Technikák - mik azok az erogén zónák?

Az erogén zónák az emberi test olyan területei, amelyek ingerlése azok fokozott érzékenysége miatt szexuális izgalmat vált ki. Ezek a területek reagálnak az érintésre, simogatásra, vágyat keltenek, szexuális izgalmat váltanak ki, sőt még orgazmust is okozhatnak. Egyéntől függően ez akár a test minden területe lehet, de a férfiak és nők többségének gyakori és közös erogén zónáik vannak. Bár a leggyakoribbak egyes bőrfelületek, ezeken kívül például a hímvessző a férfiaknál, és a csikló a nőknél szintén erogén zónának számítanak. Általánosságban igaz, hogy a férfiagyra a látvány, a nőkre pedig az érintés hat serkentőbben. Két fajtájuk van: az "igaziak", melyek idegvégződésekben különösen gazdagok, és azok, melyeknek jelképes erotikus értéke van. Ilyenkor a test bizonyos részeinek érintése (pl. lábszár, térd, váll, nyak) bensőséges kapcsolatot teremt a két személy között.Elsődleges erogén zónák

Az elsődleges erogén zónák csoportja magában foglalja a bőr- és a bőr nyálkahártya területét, melyekben az idegvégződések nagy sűrűségben fordulnak elő, izgatása lényegesen erősebb érzelmeket vált ki, mint a másodlagos erogén zónáké. Természetesen nem törvényszerű, hogy ezeknek a területeknek az izgatása minden embernél azonos reakciókat vált ki.

A férfiak és nők elsődleges erogén zónái közé tartozik a:

 • szemkörnyék,
 • a fülkagyló,
 • az orr és a száj (ajkak, nyelv, és a teljes szájüreg),
 • a homloknak a hajjal határos területe,
 • az ujjbegyek,
 • a tenyér belső oldalának teljes felülete,
 • a végbél környéke
 • inkább a nőknél, a férfiaknál ritkábban a mellkas,
 • a bimbóudvar,
 • és a mellbimbó.
 • A férfiaknál a pénisz és a herezacskó;
 • a nőknél a Vénusz-domb,
 • a kis- és nagyajkak,
 • a klitorisz, vagy csikló
 • a hüvely előtti részen a húgycső-nyílása,
 • a hüvelytájék,
 • a Gräfenberg-zóna, vagyis a G-pont, amely a hüvelyben a méhnyak közelében helyezkedik el,
 • illetve a méhszáj (Portio)

Másodlagos erogén zónák

Ebbe a csoportba tartoznak többek között:

 • a nyak,
 • a tarkó,
 • a lábak, különösen a sarkak,
 • a hónalj,
 • a karok belső oldala,
 • a hát,
 • a hátgerinc, különös tekintettel a keresztcsontra,
 • az ágyék,
 • a has,
 • a far
 • és a felső combok, főképp azok belső oldala.
 • nőknél a könyök.

A könyök ingerlése a nők 65 %-ánál erős szexuális érzelmeket vált ki. Az érzés, hogy simogatnak, és az elvárás, hogy ez folytatódjék, illetve az elsődleges erogén zónák stimulációjára való várakozás felelősek a fokozott izgalmi állapotért.

MIRE VALÓ AZ ELŐJÁTÉK?

A szerelem és a szerelmeskedés lényege, hogy a természetes és spontán ösztönök keverednek a képzeletünk és egyéni érzékenységünk diktálta lelki tevékenységekkel. A nemiséget tápláló magatartásformáink nem állnak távol az állatok ösztöneitől, a szembetűnő különbség: az ember szexuális fantáziája. Az agy részvétele is szükséges ugyanis ahhoz, hogy fellobbantsa a vágyat, fenntartsa az izgalmat. Az erotika egyet jelent a szerelem intimitásával. A vágy elválaszthatatlan a fantáziától: utóbbi gerjeszti, táplálja és irányítja az előbbit. A különböző testrészek simogatásokkal és csókokkal való ingerlése, a testhelyzetek és a mozdulatok végtelen változatossága a szerelmi kapcsolat rendkívül fontos szakasza.

