Szexuális úton terjedő betegségek

Körülbelül 56 millió amerikai szenved valamilyen szexuális úton terjedő betegségben és évről évre egyre többen fertőződnek meg. Az elmúlt évtizedek viszonylagos nyugalma után Magyagyarországon is egyre nő az esetek száma.

Az orvostudomány kb. 250 féle ilyen betegséget ismer, mi itt csak a hazánkban leggyakrabban előforduló, legfontosabb kórképekről fogunk beszélni. A bakteriális, vírusos vagy parazita kórokozók elsősorban szexuális érintkezés útján terjednek, de ugyanakkor pl. fertőzött injekciós tű használatával is továbbterjedhetnek.

Néhány szexuális úton terjedő megbetegedés krónikus fertőzés, de sokukat lehet gyógykezelni. A gyors felismerés és kezelés gyakran a gyógyíthatóság legfontosabb feltétele. A fertőzést 100%-osan megelőzni csak önmegtartóztatással lehet. Hűséges párkapcsolatban a monogámizmus eredménye hogy a partnerek nem fertőződnek meg. A monogám partnerrel történő biztonságos szex (kondom használattal) a második legjobb védekezési mód a fertőzésekkel szemben. Sose feledjük, hogy a megelőzés jobb, mint a kezelés-terápia!

BAKTERIÁLIS MEGBETEGEDÉSEK

Gonorrhea (Tripper, Kankó)

A Gonorrhea világszerte elterjedt általános megbetegedés, melyet a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okoz. A gonorrheás esetek 82%-a tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél fordul elő. A nők megbetegedése kétszer olyan gyakori egy szexuális együttlétet követően, ha fertőzött férfival volt együtt, mintha a férfiak egyetlen együttlét alkalmával fertőzött nőkkel lennének együtt. A gonorrheás fertőzések mindkét nemnél tünetmentesek is lehetnek.

Ha megfigyeljük a tüneteket, akkor folyamatos és fájdalmas vizeletürítést valamint hüvelyi folyást tapasztalhatunk. Ekkor először bakteriális fertőzés gyanúja merül fel, majd tenyésztéses vizsgálat erősíti meg a diagnózist.

A Gonrrhea antibiotikumos kezelést igényel, tehát forduljon mindenképpen orvoshoz a megfelelő diagnózis megállapítása és a betegség kezelése miatt. E célból Penicillint szoktak alkalmazni, de sok vállfaja ellenállóvá vált már vele szemben, ezért újabb típusú antibiotikumokat is használnak

Mindkét szexuális partnert kezelni kell és az együttléteket kerülni kell a fertőzés kezelésének ideje alatt. Ha nem kezelik a gonorrhea fertőzést, károsíthatja a szívet vagy ízületi gyulladást okozhat.

Chlamydia

A chlamydia fertzőzést a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza. Ez a fertőzés gyakran a gonorrhea-s megbetegedéssel egyidejűleg fordul elő. A chlamydia a leggyorsabban terjedő szexuális úton történő megbetegedés az Egyesült Államokban.

Évente több, mint 3 millió férfinél és nőnél diagnosztizálják ezt a fertőzést. A tünetmentes és lappangó fertőzés előfordulása igen gyakori.

A férfiaknál a fertőzés felfedezésétől számított 7-21 napig fájdalmas és gyakori vizeletürítés jellemző. A nőknél gyakran tünetmentes a betegség és a chlamydiát gyakran a gonorrheás fertőzéssel együttesen diagnosztizálják. A chlamydia antibiotikumos kezelést igényel. Mindenképpen szakorvosi vizsgálatra és gyógyszeres kezelésre van szükség. A kezelés ideje alatt a fertőzött partnerek mindegyikét alá kell vetni a gyógyszeres terápiának és a szexuális érintkezést is szüneteltetni kell ez idő alatt egészen a gyógyulásig.

A baktérium a sejteken belül él - ún. intracelluláris parazita - míg az alkalmazott gyógyszerek többsége csak a sejtek körüli térig tud eljutni. Ezért a kezelés rendkívül nehéz, sokszor hónapokig is eltarthat.

Kismedencei gyulladás

A kismedencei gyulladás (PID) általában a gonorrhea és a chlamydia szövődménye, de okozhatja más bakteriális fertőzés is. Általában méh, petevezetők vagy a kismedence területeire kiterjedő megbetegedés. Sokféle tünete lehet, de rendszerint hasi fájdalom és feszülés, láz, valamint hüvelyfolyás kíséri.

Ez egy nagyon komoly fertőzés, ami antibiotikumos, gyakran kórházi kezelést is igényel.

Mindenképpen szakorvosi diagnózis felállítására és szakorvosi kezelésre van szükség. Ha alulkezelik (nem megfelelő gyógyszeradaggal kezelik) akkor a fertőzés meddőséget is okozhat.

