Mit kell tudni a PMS-ről?

Kovászos uborkát reggelizel fagyival és Nutellával, elsírod magad egy törött szárnyú lepkén, fél órát hisztizel a szekrény előtt, hogy kövér vagy és csúnya, majd megdobálod a pasidat a papucsoddal – ismerős jelenetsor? A premenstruációs szindróma, azaz a PMS sokak életét megkeseríti…

A premenstruációs szindróma egy tünetegyüttes, mely a menstruáció előtti napokban bekövetkező pszichés és fizikai változásokat foglalja magában. Alkati kérdés, hogy kinél milyen formában jelentkezik, ám az biztos, hogy a nők jelentős részét érinti. Az ok többnyire az ösztrogénszint emelkedése, valamint a progeszteronszint csökkenése, a hormonális háttér azonban ennél jóval bonyolultabb.

A PMS tünetei igen szerteágazóak: legtöbbször ingerlékenység, lelki instabilitás, túlzott érzékenység jellemzi, melyhez fizikai tünetek is társulnak, mint mellfájdalom, fejfájás, szédülés, és alacsonyabb teljesítőképesség. Súlyos esetekben erős depressziós epizódok, valamint szorongás is előfordulhat, mely pszichoterápiát igényelhet. Gyakori jelenség, hogy a PMS során hajlamosak vagyunk mindent összeenni, akár egy kismama: ennek oka a hormonszint változása, valamint a szervezet megnövekedett szénhidrátigénye. Teljesen normális, ha ilyenkor bizonyos illatoktól, ételektől rosszul vagyunk, vagy épp ellenkezőleg, szinte megszállottságig kívánunk egy bizonyos ételt. A PMS-t gyakran kíséri kellemetlen puffadás és székrekedés, mely tovább rontja a közérzetünket, és a testképünket is negatívan befolyásolja.

A premenstruációs szindróma bizonyos mértékig normális, azonban, ha a tünetek hatással vannak a munkánkra, kapcsolatunkra, vagy az általános életvitelünkre, mindenképp érdemes szakértő segítségét kérni. Az okok mögött állhat pajzsmirigy vagy egyéb hormonális probléma, esetleg endometriózis. Az enyhébb PMS kezelése egyszerű: egészségesebb, rostdús táplálkozással (napi öt-hat kisebb étkezés, több zöldség és gyümölcs, kevesebb finomított cukor és fehér liszt), heti 2-3 óra sporttal, illetve különböző növényi készítményekkel, teakeverékekkel kezelhető a probléma. Súlyosabb esetben akár hormonális kezelés is szükséges lehet: részletes kivizsgálás után a PMS kezelhető kombinált hormontartalmú fogamzásgátló tablettával vagy hüvelygyűrűvel. Ez a kezelés ugyanakkor csak szakorvosi rendelvényre történhet, így házilag ne kísérletezzünk ilyesmivel. Bár banális dolognak tűnik, a „PMS-hiszti” komoly hatással lehet az életünkre, sőt, tanulmányok bizonyítják, hogy a PMS-től szenvedő nők sokkal gyakrabban bántalmazzák a gyermeküket. Vegyük komolyan a tüneteinket, és kérjünk segítséget, hogy nyugodtabban teljenek azok a napok!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt az e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz