Minden rendben odalent? – Bonyolult női bajok

A klasszikus női betegségek igen kellemetlenek – nem szeretünk beszélni róluk, gyakran még a patikában is tabunak számítanak, ráadásul megesik, hogy egyes tünetek még a képzett szakorvosok számára sem egyértelműek. Összefoglalónkban ezeket a kétségeket igyekszünk eloszlatni.

Vajon rendellenes-e a folyás? A köznapi kifejezéssel fehérfolyásnak nevezett jelenség bizonyos mértékig teljesen normális, ám kissé kellemetlen. A folyás mennyisége ciklustól függően változhat, és ahogyan például az orrváladéké, a hüvelyváladék színe sem mutat teljes állandóságot. Bár a nevéből ítélve fehérnek gondolnánk, az átlátszótól a halványsárgáig teljesen normális, akárcsak az állagváltozás: a ciklus egyes fázisaiban szinte vízszerű, máskor pedig sűrű és tojásfehérjére emlékeztető. Aggódnunk akkor kell, amikor a váladékozást kellemetlen szag és viszkető, csípő érzés kíséri. A bő folyás nem feltétlenül jelent kóros állapotot: stressz, legyengült immunrendszer, de akár fogamzásgátló szedése esetén is megnövekedhet a váladék mennyisége.

 

Gyanús illatok: A nemi szerveknek mindkét nem esetén megvan a jellegzetes illata, így előfordulhat, hogy a legapróbb változás is feltűnik. Fontos tudni, hogy a személyes „illatunkat“ ugyanúgy befolyásolja a ciklus, mint az aznap elfogyasztott ételek és italok, ám valóban előfordulhat, hogy a megváltozott illat betegségre utal. Nehéz behatárolni, hogy milyen jelekre kell odafigyelnünk, de általánosságban elmondható, hogy a kissé savanyú, élesztőre emlékeztető szagok nem jelentenek jót.

Csípés, viszketés: A viszkető, égő érzés rendszerint valamilyen gombás vagy bakteriális fertőzés előjele, ám előfordulhat, hogy csupán egy banális hormonális tényező okozza a kellemetlen tüneteket. Menstruáció előtt egy-másfél héttel sok nő tapasztal enyhe viszkető érzést, melynek oka a vérzés előtti hormonális változás. Amennyiben nem tudjuk ciklushoz kötni a tüneteket, feltétlenül szükséges az orvosi vizsgálat.

Vigyázz, nem herpesz! A genitális herpesz a világ leggyakoribb nemi úton terjedő betegsége, mellyel hazánkban is igen gyakran fordulnak orvoshoz. Van azonban egy olyan kórkép, mely kísértetiesen hasonlít a nemi herpeszre, mégsem az: ez a nemi szervi afta. A legtöbbször szájüregben vagy torokban jelentkező apró fekélyek ritkán, de a nemi szervek nyálkahártyáján is megjelenhetnek, felismerésük pedig még a tapasztalt szakorvosok számára is nehéz, hiszen a herpeszhez hasonlóan fájdalmas, hámhiányos, vörös udvarú területekkel járnak. Az afta jellegzetessége, hogy a sebek közepe gyakran fehéres színű, és természetesen szűz lányok esetén is elsősorban erre kell gondolni, mint herpeszre. Az afta okát egyébként máig nem sikerült tisztázni, így érdemi gyógymód sincs rá, napi többszöri fertőtlenítés és fokozott intim higiénia mellett spontán gyógyulnak, szükség esetén gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók szedése megengedett – több fekély esetén erre minden bizonnyal szükségünk lesz.

Ne feledjük: ha egy-egy tünetben nem vagyunk biztosak, forduljunk orvoshoz – még a legártalmatlanabbnak tűnő női bajból is lehet súlyos betegség, így a fertőzéseket és fájdalmas tüneteket ne vegyük félvállról. Első az egészség!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.