Az előjáték a nők orgazmusának előkészítése miatt fontos, a férfiak hosszabb előjáték nélkül is eljutnak a csúcsra - ami persze nem jelenti azt, hogy ők nem lelik örömüket benne. Tény azonban, hogy a férfiak számára sokszor már a látvány is elegendő ingernek bizonyul, míg a nők mellük, csiklójuk és hüvelyük folyamatos és tartós ingerlése során jönnek izgalomba. Ha az ingerlés megszakad, az izgalom is elül, újrakezdéskor szinte a nulláról indul. Éppen ellenkező hatást, azaz az izgalom fokozását lehet elérni, ha a simogatások egy bizonyos izgalmi állapot elérése után rövid időre elkalandoznak más testtájékokra, majd onnan visszatérve folytatódik az ingerlés. Vannak olyan testfelületek, amelyek sokkal érzékenyebben reagálnak az érzéki ingerekre, ezek az erogén zónák, melyeket már az előbb említettünk. Kevesen gondolnak arra, hogy érzékeink közül a hallás a szexuális kapcsolat során kiemelt fontosságú, aktívan hozzájárul az izgalom fokozásához. Fülünk érzékeli a legelfojtottabb nyögést, a légzésszám legkisebb változását, a legrövidebb suttogást is, a becéző szavakat.

HOGYAN CSINÁLJAM?

Tippek az előjátékra

Az előjáték nem csak meghosszabbítja az együttlétet, de sokkal csodálatosabbá is teszi. Ne rohanj! Gondolj arra, hogy a nőknek több időre van szükségük, hogy izgalomba jöjjenek. A tüzet fel kell éleszteni! Addig folytassátok az előjátékot, amíg mindketten készen nem álltok az igazi akcióra. Az előjáték megnöveli a nők esélyét az orgazmusra, a férfiak számára viszont sokkal intenzívebbé teszi a gyönyört, tehát semmi értelme kihagyni. Az erogénzónák nem véletlenül vannak ott, kényeztesd őket!

Fürödjünk együtt!

Lehet szeretkezés előtt (összeszokott pároknál), és lehet az után. Az az igazi, ha a szeretkezést fürdőzéssel kezdjük. Nagyobb kedvünk lesz utána a párunkhoz. Egyikünk vagy mindketten menjünk a kádba. Vizezzük be egymást! Mossuk meg - jó alaposan - a másik testét! Fedezzük fel a hajlatokat, rejtett zugokat is. Fürdés után egymást töröljük meg. Nagyon izgató az együtt fürdőzés. Jól megalapozza a későbbi szeretkezést.

Vetkőztesd le!

A nők általában azt szeretik, ha levetkőzteti őket a férfi - csókok, simogatások és becézések közben, illetve ha ők vetkőztethetik a férfit. A férfi viszont inkább azt szereti, ha a nő egy lágy, erotikus zenére előttük vetkőzik. Ez kicsit ellentmondásnak tűnik, de egy kis odafigyeléssel mindketten megkaphatjátok azt, amire vágytok.

Lehelj rá!

Leheljük be a nő testét! Szagolgassuk bőrének és hajának illatát, szuszogjunk rá. Valószínűleg ő is hasonlóan fog viselkedni.

Becézgessünk!

Mondjuk a nőnek minél többet és minél őszintébben, hogy "szeretlek", "gyönyörű a tested", "csodálatos lány vagy". A nőknek ragyogó érzékük van arra, hogy észrevegyék, ha nem vagyunk velük őszinte. Ha nem gondoljuk komolyan ezeket a szavakat, akkor mondjunk inkább más, becéző szavakat, melyeket komolyan gondolunk.

Nyalakodjunk!
Nyelvünket a nő testén bárhol megdolgoztathatjuk. Kiemelt helyek a mellek, azok bimbója és a nemi szervek környéke.

Simogassunk!
Simogassuk hosszan, lágyan mindenhol a lányt.

Csók...

A nő minden porcikája csókolható.

Játsszunk 9 és 1/2 hetet! Együnk a másik testéről!

Kiváló előjáték, ha a másik testéről eszünk. Vigyünk magunkkal habot - flakonos kiszerelésben kapható. Mézet, melyből legjobb a maci alakú. Így könnyebben a nő testére folyatható. Vigyünk édes gyümölcsöket: kiwit, epret, esetleg zöldséget: például uborkát. Ez utóbbit inkább a formája miatt. Készítsünk elő némi tejet, márkás alkoholt.

Fessünk körmöket, manikűrözzünk!

Élvezetes játék, ha behatolunk a nő privát zónájába. Csináljunk valami olyasmit, amit máskülönben a nő mindig maga csinál saját magán. Kellemes, erotikus játék lehet, ha például mi festjük ki a nő körmeit a kezén és a lábán is.

