Első szexuális együttlét

AZ A BIZONYOS ELSŐ.

Biztos izgalommal várod azt a pillanatot, amikor először bújsz ágyba egy fiúval / lánnyal. Jól fogom csinálni? Nem fog fájni? Neki is jó lesz? Egyáltalán mit kell csinálni és mikor és hogyan??? Ilyen és hasonló érzések tombolnak benned: nem tudod eldönteni, akarod-e vagy mégsem? Testi vágyat érzel a teljes közelség, eggyé válás iránt a másik nem képviselőjével, de közben pedig félsz az ismeretlen érzéstől. És ezek az érzések hihetetlen módon felkavarják az ember lelkét, teljesen össze tud zavarodni...

Adj időt magadnak, hagyd érni a végső elhatározást. Minden ember életében különleges esemény. Nagy élmény "az első alkalom" - ez elég ok arra, hogy ne hagyd magad sürgetni!

MIT JELENT LEFEKÜDNI VALAKIVEL?

Szeretkezni, egyesülni, közösülni, kefélni, lefeküdni valakivel.. Rengetegféleképpen fejezhetjük ki azt az egyet. Lefeküdni valakivel, mondjuk általában, kicsit virágnyelven, mert az alvásnak semmi köze a szerelmi aktushoz. Épp ellenkezőleg, nagyon is éberek vagyunk ilyenkor: mindenről megfeledkezve csókolózunk, a szívünk vadul kalimpál, a kezünk, sőt gyakran a nyelvünk is felfedezőútra indul, és egyszer csak eljutunk "odáig". Fiú és lány szorosan egymás mellett fekszik, egész testi valójukban érzik, érzékelik egymást, mígnem aztán a merev hímvessző a nedvesen rá váró hüvelybe simul. Ekkor mindkét test ritkmikus mozgásba kezd, mely hol szelíden gyöngéd, hol meg viharosan szenvedélyes, és végül lehet, hogy a "tánc" mindkettőjüknél orgazmusba torkollik.

A szexuális együttlét azt jelenteni, hogy tisztában kell lenni a veszélyekkel és a védekezés lehetőségeivel, valamint felelősséget kell tudni vállalni önmagunkért és a partnerért. Feldolgozzuk a teljes szexuális egyesülés jelentését, úgymint a kirobbanó biológiai ösztönt és a teherbeesés lehetőségét, a lehetséges fájdalmat és a teljes odaadást, másrészt a teljesítménykényszert. A legjobb esetben a partnerek meg tudják vitatni együtt gondolataikat és félelmeiket.

BIZTOSAN AKAROM?

Szinte egy lány sem tökéletesen biztos benne, tényleg le akar-e feküdni a barátjával. Nem csoda. Valami egészen új dolog vár rá. Teljesen oda kell adnia magát a másiknak. A döntés, hogy hajlandó vagy-e megtenni a dolgot, egyedül a te kezedben van! Senkitől ne hagyd magad befolyásolni! Soha ne azért tedd meg, mert örömet szeretnél okozni a barátodnak, ez önmagában nem elég. És ne is azért, mert a barátnőid már mind túl estek rajta. Hogy elég érett vagy-e már rá, ez nem a korodtól függ csupán, és nem is csak attól, mióta jártok már együtt. Ha ennek ellenére rászánod magad a felnőtt kalandra, holott bensőd még nem kívánja a dolgot, negatív élményeid miatt sérülhet lelked is, aminek az egész életedre lehetnek következményei.

A LEGKÉNYESEBB KÉRDÉSEK, MELYEKET NEM MERSZ FELTENNI

Mi a sperma?

A sperma fehéres folyadék, melyet a prosztata és az ondóhólyagok termelnek. Ejakulációkor ebben a folyadékban úszkálnak az ondósejtek (spermiumok). Ezek a herékben termelődnek, a mellékherékben pedig elraktározódnak az ejakulációig. Ekkor keverednek az ondófolyadékhoz, mely aktiválja az ondósejteket. Minden magömléskor 2-5 ml ondó ürül, melyben 500 millió spermium mozog, de közülük csak EGY termékenyíti meg a petevezetékben havonta egy alkalommal 24 órán át várakozó petesejtet. A spermiumok megtermékenyítő képessége 24-48 órán át tart. A viszonylag kicsi ondósejt befúródik a viszonylag nagyméretű petesejtbe: ebből lesz a magzat. A spermiumokon kívül az ondó számos egyéb összetevőt is tartalmaz (pl. cukrokat, enzimeket, fehérjét, aminósavakat, citromsavat, cinket, magnéziumot is) A frissen kilövellt ondó egy összeálló kocsonyás anyag, amely kb. 30 percen belül elfolyósodik. A legtöbb spermiumot a kilövellt ondó legelső része tartalmazza.

