Az intim szőrtelenítés veszélyei

Napjainkban az intim szőrtelenítés pont annyira természetes, mint az, hogy időnként elmegyünk fodrászhoz. Ízlés és szokás dolga, hogy ki melyik módszert preferálja, viszont az tény, hogy a műveletnek lehetnek árnyoldalai is – mutatjuk, mik ezek.

Azt, hogy hogyan viseljük a szőrzetünket odalent, egyrészt a nemzetközi trendek, másrészt a saját ízlésünk befolyásolja. Míg húsz éve csak a bikinivonalnál szedtük le a szőrzetet, manapság egyértelműen a trimmelt, vagy a teljesen csupasz fazon a megszokott. Történjen akár gyantával, akár borotvával, a következő rizikótényezőket mindig vegyük figyelembe szőrtelenítés előtt, és természetesen utána is:

Védtelen terület: Az intim szőrzet fő célja az, hogy minél jobban elrejtse és megvédje a nemi szervünket, elvezesse az izzadtságot, emellett a szó szoros értelmében vett „kapuként“ működik a kórokozókkal szemben. Amennyiben ezt eltávolítjuk, nemi szervünk sokkal védtelenebb lesz a vírusokkal és baktériumokkal szemben, így nagyobb eséllyel kaphatunk el fertőzéseket.
 

Fájdalmas szőrtüszők: A nemi szervi terület egyik legkellemetlenebb bőrbetegsége a szőrtüszőgyulladás, mely főként szőrtelenítés után jelentkezik. A gyulladás a gombostűfejnyi bőrpírtól akár a többcentis, bőr alatti, kemény csomókig is elterjedhet, ráadásul ha a helyi kezelés (pl. gyulladáscsökkentő krém) nem használ, gyakran csak a gyulladásos csomó sebészi kimetszése hoz javulást. Ha a testünk egyéb területein is hajlamosak vagyunk szőrtüszőgyulladásra, kerüljük a gyantát és az epilátort, és kizárólag gondosan lefertőtlenített borotvával álljunk neki a szőrtelenítésnek, majd a művelet után használjunk bőrvédő, enyhe fertőtlenítő hatású krémet.

A vágás veszélyes: Borotvahasználat esetén a legnagyobb veszély az, hogy megvágjuk magukat. Különösen kellemetlen, ha a vágást a csikló körül, vagy a nyálkahártyán ejtjük, ezek a területek ugyanis nem csak nagyon fájdalmasak, de nehezen is gyógyulnak. Erős, elállíthatatlan vérzés esetén szükség lehet orvosi ellátásra, de ha úgy ítéled meg, hogy erre nincs szükséged, szoríts a sebre egy vattapamacsot, majd 10 perc elteltével alaposan fertőtlenítsd a területet.

Nemi betegségek: Akármilyen meglepő, intimborotva használata mellett akár nemi betegségekkel is megfertőződhetünk, például herpesz vírussal vagy HPV-vel. Utóbbi okozza többek közt a rendkívül kellemetlen nemi szervi szemölcsöket, a vírus egyes altípusai ráadásul rosszindulatú daganatokat is okozhatnak, így körültekintően kell védekeznünk ellene. Mondanunk sem kell, soha ne használjuk más borotváját az intim területeinkre, sőt, a sajátunkat is gondosan zárjuk el például a lakótársunk elől. A forgalomban lévő két-, négy- és kilenckomponensű HPV elleni oltások közül utóbbi kettő a nemi szervi szemölcsökkel szemben is védelmet nyújt.

Ugye, hogy nem is annyira veszélytelen a szőrtelenítés, mint gondolnánk? Mindig emlékezzünk erre a listára, mielőtt borotvát ragadnánk, és ne feledjük: első a biztonság!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.