A mell önvizsgálata

TE IS MEGVIZSGÁLHATOD MAGAD LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE MINDEN HÓNAPBAN!

Az emlőrák a női nem leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése, amely egyben a legkönnyebben felfedezhető és megelőzhető betegségek közé tartozik. A magasan fejlett országok népbetegsége, mely sajnos Magyarországon is hasonló előfordulási gyakoriságú: minden 10. nőben várható a kialakulása, jelenleg kb. 3000 beteg van és 200-an halnak meg minden évben e szörnyű betegségben. Sajnos a 35 és 54 év közötti nők körében ez képezi a vezető halálokot.

HAJLAMOSÍTÓ TÉNYEZŐK

Az emlőrák kialakulásáért különféle hajlamosító tényezők tehetők felelőssé. Általánosságban sajnos azt lehet mondani, hogy a civilizált életmóddal kapcsolatos életmódbeli szokások erősítik ezeket a hajlamosító tényezőket. Az esetek csupán kis hányada (kb. 10%) alakul ki "örökletes" alapon, vagyis az örökítő anyag veleszületett hibája folytán. Mik is ezek a hajlamosító tényezők?

KIK A VESZÉLYEZTETETTEK?

 • Minél később jön meg az első menstruáció, annál alacsonyabb a rizikó.
 • A korai, huszonéves kor első felében végighordott terhesség csökkenti a veszélyt.
 • Akinek magasabb - korai ötvenes vagy idősebb - életkorban következik be az utolsó menstruációs ciklusa, magasabb rizikófaktorral számolhat azokkal szemben, akiknek hamarabb - késői negyvenes éveikben vagy korábban - maradt el a havivérzésük.
 • Aki gyakran eszik magas kalóriatartalmú, finomított szénhidrátokat nagy mennyiségben tartalmazó, zsírdús, kevés zöldséget tartalmazó ételeket.
 • Aki nem szoptatta gyermekét a szülés után.
 • A hormonpótlást alkalmazó terápia a menopauzában növeli a veszélyt, de a tapasztalatok szerint a terápia vége után ez a rizikó hamarosan elenyészik.
 • A túlsúly növeli a rizikót a menstruáció elmaradása után.
 • Akinek jóindulatú csomót távolítottak el a melléből (nem mindegyik!)
 • Akinek a mammográfiája során fokozott emlősűrűséget találtak.
 • Akinek a családjában halmozottan fordult elő emlőrák (anya, testvér, nagynéni, gyermek elsősorban fiatal életkorban)
 • Akinek korábban egyéb ok miatt már volt terápiás besugárzása az emlők területén.
 • Ezek alapján szakemberek kidolgoztak egy számszerűsíthető kockázati kalkulátort, melyet akár Te is elvégezhetsz magadon, ha szeretnéd megtudni, mekkora a kockázatod életed során az emlőrák kialakulására.

Azt azonban nagyon fontos tudnod, hogy ez csak egy közelítő kalkuláció, semmi esetre sem jelenti, hogy Neked emlőrákod alakulhat ki a közeljövőben!!!

Kalkulátor itt

FIGYELMEZTETŐ JELEK:

 • az emlő alakja eltorzul, zsugorodik
 • a bimbó vagy az emlő bőre behúzottá válik
 • az emlő bőrén olyan seb jelenik meg, amelynek nem tudja az okát, s nem gyógyul
 • az emlő véresen váladékozik
 • az emlőbimbó ekcémásan kipirosodik, duzzadttá válik, viszket. 
 • csomó vagy göb az emlőben vagy hónaljban
 • hámlás a mellbimbó körül

MELLED RENDSZERES VIZSGÁLATA AKÁR MEGMENTHETI ÉLETEDET!

A mellben a csomót legtöbbször maguk a nők veszik észre; és - nyugodj meg! - a legtöbb csomóról az derül ki, hogy nem rákos daganat!

Azonban ennek eldöntéséhez minden esetben alapos vizsgálat szükséges, így ha BÁRMIKOR BÁRMILYEN ELVÁLTOZÁST ÉSZLELSZ magadon, azonnal fordulj szakemberhez, hogy eldönthesse, mekkora is a baj valójában!

A mellek egészségének megőrzésében a legfontosabb szerepe a rendszeresen végzett, havonkénti önvizsgálatnak van.