Mekkora a hímvessző? Baj-e, ha túl kicsi / nagy?

Mindegyik serdülő fiút foglalkoztatja az a nyugtalanító kérdés, hogy vajon eléggé nagy méretű-e a hímvesszője, amelyet a férfiasság jelképének hisz. A nyugalomban lévő hímvessző méretének nincs jelentősége, az erekció alatt szokták méregetni a fiúk. De higgyétek el, a lányok szempontjából a dolognak semmi jelentősége, a női vágy egyáltalán nincs kapcsolatban a hímvessző méretével, egészen mástól függ.
Az erekció állapotában lévő pénisz átlagos mérete 14 centiméter, a legtöbb nő hüvelye 9 centiméter hosszú, az érzékeny pontok többsége pedig az első 5 centin belül helyezkedik el, amelynek vége felé található a G-pont. "Többet ér egy kicsi, de fürge, mint egy nagy, de lusta." Az ideális az lenne, ha a hüvely méretéhez lehetne igazítani a hímvessző méretét, egy fiatal lány valószínűleg a vékony hímvesszőt részesítené előnyben!

Mi az erekció?

A szexuális vágy hatására a pénisz jelentős változáson megy át. A fokozott vérbeáramlás megduzzasztja a pénisz belsejében található barlangos testeket, melyek szivacsként szívják magukba a vért, és a pénisz megmerevedik. Ezt a vérbőséget tumeszcenciának nevezik (a latin tumescere= megnövel igéből). Ennek látható és érezhető következménye az erekció (lat.= felállás). Viszont ha a vér kiürül a szivacsos testekből, akkor megszűnik az erekció. A pénisz erekcióját legtöbbször a szexuális izgalom váltja ki, de lehet ennek más oka is. Az erekció általi növekedést a pénisz laza bőre teszi lehetővé.

Mi az ejakuláció?

A magömlés az a folyamat, amely során az ondó a húgycsőből, általában nemi izgalom hatására, kilövellésszerűen távozik. Az ejakulációnak a megtermékenyítésben, a férfiak orgazmusának kialakulásában van kiemelkedő szerepe. A erekció során következik be, az izgalmi szakasz csúcspontján. A 3-6 heves lökés mindegyike intenzív élvezet forrása, és orgazmusnak nevezzük.

Mi a szüzesség?

Másképpen érintetlenségnek nevezi a népnyelv. Szűz az a fiatal lány, akinek még nem volt igazi szexuális kapcsolata. A szűzhártya vagy görög nevén a hymen (Hymenaiosz a görög mitológiában a házasság istene volt) egy nyálkahártya perem, amely szűkíti a hüvely bemenetét szüzekben. Alakját tekintve óriási a változatosság. Lehet keskeny, alig 1 milliméteres nyálkahártya redő, mely alig szűkíti a hüvely bemenetét, de előfordulhat a bemenetet gyakorlatilag teljesen elzáró lemez is. Ritkán a szűzhártya vaskos, de a rajta lévő nyílás nem akadályozza meg a pénisz behatolását a hüvelybe. Előfordulhat ilyen esetekben, hogy rendszeres és zavartalan nemi élet ellenére a szűzhártya mindvégig ép marad, az esetek egy részében azonban a vaskos hártya az aktus során fájdalmat okoz.

Fáj-e a lánynak a szüzesség elvesztése?

