Így előzd meg a méhnyakrákot!

Többször írtunk már arról a sokak számára meglepő tényről, miszerint a méhnyakrák bizonyos módszerekkel szinte teljes mértékben megelőzhető. Mivel hazánkban a méhnyakrák az egyik leggyakoribb halálozási ok a nők körében, feltétlenül beszélnünk kell róla – add tovább, és ments meg egy életet!

1. Védőoltás

A méhnyakrákos esetek csaknem 100%-áért a humán papillómavírus, azaz a HPV felelős1, ezen belül is két magas rizikójú altípus okozza a legtöbb megbetegedést. A mai, forgalomban lévő HPV elleni védőoltások mindegyike védelmet nyújt e két altípus ellen. A négy- és kilenckomponensű vakcina a méhnyakrákon, valamint a szeméremtesti és hüvelyrákon kívül a végbélnyílás körüli rákkal, valamint a nemi szervi szemölcsökkel szemben is védelmet nyújt, és férfiak számára is beadható.

2. Felelős nemi élet

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a HPV okozta méhnyakrák sokkal nagyobb eséllyel alakul ki olyan nőkben, akik gyakran váltogatják a szexuális partnereiket, vagy más nemi betegségben szenvednek. Sajnálatos tény, hogy az óvszer sem nyújt teljes körű védelmet a HPV ellen, mivel a vírus bőr-bőr kontaktussal vagy testnedvekkel is képes fertőzni, így még monogám kapcsolat esetén sem vagyunk teljes biztonságban. A nemi szervi szemölcsök, melyeket szintén a vírus okoz, rendkívül fertőzőek, így amennyiben tisztázatlan eredetű kinövéseket tapasztalunk a saját, vagy partnerünk nemi szervein, még óvszerben is kerüljük a nemi életet.

3. Rendszeres szűrés

Hazánkban a társadalombiztosítás egészséges nők számára kétévenként fedezi a méhnyakrákszűrést, ami elégségesnek mondható, mivel a méhnyaki daganat rendkívül lassan alakul ki. Amennyiben P3-as, vagy annál rosszabb a leletünk, további kivizsgálás válik szükségessé, és fontos tudni, hogy a TB a HPV-szűrést is csak ilyen esetekben támogatja. Az évenkénti rákszűrés költsége csupán az adott intézmény jóindulatától függ: ha csak kétévenként végzik el térítésmentesen a vizsgálatot, elképzelhető, hogy egy kisebb összeget fizetnünk kell. Fontos tudni, hogy a rákszűrés akkor is kötelező, ha be vagyunk oltva HPV ellen.

4. Rizikófaktorok kerülése

A méhnyakrákra való esélyünket számos „hagyományos“ rizikófaktor is növelheti: a stressz, a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, a rendszeres és tartós alkoholfogyasztás, valamint a személyi higiénia hiánya egyaránt ronthatja az esélyeinket.


A hazai méhnyakrákkal kapcsolatos statisztikák szörnyű képet festenek a magyar nők sorsáról: mind a diagnosztizált esetek, mind a halálozás szempontjából a legrosszabb adatokkal rendelkezünk, ezek oka pedig a hiányos prevenció – nagyon fontos, hogy minden nőhöz eljusson a tény, miszerint a méhnyakrák megelőzhető. Ha mindenki megfogadná a fenti pontokat, évente közel 500 nő életét2 lehetne megmenteni csak Magyarországon – gondoljunk erre, amikor halogatjuk az esedékes rákszűrést

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz. 

1,2 Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december