Mindössze néhány percet vesz igénybe, de akár az életed mentheted meg vele. A rendszeresség azért fontos, mert így tudod észlelni a legapróbb, máskor esetleg fel sem tűnő változásokat is a testeden, melyek felismerése kulcsfontosságú.


Nézzük tehát, hogyan tudod te is mindössze néhány perc alatt elvégezni a melleid szakszerű vizsgálatát!

MIKOR VIZSGÁLJUK MELLÜNKET?

A legjobb közvetlenül a menstruáció után vizsgálni melleid, amikor nem duzzadtak és érzékenyek. Ha nem rendszeres a menstruációd, akkor próbáld a vizsgálatot minden hónapban ugyanabban az időpontban elvégezni.

AZ EMLŐ ÖNVIZSGÁLATÁNAK LÉPÉSEI

 • Állj szembe a tükörrel leeresztett karral és vállal! Figyeld meg melleid alakját, vajon látható-e valamilyen bőrelváltozás, elszíneződés, duzzanat, vagy valamilyen szokatlan alakváltozás, például a bimbók behúzódása?
 • Most ismételd meg a vizsgálatot úgy is, hogy mindkét karodat felemeled a fejed fölé! Tapintsd át a melleid úgy, hogy az egyiket, majd a másikat két tenyered közé veszed és tenyered vízszintes, majd függőleges irányban csúsztatva mozgatod. Jobb kezed összezárt ujjaival enyhe nyomással, körkörös mozgással kívülről befelé csigavonalban haladva tapintsd át egyik, majd másik melled!
 • Ezután feküdj le kényelmesen hanyattfeküdve, egyik kezed a fejed alá, egy kispárnát pedig a vállad alá helyezve ugyancsak körkörös mozgással tapintsd át egyik, majd másik melled. Ujjad hegyével tapintsd át a hónaljad is!
 • Majd a karod a tested mellé helyezve ismételd meg a tapintást egyik, majd a másik oldalon. Enyhén nyomd meg a mellbimbóid, vajon ürül-e belőle váladék?
 • Ne felejtsd el, hogy először "ismerkedj meg" a saját melleiddel, így az első vizsgálatok alkalmával felfedezett, gyanúsnak látszó dolgok ártalmatlanok is lehetnek, inkább arra figyelj, hogy mindig meggyőződj róla, nem történt-e valami változás!

Ha azonban már ekkor először érzed, hogy valami nincsen rendben, azonnal keresd fel nőgyógyászod vagy háziorvosod kivizsgálás céljából! De nyugodj meg, a legtöbb esetben a talált csomó vagy elváltozás nem rákos eredetű, de megnyugodni csak pontos szakorvosi vizsgálat után szabad. Különösen fontos, hogy rendszeres orvosi ellenőrzésen is részt vegyél időnként!

MAMMOGRÁFIÁS VIZSGÁLAT
Minden negyven év feletti nőnek - az önvizsgálattól függetlenül is - érdemes az emlőrák szűrésen (mammográfiás vizsgálaton) évente-kétévente részt vennie.

A fiatalabbak is konzultálhatnak nőgyógyászukkal a vizsgálat szükségességét illetően, és még ha esetleg kellemetlen is lehet szóba hoznod, de figyelj oda, hogy orvosod ne feledkezzen meg a tapintásos mellvizsgálatról sem.

A mammográfia egy olyan speciális röntgen-vizsgálat, melynek segítségével a mell belső szerkezete is láthatóvá válik. A mammográfiás felvételen a vizsgáló orvos megfigyelhet olyan részleteket, melyek a melldaganatok elkülönítéséhez szükségesek.

Ne félj, a kezelés egyáltalán nem fájdalmas. Derékig le kell vetkőzni a vizsgálaton, így célszerű ennek megfelelő öltözékben menni, és pár perc alatt készen is van a vizsgálat. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mekkora jelentőséggel bír ez a szűrővizsgálat.

A mammográfiás vizsgálatot követő, időben megkezdett kezelés a mind teljesebb és kíméletesebb gyógyulás garanciája.

Szóval ne feledd, egy egyszerű, havonkénti önvizsgálattal akár megmentheted életed! Ne sajnáld azt az 5 percet magadtól! Megéri.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

Forrás:

Dr. Anne De Kervasdiné: Nők egészségkönyve 
Patricia Mennen/Dagmar Geisler: Az első szerelem