Három méhnyakrákos nő története

A méhnyakrák sajnos hiába az egyik vezető halálozási ok a magyar nők körében, mégsem foglalkozunk vele eleget. Írásunkban három fiatal nő történetét mutatjuk be – bizonyára mindenki hallott már róluk.

Mittelholcz Dóra újságíró négy évig küzdött a méhnyakrákkal, történetéről pedig könyvet is írt „Tündérmese kis szépséghibával“ címmel. A fiatal nő egy interjúban azt nyilatkozta, hogy partnerétől kapta el a HPV-vírust, és hiába járt évente szűrővizsgálatokra, a daganatot már nem sikerült megelőzni. Dóra három műtéten, valamint sugár- és kemoterápián is túlesett, de a daganat folyamatosan kiújult – ekkor készült vele a következő riport, melyben rendkívül őszintén vallott betegségéről: //index.indavideo.hu/video/Mittelholcz_Dora_egyben

Mittelholcz Dóra 2014. októberében hunyt el.

Urbán Zsófia énekesnő neve már a betegsége előtt is ismerősen csenghetett: Soffi nevű zenekarának számait gyakran játszották a rádiók, a zenélést számára azonban nem sokkal később felváltotta az anyaság. A fiatal nőnél a harmincas évei elején diagnosztizálták a méhnyakrákot, mely egy kisműtét során, szinte véletlenül derült ki. Zsófia esetét az egyik kezelőorvosa reménytelennek nevezte, ő azonban úgy döntött, hogy nem adja fel: billentyűzetet ragadott, és blogolásba kezdett. Történetét olvasók százai követték nyomon – többek közt mi is – , így együtt örültünk, amikor úgy tűnt, hogy a daganatot sikerült kioperálni. Sajnos a betegség nem sokkal később kiújult, a fiatal nő legyengült szervezete pedig nem bírta az újabb megpróbáltatásokat. Zsófia 2014. augusztusában hunyt el.
 

Szentesi Éva történetét bizonyára mindenki hallotta: a fiatal újságíró nem tartotta magában a betegségét, nyíltan és őszintén nyilatkozott a nehézségekről, a műtétekről, és arról, hogyan diagnosztizálták félre. Éva betegségét hónapokig méhszájsebként kezelték, így értékes időt vesztett – a daganat sajnos olyan agresszív volt, hogy a kezelés, valamint a műtét ellenére is kiújult. Egy egész ország szurkolt a gyógyulásáért, mely meg is hozta az eredményét: Éva ma már jól van, és ha teheti, azóta is felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok jelentőségére.

A magyar nők körében a méhnyakrák az egyik leggyakoribb halálozási ok, a riasztó statisztika hátterében pedig az áll, hogy nem tudunk eleget a betegségről. Gyakran azzal sem vagyunk tisztában, hogy a méhnyakrákot a HPV nevű vírus daganatképző altípusai okozzák, mely ellen többféle védőoltás is létezik. Ezzel, valamint az évenkénti szűrővizsgálat lelkiismeretes elvégeztetésével szinte teljes mértékben megelőzhető lenne a méhnyakrák, így évente több száz, hasonlóan tragikus történetet lehetne megelőzni csak Magyarországon. A posztban említett három nőben betegségük mellett az is közös, hogy nyilvánosságukat mindhárman arra használták, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára – nekik is tartozunk annyival, hogy ezt betartjuk.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.