Ez történik a testeddel szex közben

Aktus közben szervezetünk jelentős változáson megy keresztül, melynek hátteréről sokszor csak keveset tudunk. Itt az ideje, hogy kiokosodjunk a témában!

A két téma – azaz a csók és a szex – nem állnak távol egymástól: csók hatására általában fokozódik a nemi vágy, megemelkedik a nemi hormonok szintje, így vonzalom alakul ki. A hormonoknak hatalmas jelentőségük van a szexualitásban: nőknél a tesztoszteron, az ösztrogén, a progeszteron és az oxitocin is működésbe lép együttlét előtt és közben. A nők nemi vágyáról főként az ösztrogén és a tesztoszteron gondoskodik, és ha minden rendben megy, kialakul a nemi izgalom – ez a pulzus és a vérnyomás emelkedésével jár, valamint megindul a hüvelyváladék kiválasztódása, mely megkönnyíti a behatolást. A felpörgetett vérkeringés miatt kipirulunk, a férfinél megjelenik a merevedés, a külső női nemi szervek pedig megduzzadnak, és akár a színük is megváltozhat.
 

Behatolás során a hüvely, mely normál állapotában kb. 9-15 cm hosszú, képes a duplájára nyúlni, így teljes hosszában be tudja fogadni a hímvesszőt. A hüvelynyálkahártyán a tágulástól, illetve súrlódástól mikrosérülések keletkezhetnek, melyek szabad utat engedhetnek a nemi úton terjedő betegségeknek (herpesz, HPV, chlamydia, stb.), így a megfelelő síkosítás egyrészt elengedhetetlen, másrészt önmagában nem elegendő, ahogyan az óvszer sem – a humán papillómavírus ellen például a gumióvszer csak részleges védettséget nyújt.

Gyakori jelenség, hogy a felek – főként a nő – erősen nyögnek az együttlét során. Akármilyen meglepő, a legújabb kutatások szerint ez egy tanult viselkedés, melyet a nők a férfi önbizalmának növelésére, és az ejakuláció elősegítésére használnak. Ahogyan közeledik az orgazmus, úgy növekszik az oxitocin szintje mind a nőben, mind a férfiban, mely a nőknél méhösszehúzódásokat okoz – ennek és az együttlétnek is az orgazmus a csúcspontja. Bizonyított, hogy orgazmus során kikapcsol az agy félelemért és veszélyérzetért felelős központja, valamint ebben a néhány másodpercben nem érzünk fájdalmat. Ezután egy gyors „leépülés” kezdődik, a nemi szervek érzékennyé válnak, és a szervezet pihenő üzemmódra kapcsol. Életkortól, nemtől és fizikai állapottól függ, hogy mikor válunk alkalmassá egy újabb együttlétre – általában a nemi vágyért felelős hormonok kb. 10-20 perc múlva már lehetővé teszik a következő menetet – persze csak akkor, ha az álmosságért felelős hormonok nem győzedelmeskedtek felettük.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.