Szifilisz (vérbaj)

Évente több, mint 70.000 új szifiliszes megbetegedést regisztrálnak az USA-ban, mely fertőzést egy spirocheta baktérium, a Treponema pallidum okozza. Magyarországon is nagyon gyakori.

Ha szifiliszes partnerrel létesítenek szexuális kapcsolatot, egyetlen közösülést követően is 50% az esély arra, hogy a partner is megfertőződik.

A szifilisznek 4 stádiuma létezik: első, második, harmadik és vele született (a magzat a mamától fertőződik meg). Az első stádium a megfertőződéstől számított 10-90 napig tart és a fertőzött területen fekély jelenik meg.

Az első stádium nagyon fertőző. A második stádium az elsőtől számított 6 hét, melynek tünetei: a test teljes felületén kiütés található, fejfájás, láz, étvágytalanság kíséri.

A harmadik stádiumnak sok formája fordul elő és akár külső nyomok nélküli, tünetmentes is lehet. Ha alulkezelik (nem elegendő dózisú gyógyszer) a harmadik stádiumot, a szívre, agyműködésre, és a teljes emberi szervezetre kihatással lehet.

A szifiliszt általában vérvizsgálat útján diagnosztizálják.

A betegség sok problémát okozhat a teljes emberi szervezetben: szív, agy, bőr, csont, felső légúti szervek és máj. A szifiliszt antibiotikumos kezeléssel gyógyítják. Mindenképpen szakorvosi konzultációra és kezelésre van szükség a megfelelő gyógyuláshoz, mert ezek hiányában a betegség halálhoz vezet. Ady Endre halálát is - akkoriban még megfelelő gyógyszerek hiányában - szifilisz okozta.

Hüvelyi bakteriális megbetegedés

A hüvelyi bakteriális fertőzést különböző ártalmatlan baktériumok okozzák. Nagyon sok féle létezik belőlük. A fertőzés jele, tünete kellemetlen szagú folyás, de tünetmentes is lehet. Antibiotikumos kezeléssel gyógyítják. Mindenképpen szakorvosi konzultációra és kezelésre van szükség a megfelelő gyógyuláshoz, melynek hiányában kismedencei gyulladás, meddőség is kialakulhat.

Hüvelyi gombás megbetegedések

Leggyakrabban a Candida - típusú gombák okozzák, de más fajok is szóba jöhetnek. Nagyon gyakori betegségek. Viszketéssel, folyással és néha vizelési panaszokkal járhatnak. Tartós antibiotikus kezelés hajlamosíthat a betegségre, mivel kiírtja a hüvelyben a rendért felelős ún. laktobacillusokat, másnéven a tejsavbaktériumokat. Normális körülmények között ők felelősek azért, hogy a gombák ne tudjanak elszaporodni. Ezért a kezelés részeként gyakran ajánlanak tejsavas hüvelyöblítést, ami segít a természetes rendet helyreállítani. Persze ez önmagában nem elég, gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Nagyon sok nő nem is tudja magáról, hogy fertőzött. Nagyon gyakori, hogy kisgyermekével a kádban együtt fürdő anya fertőzi meg gyermekét, és a gyermekorvosnál tudja meg, hogy az a pici folyás, amihez már hozzászokott, egy betegség tünete. Azok a cukorbetegek, akiknek a vizeletében - a nem jól beállított kezelés miatt - megjelenik a cukor, szintén fogékonyabbak a megbetegedésre, mert a gombák szinte táptalajként használják az ilyen vizeletet.

Trichomoniasis

A Trichomoniasis egy könnyen gyógyítható fertőzés, melyet a Trichomonas vaginalis protozoa okoz.

A fertőzés jele és tünetei előfordulhatnak az enyhébb formától egészen a komoly, rossz szagú vaginafolyásig, intenzív viszketés és fájdalmas vizelés, férfiaknál azonban előfordulhat a tünetmentesség.

A Trichomoniasis antibiotikumos kezelést igényel, tehát mindenképpen orvoshoz kell fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A választható szer a metronidazol. Ez nagyon hatásos készítmény, de számos mellékhatást okozhat. Mindkét partner kezelése szükséges.

VÍRUSOS MEGBETEGEDÉSEK

Genitális herpeszek

A szájon található herpeszhez hasonlóan a nemi szervek bőrén és nyálkahártyáján is előfordulhat herpesz. Ezt a HSV (Herpes Simplex Virus) egy másik fajtája okozza, de éppen olyan makacs, nehezen kiirtható és fertőzőképes, mint szájon élő társa.

Jelenlétét összefüggésbe hozzák a méhnyakrák kialakulásával is, ezért a felismerés és a gyógyítás nagyon fontos, de még fontosabb a megelőzés.

