10 dolog a menzeszről, amit nem tudtál

1. Egy nő élete során kb. 3500 napot menstruál

Igen, ez elég félelmetesen hangzik.

2. Nem veszítünk annyi vért, mint gondolnánk

Egy menstruáció alatt csupán 3-4 evőkanálnyi vért veszítünk. A menstruációs váladék nagy része ugyanis szövetmaradványokból és természetes hüvelyváladékból áll, a tényleges vérveszteség ennek körülbelül a fele.

3. Egy kutatás alapján a férfiak kevésbé vonzódnak hozzánk, amikor menstruálunk.

Ennek hormonális oka van: a férfiak hormonrendszere „felismeri” az ovulációt, ekkor a nők illatát édeskésnek és vonzónak érzik, a vérzés alatt azonban ez a jelenség megfordul. Nálunk ez pont fordítva van: a csökkent progeszteronszint miatt a libidónk ilyenkor az egekbe szökik, és sokkal jobban kívánjuk a szexet, mint máskor.

4. A hormonális fogamzásgátló módszerek befolyásolhatják a menstruációt

Kíméletes módszernek számít az alacsony hormontartalmú hüvelygyűrű, melynek kiszámítható a cikluskontrollja. A tabletta esetében előfordulhat cikluszavar és pecsételő vérzés – ez nyilván az egyes készítmények hormontartalmától is függ. A hormontartalmú spirál használatának első hónapjaiban gyakran előfordul elhúzódó, rendszertelen vérzés, mely később olyannyira lecsökken, hogy a vérzés akár meg is szűnhet. A hormoninjekció után is hasonló jelenségeket tapasztalhatunk: ezt a módszert szabálytalan, elhúzódó menzesz, vagy akár a vérzés teljes hiánya is jellemezheti.

5. Hatalmas tévhit, hogy a menstruáció alatt nem lehet teherbe esni

Bár az esély ilyenkor valóban kisebb, a teherbeesés ekkor is lehetséges. A méhszáj a menzesz során nyitottabb, így a fertőzésekre is fogékonyabb a szervezet. Csak óvatosan!

6. Walt Disney nem csak tündérmeséket gyártott

1946-ban jelent meg „A menstruáció története” című rövidfilmje, melyeket iskolai felvilágosító előadásokon vetítettek. 

7. A szárnyas betét viszonylag új találmány

Az 1980-as években kezdték el gyártani.

8. Zs-kategóriás horrorfilmek kedvelt témája a menstruáció miatti cápatámadás

Valójában soha nem volt még példa ilyen esetre, a szakértők szerint a menstruációs váladék nem vonzza jobban a cápákat, mint az izzadság vagy éppen a vizelet – tehát nincs mitől tartanunk.

9. Az első egészségügyi betéteket nem ragasztócsík tartotta

Hanem egy öv, emiatt pedig igen kevesen engedhették meg magunknak.

10. A manapság újra népszerű intimtölcsér nem új találmány

Sőt, régebbi, mint a tampon: a mosható, többször felhasználható tölcséreket akkoriban latexből gyártották.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt az e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.