Menstruációs kisokos

Mi, nők, életünk igen jelentős részét töltjük a menstruációnkkal, így jó pár évünk van arra, hogy minden módszert kipróbáljunk. Posztunkban összeszedtük az itthon is elérhető menstruációs eszközöket, és persze azt, hogy melyik miért jó – vagy éppen rossz.

Betét: nincs olyan nő, aki ne próbálta volna, általában ezzel kezdjük a menstruációs „pályafutásunkat”. Többféle méretben, vastagságban és variációban kapható, azonban fontos, hogy soha ne válasszunk illatosított változatot! A betét előnye, hogy hagyja szabadon távozni a menstruációs váladékot, használata egyszerű, és a bő kínálatból mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Az előnye persze egyben hátrány is: a szabadon távozó vér álláskor, járáskor, felkeléskor, vagy épp tüsszentéskor szabad utat tör magának, és hiába vannak rajta megerősített szárnyak, a balesetnek gyakran a ruhánk látja kárát. A betét alatt ráadásul befülledhet a bőr, az anyaga kidörzsölheti a combhajlatot, és lássuk be, kánikulában nem a legkényelmesebb megoldás.

Mosható betét: a mosható textilbetét környezetbarát, és nagy előnye, hogy mivel puha anyagból készül, sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos változat. Kedvünk szerint válogathatunk a színek, a minták és az anyagok közt, és mivel jobban követi a testünk vonalát, a szivárgás esélye is kisebb. A mosható betét hátránya, hogy használat után azonnal ki kell mosnunk, melytől sokan viszolyognak, továbbá nagy hőségben ez is ugyanúgy „pelenkaszerű” érzetet ad.
 

Tampon: többféle méretben kapható, nedvszívó anyagból készült eszköz, világszerte az egyik legnépszerűbb módszer a menstruációs vér felfogására. A tampon már a hüvelyben magába szívja a váladékot, így a klasszikus „menstruálok” érzést megúszhatjuk vele, kényelmes és sportos életet élhetünk a használata mellett. Hátránya, hogy a vér mellett a természetes hüvelyváladékot is magába szívja, így fertőzésekre, valamint krónikus hüvelyszárazságra hajlamosít. Cseréje gyakran – főként nyilvános mellékhelyiségben – problémás lehet, ennek ellenére nagyon oda kell figyelnünk, hogy a tampon 8 óránál tovább soha ne maradjon fent. Legjobb, ha 4-6 óránként cseréljük, ha a tampon ekkor sem telt meg, kisebb méretre kell váltanunk – a szárazon eltávolított tampon erősen irritálhatja a hüvelynyálkahártyát.

Intimtölcsér: bár mostanában lett újra divatos, valójában évtizedek óta létező módszer az intimtölcsér. Ez a puha, rugalmas műanyagból készült „csésze” úgy gyűjti össze a menstruációs váladékot, hogy közben nem szívja magába a természetes hüvelyváladékot, így a tamponnál egészségesebb választás. Nagy előnye, hogy környezetbarát, egy tölcsért évekig használhatunk, ráadásul helyes használat mellett nem okoz egészségügyi gondokat. A tölcsér felhelyezése és eltávolítása gyakorlást igényel, és bár elvileg napközben nem kell cserélni, ha mégis úgy alakul, bizony okozhat kellemetlen perceket az eltávolítása, főleg a munkahelyi mosdóban. A tölcsér tartalmát ugyanis eltávolítás után ki kell önteni, majd el kell mosni az eszközt – lássuk be, ez inkább otthonra való feladat. Számos olyan tölcsér létezik, melyeknek hosszú és hegyes a kihúzórészük – bár ezeknek a használata is biztonságos, alkalmanként okozhatnak apróbb sérüléseket a hüvelyfalon, így ebben az esetben is fontos a körültekintő használat.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt az e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.