Tehetsz ellene! – Tudj meg többet a HPV-ről

A humán papillómavírus, azaz a HPV napjainkban aktuálisabb téma, mint valaha: ötven éves korukra a nők 80%-a, a férfiaknak pedig a fele megfertőződik a vírussal1 – erről viszont gyakran nem is szereznek tudomást.

A HPV maga inkább gyűjtőfogalom, mint vírus – több mint 130 típust foglal magában, melyeknek egy része ártalmatlan, ugyanakkor kb. 15-20 típusa daganatkeltő, így érdemes odafigyelni rá. A vírus az emberi hámsejtekben szaporodik, leggyakrabban a belső és külső nemi szerveken okoz elváltozást, de fej-nyaki és végbél, illetve végbélnyílás környéki daganatokat is okozhat.

Hogyan terjed?

A HPV-t a legtöbben nemi úton terjedő betegségnek tartják, és ez mondhatni helyes is, maga a terjedés azonban ennél összetettebb. A szexuális érintkezés (anális, orális vagy vaginális) mellett ugyanis kézzel, egyéb bőrfelülettel vagy használati tárggyal való érintkezés során is megfertőződhetünk, így például borotvahasználattal, de akár egy hevesebb csókkal is. A rizikó értelemszerűen akkor a legnagyobb, ha már látható jelei vannak a fertőzöttségnek: a nemi szerveken, vagy akár az ujjakon, kézen megjelenő szemölcsök fertőzőképessége igen magas. A vírus ugyanakkor az esetek nagy részében – főleg a férfiaknál - nem okoz tüneteket, fertőzni azonban ekkor is képes – éppen ezért veszélyes.

Milyen betegségeket okoz?

A HPV okozta leggyakoribb elváltozások a szemölcsök: ezek előfordulhatnak az arcon, lábujjakon, talpon, kézen, vagy a nemi szerveken, melyről itt írtunk bővebben. A szemölcsök bár gyakran spontán gyógyulnak, az esetek egy részében hosszadalmas kezelést igényelnek, és folyamatosan kiújulnak. Fontos, hogy a kézfejen és ujjakon található szemölcsök a nemi szervekre is átterjedhetnek, így ezeknek a kezelése elengedhetetlen. A HPV egyes típusai rosszindulatú daganatokat okoznak: a rákos megbetegedések 5%-át okozza a HPV2, melyek közül a leggyakoribb a méhnyakrák, de ide tartoznak a hüvely- és szeméremtesti és a végbélnyílás körüli ráktípusok, a hímvesszőrák, illetve a fej-nyaki daganatok, pl. a mandularák. Hazánkban a 45 év alatti nők körében a méhnyakrák a második leggyakoribb ráktípus, évente 1000-1400 esetet diagnosztizálnak, és európai viszonylatban az áldozatok száma is rendkívül magas Magyarországon3.

Hogyan előzhetjük meg?

A HPV elleni egyik legbiztosabb módszer a védőoltás: ezzel nagy eséllyel megelőzhetjük a vírus okozta egyes ráktípusok kialakulását, de még a nemi szervi szemölcsöket is. Jelenleg háromféle védőoltás létezik: a kétkomponensű a HPV 16 és 18-as törzse ellen véd, melyek a méhnyakrákot, valamint a szeméremtesti- és hüvelyrákot okozzák. A négykomponensű oltás a HPV 6, 11, 16 és 18-as típusai ellen, a kilenckomponensű pedig mindemellett a HPV 31, 33, 45, 52 és 58-as törzsei ellen is véd: segítségükkel akár teljes mértékben megelőzhető a méhnyakrák, a szeméremtesti- és hüvelyrák, a végbélnyílás rákja, és a nemi szervi szemölcsök. Ezek a védőoltások a nők mellett férfiaknak is adhatók, és bár valóban a szexuális élet megkezdése előtt a legideálisabb beadatni, felnőttkorban, sőt, egy már lezajlott HPV-fertőzés esetén is beadható. Hazánkban a nemzeti oltóprogramon kívül az önkormányzatok és a különböző egészségügyi intézmények gyakran támogatják az oltást, így mindenképpen érdemes utánanézni a lehetőségeknek. Gyakori partnerváltás esetén sokkal nagyobb esélyünk van a fertőzésre, mely ellen az óvszer csupán részleges védettséget nyújt. A rendszeres szűrővizsgálatok a HPV okozta méhnyakrák miatt is igen fontosak, ugyanis korai stádiumban sokkal nagyobb az esély a gyógyulásra – a hangsúly azonban mindig a megelőzésen legyen. Kellő tájékozódással és odafigyeléssel tehetünk a HPV ellen – vigyázzunk magunkra és az egészségünkre!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

1,2,3 Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december