Női ciklus

A női menstruációs ciklus két fázisra bontható.

A tüszőfázis

A menstruáció első napjával kezdődik a follikuláris, azaz tüszőfázis. Az elnevezés abból adódik, hogy ebben a néhány napban a petefészekben érő tüsző működése és az általa termelt hormon határozza meg.

A női menstruációs ciklus az ún. hipotalamusz-hipofízis rendszer szabályozása alatt áll.

A hipotalamusz a közti agy része, és minden nap bizonyos mennyiségű, a hipofízisre (az agyalapi mirigyre) ható hormont, Gn-RH-t (gonadotropin releasing hormon) termel. A hipofízis erre a nők ciklusának első felében tüszőserkentő hormont (FSH-t, azaz follikulusz stimuláló hormont) bocsát a vérbe. A petefészekben a tüszők, melyek a petesejtet hordozzák, e hormonális késztetésnek engedelmeskedve érésnek indulnak.

Ez az érésben levő tüsző termeli a tüszőhormonokat, vagyis az ösztrogéneket, melyek egyik legfontosabb hatása, hogy a méhnyálkahártya sejtjeit osztódásra bírják, és így a nyálkahártyát megvastagítják.

A tüsző megéréséhez és megrepedéséhez közeledve szintén az ösztrogén hatására a méhnyak speciális nyákot képez, mely segíti a spermiumok útját, így a petesejtek megtermékenyülését. Ennek megfelelő az összetétele; van benne vitamin, ásványi só kellő mennyiségben, hormon és tápanyag a spermiumok számára, valamint egy olyan összetevő, mely az ondóváladékkal érkező, hímivarsejteket gátló anyagot hatástalanítja.

A tüszőrepedés

A hipotalamusz-hipofízis rendszer számára az emelkedő ösztrogénszint azt jelzi, hogy lassan elég lesz az FSH-termelésből. A tüszőrepedéshez közeledve végül eljön az ideje "profilváltásnak", és a hipotalamusz hormonhatása nyomán sárgatest-serkentő hormont kezd gyártani. Már pedig pont erre van szüksége a sárgatestnek, ami azután keletkezik, hogy a megrepedt tüszőből kiszabadul a petesejt, a tüsző bevérzik, és valóban sárga színű lesz a benne lerakódott festékanyagtól.

A sárgatest fázis

A sárgatest (luteus) a serkentő hormonok hatására maga is hormontermelésbe kezd, méghozzá a sárgatesthormont, a progeszteront kezdi magából ontani. Ezzel többek között az a célja, hogy a felépült méhnyálkahártyát mirigyes szerkezetűvé és a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmassá tegye. A petesejt ez alatt a petevezetőn keresztül a méh felé veszi útját.

Így telhet el néhány várakozásteljes nap. Ha közben a petesejt megtermékenyül és beágyazódik, a méhlepény kezdeménye, majd az igazi méhlepény hormonja, a HCG (HCG=humán chorialis gonadotropin) meghosszabbítja a sárgatest életét. Egészen addig, míg azután a 6.-10. héten maga is képessé válik a sárgatest-hormon termelésére, és ezzel biztosítja magának - és persze főként a fejlődő magzatnak - a megfelelő ellátást az anyaméhben.

Aztán minden kezdődik elölről

A sárgatest nem termel hormont "fölöslegesen". Ha fogamzás híján nem kap jelzést a méhnyálkahártya felől, hogy szükség van rá, vagyis nem termelődik HCG, akkor visszafejlődik. Miután pedig a méhnyálkahártya nem kap "sárgatest-hormon-biztatást",akkor leválik: ez a menstruáció.

Egészen pontosan csak a méhnyálkahártya középső és legfelső rétege válik le, a megmaradó pedig sejtosztódásra és újbóli felépülésre képes. A menstruációval a méhnyálkahártya darabjai és vér távozik, ehhez adódik hozzá egy kevés hüvelyváladék. Az összes vérveszteséget általában túlbecsülik, valójában nem több 60, legfeljebb 130 ml-nél. A teljes mennyiség háromnegyede az első két napon távozik.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt az e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.