Figyelj magadra! – A méhnyakrák előjelei

A méhnyakrák a magyar nők körében a vezető halálokok közé tartozik1, felismerése azonban többnyire csak szűrővizsgálattal lehetséges. A betegség előrehaladott állapotában számos olyan előjel mutatkozhat, melyre érdemes odafigyelni. Nézzük, mik ezek!

A méhnyakrák a lassan kialakuló daganatok közé tartozik, így általában az évenként esedékes szűrővizsgálatokkal időben elcsíphető, és igen jó arányban gyógyítható. A hazai statisztikák ugyanakkor azt mutatják, hogy a magyar nők nem járnak el a javasolt szűrővizsgálatokra, ezt pedig a méhnyakrák hazai halálozási rátája is igazolja. A daganat, melyért döntően a HPV nevű vírus a felelős, kezdetben nem okoz látható és érezhető tüneteket, így egy laikus többnyire nem tudja megállapítani, hogy baj van – néhány előjel azonban árulkodhat a megbetegedésről.
 

Vérzészavar: méhnyakrák esetén a leggyakoribb, legfeltűnőbb jel a vérzészavarok megjelenése. Ha szokatlan hüvelyi vérzés jelentkezik, mely nem csillapodik, ha a menstruációnk hirtelen sokkal erősebb lesz, vagy egész hónapban vérzünk, azonnal forduljunk orvoshoz. Gyakori tünet a szexuális együttlét, vagy fizikai megterhelés után jelentkező élénkpiros vérzés, vagy az abnormális folyás. Bár a legtöbb esetben egyszerű hormonális tényezők állnak a háttérben, a vérzészavarok oka méhnyakrák is lehet, így ne halogassuk a vizsgálatot.

Súlyvesztés, hőemelkedés, csontfájdalom: a rosszindulatú daganatos megbetegedések általános előjele a máshoz nem köthető súlyvesztés, a gyakori hőemelkedés vagy láz, valamit a csonfájdalom, és esetenként a székrekedés is. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztaljuk magunkon, feltétlenül keressük fel a háziorvosunkat, aki további vizsgálatokra fog irányítani minket.

Fájdalom, görcsök: a méhnyakrák előrehaladott állapotában egyre gyakoribbak a hasi görcsök, melyet a daganat elhelyezkedésétől függően érezhetünk a szeméremcsont felett, de akár hátba sugározva is. A hirtelen jelentkező, éles fájdalom soha nem jelez jót, így akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha csupán szex közben érezzük a nyilallást – életet menthetünk vele. A hasi görcsöket ciklustól függetlenül sokan nézik menstruációs fájdalomnak, így akkor is érdemes ciklusnaptárat vezetni, ha egyébként egészségesek vagyunk – a nőgyógyásznál is sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, ha nem kell utánaszámolgatnunk a legutóbbi menstruációnknak.

Bár a méhnyakrák a jól gyógyítható ráktípusok közé tartozik, feltétlenül tudnunk kell a megelőzési lehetőségeiről: a védőoltással nagy eséllyel megelőzhető és rendszeres méhnyakszűréssel felismerhető, mellyel nem csak a saját, de a szexuális partnerünk egészségét is megóvhatjuk. Ne feledjük: már kevés odafigyeléssel is megelőzhető a méhnyakrák!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

1 Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december