„Nem szexeltem, de nemi beteg vagyok!“

A nemi betegségekről a legtöbben azt gondolják, hogy kizárólag behatolás útján képesek fertőzni, így sokan el sem tudják képzelni, hogy tüneteik hátterében egy ilyen betegség áll. De hogyan lehetünk nemi betegek, ha nem is történt együttlét?

Herpesz, szifilisz, chlamydia... néhány nemi betegség, melyet mindannyian ismerünk. A nemi úton terjedő betegségeknek (STD) már a nevük is hordozza, hogy nemi úton terjednek, így bizonyos helyzetekben egyáltalán nem aggódunk attól, hogy elkapjuk – éppen ezért meglepő, ha egy szingli vagy egy szűz lány fertőződik meg. A nemi betegségek valójában gyakoribbak, mint gondolnánk: a férfiakon nagyobb eséllyel maradnak tünetmentesek a betegségek, így gyakran a tudtukon kívül fertőznek – olyan módon is, ahogy nem gondolnánk.
 

Sokan nem gondolnak arra, hogy ezek a betegségek más módon is átadhatók, így sajnos napjainkban már nem elég az, ha együttlét során óvszert használunk. A legtöbben a nyilvános mosdóktól félünk, holott ettől kellene a legkevésbé: a WC ülőke egy sima, műanyag felület, melyen csak rövid ideig maradnak életképesek a vírusok és baktériumok, ráadásul az ülőkével csupán a combjaink érintkeznek, így amennyiben nincs az érintett területen hámhiány (pl. seb), nem kell aggódnunk – persze higiéniai okok miatt érdemes továbbra is ülőkevédőt vagy papírt használni.

Sokkal nagyobb gondot okozhatnak azok a mindennapi használati tárgyak, melyek közvetlenül érintkeznek az intim területekkel, vagy hámsérüléseket okoznak: ilyen például a borotva. Bár tudatosan valószínűleg nem igazán használjuk másét, előfordulhat, hogy a szobatársunk félálomban véletlenül a miénket kapta fel, és erről elfelejtett szólni. Gyakori eset, hogy egy fiatal lány nem mer szólni a szüleinek, hogy saját borotvára lenne szüksége, így inkább valamelyik családtagét használja – ha valamelyik szülő például herpesz- vagy HPV-vírussal fertőzött, akár a borotvával is továbbadhatja a betegséget. Szülőként soha ne a legrosszabbra gondoljunk, ha a lányunk bejelenti, hogy fura tüneteket észlelt magán – a nemi betegségek egy részét akár uszodában is elkaphatjuk. A HPV ilyen szempontból különösen veszélyes, mivel a bőrt és a nyálkahártyát is megtámadja, így a kézen, a nemi szerveken, illetve a szájüregben is okozhat panaszokat. Ez a vírus ráadásul igen gyakori: életük során a nők 80, a férfiaknak pedig 50 százaléka fertőződik meg vele1, így a mindennapi odafigyelés nem elég. Napjainkban az egyik leghatékonyabb védekezési mód a két-, négy- és kilenckomponensű védőoltás, utóbbi kettő a daganatképző, veszélyes altípusok mellett a nemi szervi szemölcsök ellen is védelmet nyújt, és férfiaknak is adható.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

1 Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december