és jól tolerálható módszer közül válogathatunk. Mutatjuk, mik azok!

A hormonális fogamzásgátló tabletták története egészen az 1920-as évekig vezethető vissza, ekkor jelentek meg ugyanis az első ösztrogéntartalmú pirulák. A cél már ekkor is az volt, hogy egy olyan kombinált hormontartalmú módszer készülhessen, mely az ovuláció gátlásával biztos védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen. Az első kombinált tabletta végül az 1960-as évek elején került forgalomba, melyet sokáig csak a menstruáció szabályozására használtak, csak később kezdték el születésszabályozásra is használni. A kezdetleges tabletták hormontartalma a mai készítményekhez képest igen magas volt, így gyakran okozott olyan kellemetlen mellékhatásokat, mint szőrösödés, elhízás vagy köztivérzés. Ahogyan teltek az évek, úgy lett a tabletták hormontartalma egyre alacsonyabb, valamint megjelentek az első két- és háromfázisú fogamzásgátlók is, melyek a természetes ciklust próbálják imitálni. Napjainkban a fogamzásgátló tabletták hormontartalma minimális, ugyanakkor sokan tapasztalnak pecsételő vagy áttöréses vérzést a tabletta mellett, és megjelenhetnek egyéb mellékhatások is, melyeknek azonban csak egy része írható a tabletta számlájára: gyakran a mellékhatásoktól való félelem vált ki hasonló, pszichés tüneteket. A tabletta, legyen akármilyen alacsony hormontartalmú, még mindig rendelkezik kisebb hátrányokkal: hányás, hasmenés és bizonyos gyógyszerek gyengíthetik a hatását, mindennap ugyanabban az időpontban kell bevenni, ráadásul a „napi egy tabletta”-módszer nem ad egyenletes hormonszintet.
 

A hüvelygyűrű a mai fogamzásgátlók egyik legkorszerűbb eszköze: a puha, rugalmas műanyagból készült gyűrű a tablettához hasonlóan kétféle hormont tartalmaz, mely a hüvelynyálkahártyán keresztül, 21 napon át fokozatosan szívódik fel. Mivel egy helyileg alkalmazható eszközről van szó, erre a módszerre nincs hatással sem hányás, sem hasmenés, viszont a tabletta jótékony hatásai (rövidebb, enyhébb vérzés, pontos ciklus) a hüvelygyűrűnél is megvannak. A gyűrűt a 21. nap után el kell távolítani, majd egyhetes szünet (megvonásos vérzés) után egy újat kell felhelyezni – így nem kell a napi tablettaszedéssel bajlódni. Az eszközt a napi tevékenységünk és együttlét során sem lehet érezni, hormontartalma pedig olyan csekély, hogy bármikor gond nélkül abbahagyhatjuk, nem kell utóhatások miatt aggódnunk.

A spirálok főleg olyan nők körében népszerűek, akik már szültek, ám számos hátrányuk van: erős görcsöket, valamint bő és elhúzódó vérzést okozhatnak. Erre nyújtanak megoldást a hormontartalmú spirálok, melyek hatékonyabb védelmet nyújtanak, ráadásul rendezik a vérzést, sőt, a használat alatt akár teljesen elmaradhat a menstruáció. A legmodernebb hormontartalmú spirál az olyan nőknek is felhelyezhető, akik még nem szültek, cseréje 3-5 évenként, ellenőrzése pedig évente szükséges. Ezeknek a spiráloknak a hátránya az, hogy egyszeri költségük igen magas, így ha esetleg mégsem válik be, több pénzt „bukik” a használója, mint például a hüvelygyűrű vagy a tabletta esetén.

Összességében láthatjuk, hogy ma már több olyan módszer közül is választhatunk, melyek – ha minden szabályt betartunk – jól tolerálhatók, mégis szinte 100%-os védelmet nyújtanak a teherbeesés ellen. A hormonmentes megoldások mindegyike kellemetlenséget, irritációt okozhat vagy a teherbeesés nagyobb rizikójával jár együtt, így, ha megfelelő módon akarunk védekezni a nem kívánt terhesség ellen, a szakorvosunkkal való konzultáció alapján válasszunk inkább a modern, hormonális fogamzásgátlók közül.

 Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.