A hormonális fogamzásgátlás előnyei

Amikor a nőgyógyásszal fogamzásgátlót iratunk, nem is gondolnánk, hogy a védelem mellett számos előnyhöz jutunk azzal, hogy a védekezésnek ezt a formáját választottuk. De hogy mik a hormonális fogamzásgátlás előnyei? Máris mutatjuk!

Napjainkban a hormonális fogamzásgátlás igazán modern megoldásokat is nyújt: például a hüvelygyűrű megjelenésével végre elhagyhatjuk a tablettaszedéssel járó napi macerát, nem kell aggódnunk akkor sem, ha gyenge a gyomrunk, és kimarad a kihagyott tabletták okozta stressz is. Amellett, hogy ma már ilyen korszerű megoldások közül is válogathatunk, a hormonális módszerek alkalmazásával számos előnyhöz jutunk – a tablettákat és a hüvelygyűrűt ma már úgy tervezik, hogy minél több nő legyen elégedett a használatukkal. Így, ha ezeket a módszereket választjuk, magunk is meglepődünk azok szerteágazó egészségügyi hatásain:
 

Vashiányos vérszegénység megszűnése: A nők körében igen gyakori állapot a vashiányos vérszegénység, melynek oka gyakran az erős menstruációs vérzés. A hormonális fogamzásgátló módszerek hatékonyan kezelhetik ezt a problémát: a tabletta és a hüvelygyűrű hormontartalma elvékonyítja a méhnyálkahártyát, így annak leválása sokkal kisebb fájdalommal és vérzéssel jár – nem meglepő, hogy ezután akár a vérképünk is rendeződik.

Daganatmegelőzés: akármilyen meglepő, a kombinált hormonális védekezési módszerek akár hosszútávon csökkenthetik bizonyos daganattípusok kialakulását. A petefészekrák elleni védőhatás már tudományosan bizonyított, ráadásul mára az is kiderült, hogy a védelem a szedést követő években is jelen van. A kutatások szerint szintén alacsonyabb a méhtestrákos esetek kialakulása a hormonális fogamzásgátlót használók körében. További érdekesség, hogy a tablettát vagy hüvelygyűrűt használó nők körében a korai felismerés miatt sokkal jobb arányban gyógyíthatóak a „női“ daganatok, mint a méhnyakrák, vagy a mellrák – ennek az oka igen egyszerű: ezek a nők ugyanis rendszeresen visszajárnak a nőgyógyászukhoz receptet íratni, aki az előírt időben elvégzi a szükséges szűrővizsgálatokat, így az esetleges daganatokat időben felismeri.

Pszichés tényezők: a teherbeeséstől való félelem komoly pszichés faktor a nők számára, a kutatások pedig azt mutatják, hogy hiába számít hatékonynak az óvszer, mégsem bízunk benne. A hormonális módszerek hatásfoka igen magas, így a szexuális életet befolyásoló pszichés tényezők többnyire megszűnnek a használatukkor. Különösen jók a tapasztalatok a hüvelygyűrűvel, melynek hormontartalma a hüvelynyálkahártyán keresztül szívódik fel, így a gyomor-bélrendszer megbetegedései hatását nem befolyásolják. A pszichés tünetek megszűnésével számos testi problémától is megszabadulhatunk, például a hüvelyszárazságtól vagy az együttlét közben tapasztalt fájdalomtól.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.