Korszerű védekezés: elavult a tabletta?

A fogamzásgátlás egy olyan téma, mely állandó jelleggel foglalkoztat minket, mégsem tudunk róla sokat. A védekezési módszerek közül kétségkívül az óvszer és a tabletta a legnépszerűbb, ám kevesen vannak maradéktalanul megelégedve velük – vajon tényleg kezd leáldozni ezeknek a módszereknek?

Egy tartós, monogám kapcsolatban a nem kívánt terhesség elkerülése alapvető téma: a teherbeeséstől való félelem sok nőt teljesen megbénít, így képtelen élvezni a szexet. A megfelelő védekezési módszer kiválasztásához alapos tájékozottság szükséges, és az is előfordulhat, hogy el kell szakadnunk a komoly kapcsolatok két legnépszerűbb módszerétől: a tablettától, valamint az óvszertől.

Az óvszer egy hormonmentes, úgynevezett „barrier-elven“ működő eszköz, mely alkalmi kapcsolatok esetén, valamint a nemi úton terjedő betegségek ellen megfelelő megoldást nyújt – tartós kapcsolat esetén azonban többnyire nem rajonganak érte. A minőségi óvszerek emellett meglehetősen drágák, ráadásul mivel a legtöbben nincsenek tisztában a gumi tökéletes használatával, a hatásfoka sem olyan magas, mint gondolnánk. Tablettából sokféle típus létezik, a legelterjedtebb fajta azonban az egyfázisú, kombinált tabletta, mely végig ugyanabban a dózisban adagol kétféle női nemi hormont, így akadályozza meg a teherbeesést. A tablettákat számos tévhit és misztikum övezi, így sokan tartanak tőle, ráadásul számos hibafaktor csúszhat be a szedése közben: kihagyott tabletták, hányás és hasmenés, valamint bizonyos gyógyszerek okozta hatáscsökkenés is okozhat „baleseteket“ – a legtöbben azonban nem ezektől, hanem a mellékhatásoktól tartanak. A tévhitekkel ellentétben a mai, alacsony hormontartalmú tabletták már ritkán okozhatnak hízást, szőrösödést és meddőséget, sőt, többnyire inkább előnyökkel jár a szedésük. Bár ezek alapján a tabletta nem számít elavultnak, a napi macera és a nőkben berögzült félelem miatt egyre többen keresnek korszerű, alternatív módszereket.

Napjainkban a két legmodernebb fogamzásgátló eszköz a hormontartalmú minispirál, valamint a hüvelygyűrű. A minispirál annyiban különbözik hagyományos „testvérétől“, hogy olyan nőknél is felhelyezhető, akik még nem szültek, valamint 5 év helyett csak 2-3 évig tart a hatásuk. A spirál előnye egyben a hátránya is: gyakran annyira elvékonyítja a méhnyálkahártyát, hogy teljesen megszűnik mellette a vérzés, mely számos nőnek túl művi érzetet ad – mások persze pont ezt a mellékhatást élvezik a legjobban. Mint minden spirál, ez is gyakori szakorvosi ellenőrzést igényel: általában az évenkénti rákszűrés során ellenőrzik a spirál helyzetét, de bármiféle panasz jelentkezése esetén is kötelező a vizsgálat.

A hüvelygyűrű a spirállal ellentétben egy havi módszer, melyet ráadásul az orvos helyett mi helyezünk fel: a tablettához hasonlóan 21 napig kell folyamatosan használnunk, melyet hétnapos szünet követ. A gyűrű annyiban hasonlít a spirálhoz, hogy minimális hormont tartalmaz, egyenletes hormonszintet biztosít, valamint a hatását nem befolyásolja hányás vagy hasmenés. Az eszköz puha, rugalmas műanyagból készül, és teljesen felveszi a hüvelyfal alakját, így együttlét közben többnyire nem zavaró, sőt, a férfi számára még növelheti is a gyönyört – amennyiben mégis útban lenne, az aktus időtartamára eltávolítható. A külföldön népszerű implantátumokkal és injekciókkal szemben a spirál és a gyűrű egyértelmű előnyben van, hiszen ha esetleg mégsem válna be, vagy kisbabát szeretnénk, azonnal eltávolíthatjuk.

Soha ne feledjük, hogy ha egy módszer nem vált be, ne féljünk váltani: ma már igazán modern védekezési módok közül is válogathatunk, a nőgyógyászunk pedig biztosan készséggel segít eligazodni, és kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb változatot. A szex ne macera, hanem élvezet legyen – akkor is, ha a kapcsolat hosszú évek óta tart!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt az e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz!