HPV és a férfiak - van kapcsolat

A humán papillómavírus (HPV) - amely orális szex útján is elkapható - által okozott egyik leggyakoribb megbetegedés a méhnyakrák, ezért sokan a mai napig női betegségként tekintenek a fertőzésre. Pedig a férfiak is veszélyben vannak, csak kevésbé tudnak róla.

A legfrissebb adatok szerint élete során legalább egyszer minden második férfi átesik a rákos megbetegedéshez is vezethető fertőzésen1. Az ő esetükben is gyakran lappang tünetmentesen a vírus, ezért a látható jelek észlelése sokszor már túl késő.

A leggyakoribb nemi úton terjedő vírusos betegségeket okozó HPV-t sokáig a szabados szexuális élet velejárójaként, majd később női betegségként aposztrofálták - pedig a mindkét nemet érintő vírust bárki hordozhatja és tovább is adhatja, akár a tudta nélkül. Bár a méhnyaki elváltozások korai diagnózisára fejlett eszközeink vannak, egy friss felmérés szerint a magyar nők alig negyede jár évente szűrővizsgálatra, a teljes népesség negyede pedig egyáltalán nem is hallott még a HPV-ről2.

Mindent a nemi szervi szemölcsről

A fertőzés okozta rákos megbetegedések közül az évente közel félezer áldozatot követelő méhnyakrák a leggyakoribb3, de a tévhittel ellentétben nem csak nőknél okozhat daganatos megbetegedést a vírus. Férfiak esetén halálos kimenetelű fej-nyaki, hímvessző és végbélnyílás körüli rákokat okozhat, valamint minden tizedik embert érinthet a HPV miatt kialakuló nemi szervi szemölcs is4. A nemi szerven lévő hússzínű kitüremkedések fájdalommentesen is jelentkezhetnek, de gyakran járnak égő, viszkető érzéssel, nem utolsó sorban pedig komoly problémát okoznak a párkapcsolatban, szinte ellehetetleníthetik a szexuális életet.

A HPV ellen nem elég ha óvszerrel védekezünk, mivel nem csak aktus során fertőz

Többféle eljárás létezik a betegség kezelésére: fagyasztásnál a szakorvos folyékony nitrogénnel ecseteli a szemölcsöt, égetésnél lézerrel vagy egyéb erre kifejlesztett orvosi műszerrel tüntetik el, a kémiai eltávolítás pedig több, ismétlő ecsetelésből áll. A szemölcs viszont a sikeres beavatkozások ellenére később újra kialakulhat (mivel a szervezetben nem alakul ki védettség a HPV-fertőzést követően), ezért a hangsúly a megelőzésen van.

Előzd meg a bajt!

Bár számos nemi betegséggel szemben elegendő az óvszeres védekezés, a HPV egyike azoknak, amelyek nem csak aktus során képesek fertőzni (beleértve az anális és orális szexet is). A leváló hámsérülésekkel terjedő vírus egy apró mikrosérülésen keresztül is megfertőzheti a partnert, ezért a kézzel vagy fertőzött használati tárggyal (például közös intimborotvával) való terjedés is beigazolódni látszik. A vírus ráadásul gyakran tünetmentesen lappang, így (tudtukon kívül) a hosszú távú, monogám párkapcsolatban élők is könnyen hordozhatják.

Ugyan a férfiak egyötöde állítólag retteg a tűszúrás gondolatától, pedig a HPV elleni hatékony védekezési mód a két-, négy- és kilenckomponensű védőoltás – utóbbi kettő 9 éves kortól fiúknak és férfiaknak is adható. Az oltások egyes HPV típusok okozta megbetegedések ellen akár 99%-os védelmet nyújthatnak. Ilyen például a kifejezetten kellemetlen nemi szervi szemölcs. A tévhittel ellentétben az oltóanyag nem tartalmaz vírust, csak mesterséges fehérjét, ami pont úgy néz ki, mint a vírus burkát alkotó fehérje - ez tanítja meg az immunrendszert a HPV-kórokozó felismerésére.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

1,3,4 Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december

2 Boncz I et al 2007 Orvosi Hetilap