Nőgyógyászati vizsgálat

Minden nő aggódva gondol élete első, vagy akár soron következő nőgyógyászati vizsgálatára. Sokat kell várakozni, az orvos nem lesz elég kedves, nem merjük majd elmondani panaszainkat, fájdalmas lesz a vizsgálat. Ezek a félelmek legtöbbször alaptalanok! A vizsgálat lehet kissé kellemetlen, de az orvos mindent megtesz majd, hogy ezt feledtesse, s igyekszik kérdéseidre legjobb tudása szerint válaszolni. Ugyanakkor az időben elvégzett nőgyógyászati vizsgálat sok további kellemetlenséget előzhet meg. A megfelelően korán elkezdett kezelés eredményezhet sikeres gyógyulást, s a vizsgálat olyan elváltozást is felfedhet, ami csak a későbbiekben okozna problémát.

Mindenképpen szükség van nőgyógyászati vizsgálatra, ha már volt szexuális kapcsolat, vagy bármilyen nemi szervet érintő panasz van. Az ellenőrző vizsgálatot panaszmentes esetben évente javasoljuk megismételni. A nőgyógyásznál történő megjelenés nem jelent minden esetben automatikusan nőgyógyászati vizsgálatot is. A menstruációs vérzés bizonyos rendellenességei esetén elegendő lehet részletes megbeszélés, a vizsgálat bizonyos esetekben kiváltható a teljesen fájdalmatlan ultrahang eljárással.

Bizalommal fordulhatsz bármelyik nőgyógyászati ambulanciához, vagy egy általad kiválasztott orvoshoz is. Segíthet a félelmek leküzdésében, ha előtte beszélgetsz olyannal, aki járt már nőgyógyásznál. Kérdéseidet célszerű már otthon egy papírra feljegyezni, így biztosan nem felejted el őket.

Évenkénti ellenőrző vizsgálaton legcélszerűbb a menzesz után néhány nappal jelentkezni, de természetesen ha panasz van, bármikor felkeresheted orvosod. A szokásos tisztálkodáson kívül speciális teendő nincs. Ne használj a nemi szervekre semmilyen gyógyszert, krémet, mivel ezek nehezítik a pontos értékelést. A vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, ahol beszámolhatsz panaszaidról. Orvosod kérdéseket tesz majd fel: tudni szeretné az utolsó menzesze időpontját, a vérzések rendszerességét, az esetleges társuló tüneteket. Számolj be minden felmerült panaszról: jelentkezésük idejéről, jellegükről, az addig alkalmazott kezelésekről, gyógyszerekről.

Egy jól vezetett menzesznaptár mellett biztosan nem okoznak gondot a válaszok. Orvosod a szexuális életedről is kérdezni fog - erre bizonyos betegségek kizárása, illetve a fogamzásgátlási tanácsok miatt van szükség. A családban korábban előfordult megbetegedések ismerete befolyásolhatja a kezelést, meghatározhat egyéb szükséges vizsgálatokat. Minden elhangzott információt bizalmasan kezel majd, így nincs semi ok az aggodalomra.

A beszélgetést követően kerül sor magára a vizsgálatra. Ehhez egy fülkében deréktól lefelé le kell vetkőzni. Az alsóneműt és nadrágot le kell venni, szoknya és cipő maradhat – indulás előtt érdemes a vizsgálathoz megfelelő öltözéket választani. Vizsgálathoz egy speciálisan kialakított nőgyógyászati vizsgálóasztalt használnak, ezen kell fekve, térdet behajlítva elhelyezkedned. Az orvos és az asszisztensnő segít a legkényelmesebb helyzetet megtalálnod. Az orvos először megtekinti a külső nemi szerveket, majd egy fémből készült eszköz segítségével a hüvelyt és a méhszájat. Az eszköz bevezetése lehet kissé kellemetlen, de fájdalmat semmiképpen nem érez majd.

Az eszköz alkalmazása szükséges ahhoz, hogy az egyébként összefekvő hüvelyfalak és a folytatásukban lévő méhszáj megtekinthető legyen. Ehhez egy speciális nagyítót (kolposzkóp) használnak, ami közvetlenül a vizsgálóasztal mellett található. Lehetőség nyílik kenetek vételére, illetve a rákszűrés elvégzésére. Ezek a beavatkozások már semmilyen további kellemetlenséggel nem járnak. Rákszűrés során a kolposzkópos vizsgálat (megtekintés) mellett kenetet vesznek a méhszáj külső és belső felszínéről. A kenetet az asszisztensnő egy kis üveglapra keni, amit később a laboratóriumban mikroszkóp alatt értékelnek.

A méhnyak rákszűrés jelentősége azért igen nagy, mivel a rákot megelőző állapotok a méhszájon nagy biztonsággal felismerhetők, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyíthatóak. A műszer eltávolítása után a nőgyógyász hüvelybe vezetett ujjai segítségével áttapintja a kismedencét, tájékozódik a méh és a petefészkek nagyságáról, helyzetéről, gyulladás, terhesség, egyéb elváltozás meglétéről.

Az egész vizsgálat csupán néhány percig tart. Ha nem volt még szexuális kapcsolatod, az orvos a vizsgálatot ennek megfelelően módosítja, sérüléstől ekkor sem kell tartanod. Amennyiben semmilyen kóros eltérést nem talál, úgy a vizsgálat az emlők megtekintésével lezárul, ha szükségesnek látszik vagy panaszaid indokolják, kiegészítő vizsgálatokra kerülhet sor. Ez legtöbbször ultrahangvizsgálatot vagy vérvételt jelent.

Befejezésül mód nyílik a talált elváltozások megbeszélésére, tanácsadásra, szükség esetén a fogamzásgátló módszer kiválasztására. Bármilyen kérdés merül fel a vizsgálat kapcsán, kérdezz bátran! Nyugodtan érdeklődj bármilyen, akár nőgyógyászathoz nem szorosan kötődő témáról. Az orvos igyekszik majd legjobb tudása szerint válaszolni és segíteni.

A nőgyógyászati vizsgálatot panaszmentes esetben is indokolt évente egyszer, orvosod tanácsa alapján esetleg gyakrabban megismételni. Panaszok jelentkezése esetén természetesen soron kívül jelentkezz a nőgyógyászodnál!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

Forrás:

Dr. Anne De Kervasdiné: Nők egészségkönyve 
Patricia Mennen/Dagmar Geisler: Az első szerelem