Problémás ciklus: okok és lehetőségek

A menstruációs ciklus az élet természetes velejárója, mely sajnos több esetben is szinte megkeseríti a mindennapjainkat: erős, elhúzódó vérzés, kibírhatatlan PMS (Premenstruációs szindróma) és görcsök... vajon van megoldás? Posztunkban ennek járunk utána.

Bizonyos életkorig teljesen normális, hogy rakoncátlankodik a ciklusunk: ekkor még elfogadhatónak számít a rendszertelen vérzés is, viszont az erős görcsökre és a túlzott mértékű premenstruációs szindrómára már ilyenkor is oda kell figyelni. A ciklus többnyire húszéves korunk körül válik rendszeressé, ekkortól minden jelre fokozott figyelmet fordítsunk. A nők minden életkorban szenvedhetnek elhúzódó, akár 10-12 napos vérzéstől, erős görcsöktől, puffadástól, szédüléstől, és egyéb kellemetlen tünetektől.
 

Soha ne törődjünk bele, hogy problémás a ciklusunk: ne feledjük, a vérzészavarok nem számítanak normális, egészséges állapotnak, így, amennyiben tudunk, változtatnunk kell rajta. Egy rutin nőgyógyászati vizsgálat, egy rákszűrés, valamint egy egyszerű hormonvizsgálat szinte 100%-os pontossággal meghatározhatja a baj forrását, mely rendszerint hormonális eredetű. A vérzészavarok hátterében húzódhat petefészekciszta, endometriózis, vagy egyéb hormonzavar (pl. pajzsmrigybetegség), megoldásuk pedig többnyire gyógyszeres, ritkán pedig műtéti kezeléssel történik. 40 év felett feltétlenül gondolnunk kell a változókorra is, mely már a klimax tényleges megjelenése előtt okozhat vérzészavarokat. A ciklusgondok mögött állhatnak életmódbeli tényezők is: a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás (főként a túlzott diéta és fogyókúra), a hiánybetegségek, vagy a túlzott stressz akár a vérzés teljes elmaradását is okozhatják, így ilyenkor csak teljes életmódváltás hoz eredményt.

A vérzészavarok közül kétségkívül a rendszertelenül jelentkező, bő, görcsökkel járó vérzés a legkellemetlenebb: ez a jelenség jelentősen kihat az életminőségünkre, megnehezíti a nemi életet, de gyakran még az általános életvitelt és a munkát is ellehetetleníti. Az ilyen jellegű zavarnak gyakran lehetnek alkati és/vagy genetikai okai: ha az egyenesági nőrokonok közül sokan szenvednek erős vérzéstől vagy görcsöktől, nagy valószínűséggel mi is találkozunk a problémával. Enyhe hormonális megoldásokkal mérsékelni lehet a panaszokat. A kombinált hormontartalmú védekezési módszerek kellemes velejárója, hogy rendezik a ciklust, mérséklik a görcsöket, és akár teljesen megszüntethetik a PMS-t. Ezek a hormonok kettős hatással segítenek a vérzészavarokon: egyrészt meggátolják a peteérést, másrészt elvékonyítják a méhnyálkahártyát, mely így sokkal enyhébb panaszok kíséretében fog leválni. Napjainkban az egyik legkevesebb hormont a hüvelygyűrű tartalmazza, melyet hasonlóan kell felhelyezni, mint egy tampont, majd 3 hét folyamatos használat után kell eltávolítani (ekkor jelentkezik a viszonylag enyhe, 3-4 napig tartó vérzés). A kellemetlen tünetek javulása után végre stresszmentesen élhetjük át a vérzést, melynek pszichés jelentősége is van: női öntudatunk és önbizalmunk végre helyrebillen. Ne feledjük: a vérzészavarral nem kell együtt élnünk!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt az e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.