Óvszer használatával elkerülhető ez a betegség is, mint a legtöbb nemi úton terjedő kór, de ha már megbetegedtünk, ne felejtkezzünk el a partner kezeléséről sem! Az orvosi szakirodalomban pingpongozásnak hívják azt a jelenséget, amikor csak az egyik felet kezelik, és a pár akár évekig oda-vissza adja egymásnak a betegséget.

Akinek egyszer már volt genitális herpesze, készüljön fel arra, hogy bármikor újra kijöhet, és ilyenkor fertőz is.

Human Papilloma Vírus (HPV) - Condyloma acuminatum

Kb. 5. 5 millió új HPV fertőzéses eset derül ki minden évben az Egyesült Államokban. 20 millió amerikai - férfi és nő egyaránt - van megfertőzve ezzel a vírussal. A HPV egy dupla láncú DNS vírus, amely szemölcsöket okoz a nemi szerveken. Több mint 100 típusa létezik a vírusnak.

Bizonyos típusú HPV fertőzés okozhat rákos elváltozásokat a nemi hámszövetben. A kóros elváltozások általában szemölcsök vagy foltok a bőrön, melyek elég kellemetlen látványt nyújtanak. Nőknél a fertőzés lehet a hüvelyben vagy a méhnyakon. Ez utóbbi esetben a fertőzés méhnyakrákot okozhat.

A fertőzés ragályos és talán rákkeltő természete miatt a kezelés feltétlenül szükséges.

A terápia a szemölcsök eltávolításán alapul, fagyasztással vagy leégetéssel. Némely gyógyszer alkalmazható orvos által (podophyllin, triklórecetsav) vagy a páciens megfelelő oktatása után (podofilox, imiquimod) otthon is, de van néhány kellemetlen mellékhatása. Ezek a következők lehetnek: fájdalom, égés, gyulladás, bőr erózió, sebek, bőrvörösség, és a készítmények nem használhatók a terhesség alatt. Nincs megfelelő gyógymód, és a szemölcsök visszatérhetnek bármikor. Genitális szemölccsel megfertőződött betegek könnyebben kapnak el más nemi betegségeket.

AIDS

Human Immunodeficiency Virus (HIV) és Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS)

A HIV vírus az, amelyik okozza az AIDS-t. Kb. 900. 000-re becsülik az HIV-vel fertőződött amerikaiak számát, amihez hozzáadódik 40. 000 új fertőzött minden évben. Az esetek felében 25 év alatti fertőzött személyről van szó. A leggyakoribb rizikófaktor a férfi homoszexuális együttlét. Azonban a vírus terjedhet heteroszexuális együttlét útján is vagy vérátömlesztéssel, bár ezek kevésbé gyakoriak. Tehát a HIV fertőzés megelőzhető.

A HIV az a vírus, amely befolyásolja az emberi immunrendszert, speciálisan a T-helper sejteket, amelyeknek CD4+marker található a felületükön. A T-helper sejtek normális szerepe az, hogy megvédjenek a fertőzések ellen.

Amikor a HIV vírus behatol ezekbe a sejtekbe, burkot hoz létre. Ez a burok megnyílik és egy egyfonalú RNS-t bocsájt ki egy reverz transzkriptáz enzimmel együtt. Ez az enzim aztán átalakítja az egyfonalú RNS-t duplafonalú DNS-sé. Ez a DNS aztán egyesül egy normál sejt DNS-ével. Az immunrendszer maradéka nem válaszol, mert a vírus a sejten belül található. A HIV vírus átveszi a sejt felett az irányítást és kényszeríti az immunrendszert millió másolat készítésére a vírusból. A megfertőzött személyek gyakran egyszerű, hétköznapi fertőző betegségekben halnak meg, mert nem működik szervezetük védekező rendszere.

Klinikailag a HIV náthaszerű tünetekkel jelentkezik, aztán a tünetmentesség lép fel, de a vírus száma közben folyamatosan duplázódik. Ahogyan a vírus jelenléte növekszik a szervezetben, az immunrendszer állapota fokozatosan romlik és az opportunista fertőzések még gyakoribbakká válnak. Néhány leggyakoribb megbetegedés: a szájpenész (gombás fertőzés), a Kaposi szindróma (rák), a tüdőgyulladás, a visszatérő herpesz fertőzések és a végső stádiumban a komoly bakteriális vagy gombás véráram fertőzések.

Nagyon sok készítmény létezik, amelyek segítik a HIV vírus terjedésének lassulását, azonban jelenleg nem ismert semmilyen gyógymód és a legtöbb fertőzés gyógyszer rezisztens. A fertőzés tökéletes megelőzése ésszerű és kívánatos. Hazánkban a HIV-tesztet kérésedre akár névtelenül is, ingyenesen elvégzik.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

Forrás:

Dr. Anne De Kervasdiné: Nők egészségkönyve 
Patricia Mennen/Dagmar Geisler: Az első szerelem