Fogamzásgátló és vérzészavar

Bár nem ez az elsődleges funkciója, számos nő azért választ hormontartalmú fogamzásgátló eszközt, mert rendszertelen a ciklusa. Köztudott, hogy a kombinált hormontartalmú megoldások jellemzően jótékonyan hatnak a vérzésre, ám mi van akkor, ha épp az ellenkezője történik meg, és vérzészavart tapasztalunk?

Anyáink idejében a fogamzásgátló tabletta egy teljesen más dimenzió volt: lórúgásnyi hormonadag, hízás, szőrösödés, állandó vérzészavarok, mellékhatások – ma már ilyenektől többnyire nem kell tartanunk. A menstruációs ciklus egyénenként változó: van, akinek 18 éves korára teljesen rendeződik, de előfordul, hogy a vérzés változó időközönként jelentkezik, intenzív, hosszan tartó, és gyakran kibírhatatlan görcsökkel jár. Ennek az okát feltétlenül vizsgálni kell, hiszen szervi és hormonális gondok is okozhatják, ám gyakran csak annyi derül ki, hogy „ilyen az alkatunk”, vagy „ezt örököltük”. Ilyen esetekben bevett szokás a nőgyógyászok körében fogamzásgátlót írni, mivel a kombinált hormontartalmú tabletták általában csökkentik a menstruáció idejét és intenzitását, valamint megszüntethetik a görcsöket az indikált fogamzásgátlás mellett. Egyes esetekben viszont előfordul, hogy visszatérő pecsételő vérzés jelentkezik, és ez joggal okoz riadalmat a nőknél. Fontos, hogy a vérzészavarok a használat első három hónapjában teljesen normálisnak számítanak, ám ha ez az időszak letelt, és még mindig vérzést tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Az elhúzódó pecsételő vérzés oka jellemzően a nem megfelelő hormontartalom vagy a tabletta hiányos felszívódása: ez történhet hányás, hasmenés, kihagyott tabletta, antibiotikum, orbáncfű készítmény, vagy egyéb, hatást gyengítő gyógyszer vagy állapot miatt.
 

Bár ezek az esetek gyakoribbak, ilyenkor is muszáj gondolnunk a szervi okokra: gyulladás, ciszta, mióma, méhszájseb és a legritkább esetben rosszindulatú daganat is okozhat vérzészavart, így nem elég a felületes vizsgálat. Ha bebizonyosodik, hogy a hormontartalom vagy a felszívódás a hibás, nem kell feltétlenül lemondanunk a hormontartalmú módszerek adta hatékonyságról. Ha használtunk már tampont, nem okozhat gondot a hüvelygyűrű használata, mely jelenleg az egyik legmodernebb fogamzásgátló eszköznek tekinthető. A hüvelygyűrű használatakor kikerülhetők a pecsételő vérzés gyakori okai: mivel hormontartalma nem a tápcsatornán keresztül szívódik fel, nem kell aggódnunk a gyógyszerkölcsönhatások és gyomorbántalmak esetén sem. Az egyenletes felszívódás ráadásul nem okoz hirtelen hormonlöketet, és a cikluskontrollja legalább olyan jó, mint a tablettáé1.

Láthatjuk, hogy, bár vérzészavarral ilyen esetekben is számolnunk kell, nem kell megijednünk sem ettől, sem a hormontartalmú megoldásoktól: a cél, hogy minél korszerűbb módszert válasszunk, így a mellékhatások esélyét is a minimálisra csökkenthetjük!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

1 Oddsson et al 2005