Fogamzásgátló és gyomorbaj: mit kell tudni?

A fogamzásgátló tabletta az egyik legnépszerűbb és legbiztonságosabb védekezési mód, köztudott viszont, hogy hányás és hasmenés esetén a tabletta hatékonysága csökkenhet. Ez a kis probléma viszont teljesen más megvilágításba kerül, ha a tápcsatornát is érintő betegségünk van.

A fogamzásgátló tabletta közel 100%-os hatékonyságával1 és jótékony tulajdonságaival (PMS megszűnése, vérzés mennyiségének és idejének csökkenése) nem véletlenül az egyik legnépszerűbb védekezési módszer a fiatal nők körében. A tabletta hormontartalma a tápcsatornában, ezen belül is a bélrendszerben szívódik fel, ezt érthető módon befolyásolja egy esetleges hányás vagy hasmenés. A gyógyszer nagyjából 3-4 óra alatt felszívódik, így ha ezen az időtartamon belül történik a baj, pótolni kell az elvesztett szemet – ez azért kellemetlen, mert a tabletta csak havi kiszerelésben kapható, így egy szem gyógyszerért új levelet kell bontani, majd a régi levelet kell folytatni, ez pedig nem olcsó mulatság.

A gyomor-bél érintettségű betegségeket egyre gyakrabban diagnosztizálják fiatal nőknél, melyek a kezelés mellett gyakran teljes életmódváltást igényelnek. Számos betegség jár krónikus hasmenéssel: az IBS, azaz az irritábilis bél szindróma, a Crohn-betegség, a colitis ulcerosa, és a pajzsmirigy túlműködés is okozhat ilyen tüneteket gyógyszeres kezelés ellenére is, és bár páciensfüggő, hogy mennyire súlyos a hasmenés, a rizikó és a rossz felszívódás miatt a tabletta ilyen esetekben általában nem ajánlott. A lisztérzékenység és egyes ételallergiák valóban okoznak hasmenést, annyiban viszont különböznek az előbb felsoroltaktól, hogy helyes kezelés és szigorú diéta esetén a tünetek megszűnnek, így ha a gasztroenterológus úgy rendelkezik, a tabletta szedhető, hasmenés esetében azonban ugyanúgy követni kell a betegtájékoztatóban leírtakat.

Azoknak, akik ilyen okokból nem szedhetnek tablettát, általában helyi spermaölő krémeket, óvszert vagy spirált ajánlanak. Ezeknek a módszereknek azonban mind megvannak a hátrányaik: az óvszer és a spermicidek Pearl-indexe (mennyi a teherbeesés esélye, ha 100 nő alkalmazza ugyanazt a módszert 12 hónapon át) magasabb1, így nem nyújtanak tökéletes védelmet a nem kívánt terhesség ellen. Bár már léteznek olyan spirálok, melyek olyan nőknek is felhelyezhetők, akik még nem szültek, ezek – mint a legtöbb spirál – vérzészavart okozhatnak, ráadásul igen drágák. Szerencsére a problémára van egy kevésbé ismert megoldás is: ez az alacsony hormontartalmú hüvelygyűrű. A hüvelygyűrű hasonló hatásfokkal működik, mint a tabletta, így tökéletes használat esetén csaknem 100%-os védelmet nyújt1, viszont hormontartalma a tápcsatorna kikerülésével szívódik fel, így a felsorolt betegségek esetén sem csökken a hatékonysága.

Bár a szigorú diéta, a gyógyszerek és az állandó orvosi ellenőrzés nem könnyű, ezekkel a betegségekkel is élhetünk teljes életet, melybe természetesen a kiegyensúlyozott szexuális élet is beletartozik: ne elégedjünk meg a félmegoldásokkal!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.