EROTIKUS MASSZÁZS

Az ember kéjérzetével nagyon tág határok között lehet játszani. Minél lassabban és többször visszafogva adagolják az érintést, annál izgatóbb lehet. A gyönyörök nagyon magas fokát tapasztalhatjátok meg, ha kipróbáljátok az előjáték során. Légy nyitott az erotikus masszázsra, mely gyengéd, izgató és nagyon jó bemelegítés a szerelmetek kiteljesedéséhez! Engedd, hogy minden mozzanat, minden egyes érzés kiteljesedjen benned! Az erotikus masszázs érinti a test összes erotikus pontját, ezáltal ellazít, feltölt, felfrissít és természetesen kielégít! Kényeztessétek magatokat az erotika felsőfokán!

AZ ORÁLIS ÉS ANÁLIS EROTIKA

Az orális közösülés, azaz a nemi szervek szájjal, nyelvvel való ingerlése, ma már gyakori és természetes szexuális tevékenységnek számít, valószínűleg kevés azoknak a pároknak a száma, akik legalábbis ne próbálták volna ki szexuális érintkezéseik során. Két fajtáját különböztetjük meg: fellációról beszélünk, ha a nő a hímvesszőt szájjal, nyelvvel izgatja és ki is elégíti. Fordított esetben (cunnilingus) a férfi csókolgatja, nyalogatja partnere intim testtájait. Egyfajta önzetlenség mindenképpen kell hozzá, hogy úgymond egyoldalúan örömet szerezzünk a másiknak. Ha azonban szereti valaki a partnerét, mindent szeretne kipróbálni vele. Az már a párkapcsolat mélységétől függ, hogy mikor alakul ki két ember között az a bensőséges viszony, amikor nyugodtan levetkőzhetik nemcsak a ruháikat, hanem a gátlásaikat is, és belekezdhetnek az orális szexbe. Sok ember élvezi az orális szexet, mások inkább elkerülik, idegenkednek a kipróbálásától. Ennek az egyik leggyakoribb oka az, hogy nem értik pontosan, mit is várnak el tőlük, a másik oka pedig a gátlások és a félelem.

Az anális erotikát erősen tabuként kezelik. Pedig férfiak és nők milliói hetero-, homo- és biszexuálisok egyaránt próbálgatják az anális szexet. A végbélnyílás környéke gazdagon ellátott idegvégződésekkel, a nemi szervekhez legközelebbi erogén zóna, kapcsolatban áll a medence izmaival, és az orgazmusban aktívan részt vesz, mivel közben ritmikusan össze-összehúzódik. Kinsey harmincöt éve már megállapította, hogy a végbélnyílásnak legalább a népesség felénél erotikus jelentősége van. Ám vigyázat! Ennek a testrésznek nem az örömszerzés az elsődleges feladata! Hevesebb mozdulatokra könnyen beszakadhat. Ezért ha erre szottyan kedved, használj mindig csúszást segítő krémet, zselét!

AZ ELSZORÍTÁSOS TECHNIKA

A korai magömlés vagy idő előtti, illetve túl gyors ejakuláció a férfiak 30-40 százalékát érinti, mely nem csupán a férfiak, hanem párjuk számára is komoly szexuális problémákat okozhat. Azonban van egy módszer, amely sikerrel megváltoztathatja a gyors menetektől szenvedők szexuális életét. A technika otthoni gyakorlással elsajátítható.

Másfél-két hónapos tanulással és gyakorlással javítható a helyzet az elszorításos technika segítségével, háromlépcsős folyamat során növelhető a magömlésig eltelt idő. A hímvessző alsó oldalán, közvetlenül a makk alatt kell aránylag erősen megszorítani a hímvesszőt, ez meggátolhatja a magömlést. Ezen a helyen vezetnek azok az idegpályák, melyek a magömlésért, illetve annak blokkolásáért felelősek. A legjobb, ha a férfi először saját magán gyakorol. Figyelje az időzítést, az elszorítás helyét, erősségét, és az elszorítás időtartamát. A hatékony időtartam változhat 5-10 másodperc között is. Ezután megszűnik az ejakulációs inger, az izgalmi szint kissé visszaesik. Kis idő után folytatható a szeretkezés, vagy öningerlés. A következő lépés, hogy az elszorításos technikát a partner alkalmazza a párján, amikor ezt a férfi jelzi. Ezt a legkönnyebb megtanulni, begyakorolni a hímvessző kézi ingerlésénél, amikor a nő szájjal és kézzel is ingerli a péniszt. A folyamat utolsó lépése a szeretkezés.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

Forrás:

Dr. Anne De Kervasdiné: Nők egészségkönyve 
Patricia Mennen/Dagmar Geisler: Az első szerelem