A szűzhártya a behatoláskor általában több ponton bereped, mely sérülés gyakran pár csepp vérzéssel és fájdalommal jár. A vérzés foka csak igen ritkán éri el azt a mértéket, mely orvosi ellátást igényelne, és a fájdalom is többnyire csak átmeneti jelenség. Ezt követően a repedések gyorsan gyógyulnak, a szűzhártya maradványai pedig a továbbiakban fájdalmatlanul utat engednek a pénisz behatolásakor. Minden a szűzhártya állapotától függ, de főleg a partner gyakorlatától, attól, hogy az előjáték során mennyire képes felébreszteni a fiatal lány érzéki vágyát. Minél sodróbb a vágy, annál sikeresebb az aktus és a fájdalomérzés annál kisebb. Azon se csodálkozz, ha a fájdalmat még néhány napig érzed.

Első alkalommal is teherbe eshetek?

Igen, éppen ezért feltétlenül gondoljatok a védekezésre! A tested a szexuális változásokkal már kész a terhességre. A lányoknak lehet érett petesejt a szervezetükben az első menstruáció előtt is.

Hogyan lehet orgazmusom?

A fiúknak viszonylag egyszerű: ők az első alkalommal is jórészt átélik az orgazmust. A lányoknak ellenben egészen más szexuális ritmusuk van. Több időre van szükségük, hogy igazán felizguljanak, a csúcsra is később érnek el, mint a fiúk. Ha megfeledkezel arról az elvárásról, hogy rögtön az első alkalommal átéld a gyönyört, akkor lazább, nyugodtabb leszel - és így talán még sikerülhet is. De: még ha sok lánynak nem is sikerül a csúcsra jutnia első alkalommal, akkor is lehet ez az együttlét szép és érzelmekkel teli.

Milyen a legjobb pozíció?

Az elején még ne nagyon kísérletezzetek! A misszionáriuspóz nem túl komplikált, és kényelmes is. Ha a barátnőd a hátán fekszik, láthatod őt, megcsókolhatod, simogathatod és átölelheted. Ha egy párnát tolsz a popsija alá, akkor könnyebben boldogulsz.

Milyen védekezés szükséges?

A fiatalok több mint fele óvszert használ az első alkalommal - ez az egyetlen védekezési eszköz, amit a fiúk használni tudnak. Ha az óvszert helyesen használják, az nemcsak megbízható, hanem van még egy előnye is: véd a szexuális úton terjedő betegségektől. Nagyon fontos: próbáld ki az esemény előtt, hogyan kell felhúzni az óvszert. A petting során hagyhatod, hogy a barátnőd helyezze fel az óvszert a felizgatott péniszedre. Aztán a későbbiekben, ha már kellően rutinosak vagytok és a kapcsolatotok is tartósnak bizonyult, válthattok egyéb fogamzásgátlási módszerekre, tablettára vagy esetleg a havi módszert is kipróbálhatjátok.

HOGY CSODÁS ÉLMÉNY LEGYEN MINDKETTŐNKNEK

Semmiképp ne várj túl sokat az első alkalomtól! Lehet, hogy nem lesz olyan mámoros, mint elképzelted. Sőt teljes kudarccal is végződhet. De tehetsz egyet s mást, hogy szép legyen! Nagyon fontos például a környezet. Nem kétséges, otthon a szobádban vagy a fiúd kuckójában a legszebb - feltéve, ha egyedül lehettek, s tuti biztos, hogy senki nem kopog rátok. Az a lényeg, hogy zavartalanul lehessetek együtt, ne szorítson se az idő, se a teljesítés kényszer, na és főleg, hogy pontosan tudjátok, hogyan védekeztek.

GUMI NÉLKÜL TILOS!

A védekezés bármely módját választottátok is, gumi óvszert tanácsos mindig használni, hogy megvédjen a nemi betegségektől, legfőképpen az AIDS-től. Soha senkitől ne hagyd magad rábeszélni az óvszer mellőzésére! Még a leghelyesebb fiú is lehet fertőzött. Az anális szex ebből a szempontból különösen kockázatos, a kondomról ekkor sem szabad lemondani.

Csak hosszabb ideje tartó, szilárd szerelmi kapcsolatban dobhatjátok sarokba a gumit, feltéve, hogy barátod holtbiztosan nem HIV-fertőzött.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

Forrás:

Dr. Anne De Kervasdiné: Nők egészségkönyve 
Patricia Mennen/Dagmar Geisler: Az első szerelem