Mit tegyek, ha elfelejtettem felhelyezni a hüvelygyűrűt az egyhetes szünetet követően?
Ha a gyűrűmentes időszak hosszabb volt, mint 7 nap, helyezz fel új gyűrűt, amint eszedbe jut! Ha a következő 7 nap során nemi életet élsz, alkalmazzatok kiegészítő fogamzásgátló módszert (például óvszert vagy spermicidet)!
Fájdalmas a spirál felhelyezése?
A legtöbb nő nem tapasztal fájdalmat a felhelyezéskor, de a méhnyak helyi érzéstelenítését is kérheted a beavatkozás előtt. Néhányan fájdalomra és szédülésre panaszkodnak a felhelyezést követően, de ez az esetek többségében rövid időn belül elmúlik.
Mit tegyek, ha elfelejtettem bevenni egy szem tablettát?
Amennyiben kevesebb, mint 12 óra telt el, vedd be a kimaradt szemet, de alkalmazzatok kiegészítő fogamzásgátló módszert is a hónap hátralevő idejében (például óvszert vagy spermicidet). Ha több mint 12 óra telt el vagy több tabletta is kimaradt, mindenképpen keresd fel a nőgyógyászod!
Mit tegyek, ha leesik a tapasz? Teherbe eshetek?
A tapaszt úgy tervezték, hogy képes legyen egy héten keresztül is a bőrön maradni, ha azonban mégis leesne, minél gyorsabban helyezd vissza. A védelem csak akkor csökken, ha 24 óránál hosszabb ideig nem volt a helyén a tapasz – amennyiben így történt, ragaszd vissza, de a következő egy hétben kiegészítő módszerrel (például óvszerrel) is védekezzetek.
Mennyi ideig kaphatok rendszeresen hormontartalmú injekciót?
Amennyiben aktív szexuális életet élsz, és továbbra sem szeretnél még gyermeket, a rendszeres nőgyógyászati kontrollvizsgálatok mellett bármeddig alkalmazhatod ezt a módszert. A néhány év után jelentkező esetleges mellékhatásokkal azonban tisztában kell lenned (egyes nőknél testsúlygyarapodást és csontsűrűségvesztést okozhat a hormontartalmú injekció hosszútávú használata).
Milyen hamar eshetek teherbe a tablettaszedés abbahagyása után?
A tablettaszedés felfüggesztése után szüksége van a szervezetednek egy kis időre, amíg visszaáll a fogamzóképesség, de az átmeneti időszakot követően újra termékeny leszel (a nők többsége 3-4 hónap után képes teherbe esni, de előfordulhat, hogy már az első tablettamentes hónapban megfogan a baba).
Mi a különbség a hormontartalmú méhen belüli eszköz és a spirál között?
Mindkét eszközt spirálként emlegetik, hatásmechanizmusuk azonban eltérő. A hormontartalmú méhen belüli eszköz a progeszteron hormon folyamatos kibocsátásával előzi meg a teherbeesést, míg a spirál egy rezet vagy nemesfémet tartalmazó, hormonmentes eszköz, amely rézionok kibocsátásával lassítja a hímivarsejtek mozgását, megakadályozva ezzel a beágyazódást. Minden esetben a szakorvosi konzultáció segíthet eldönteni, melyik módszer megfelelő számodra!
Használhatok-e tampont, ha spirál védekezünk?
Inkább a tisztasági betét használata ajánlott, de amennyiben mégis a tampont választod, ügyelj rá, hogy a szokásosnál is gyakrabban cseréld, és eltávolításkor ne mozdítsd el a hüvelyben lévő, spirálhoz kapcsolódó szálat.
Feloldódhat-e a hüvelygyűrű a hüvelyemben?
Nem. A hüvelygyűrű egy szervezetben nem lebomló műanyagból készül (etilén-vinil-acetát kopolimer), ezért nem tud feloldódni a hüvelyben.
Fürödhetek-e tengervízben, forró vízben vagy mehetek-e szaunába gyűrűhasználat mellett?
A hüvelygyűrűt úszás, fürdés vagy szaunázás esetén is nyugodtan fent hagyhatod, nem kell hatásvesztéstől tartani. Amennyiben a hüvelyizomzat laza, elképzelhető, hogy fürdés közben víz kerül a hüvelybe, de ez csak akkor okozhat problémát, ha a víz legalább 40 fokos – a gyűrűben lévő hormonok ugyanis testhőmérsékleten (kb. 36-37 °C) szabadulnak fel optimálisan.
Minden alkalommal ugyanoda kell ragasztani a tapaszt?
Nem, sőt kifejezetten ajánlott minden héten máshová felragasztani a tapaszt (teheted a fenekedre, a hasad alsó részére, a felkarodra vagy a hátadra, de a mellkasodra vagy a melledre ne kerüljön).
Meddővé tehetnek a havonta beadott hormontartalmú injekciók?
Nem. Ugyan várni kell néhány hónapot, mire a használat felfüggesztése után a termékenység teljes mértékben visszaáll, de ezt követően újra fogamzóképes leszel.
Mi történik, ha elfelejtem időben beadatni az injekciót?
A hormontartalmú injekciók típustól függően 4-12 hétig nyújtanak védelmet, így, ha az előírt időpontnál később adatod be az oltást – ugyan kisebb valószínűséggel, mintha korábban nem használtál volna fogamzásgátló eszközt -, teherbe eshetsz.
Használhatok-e tampont és hüvelygyűrűt egyszerre?
Hüvelygyűrűvel való védekezés mellett jellemzően nem szükséges a tampon használata, ugyanis a vérzés a gyűrűmentes héten jelentkezik. Első használatkor a gyűrűt a menstruáció alatt kell felhelyezni, ekkor nyugodtan használhatsz tampont (az eltávolításkor ügyelj arra, nehogy a gyűrűt is kirántsd).
Mit tegyek, ha elfelejtettem kivenni a hüvelygyűrűt a 3. hét után?
Amennyiben 4 hétig hagytad fent a gyűrűt, a védelem az extra héten is tartott – távolítsd el a gyűrűt, majd 1 hét szünetet követően helyezd fel az újat. Ha 4 hétnél hosszabb ideig hagytad fent, távolítsd el, és mindenképpen keresd fel kezelőorvosod, hogy nem estél-e teherbe! Amennyiben nem, helyezd fel az új gyűrűt, de az első 7 napban kiegészítő módszerrel is védekezzetek (például óvszerrel vagy spermiciddel). Előfordulhat, hogy rendszertelen vérzés jelentkezik, vagy teljesen kimarad a menstruáció az adott hónapban.
Mi tegyek, ha nem szeretem azt a tablettát, amit szedek? Válthatok másikra?
Számos tablettafajta létezik már, akár a kombinált hormontartalmú, akár az ösztrogénmentes tablettát választod. Ha nem érzed megfelelőnek a jelenlegit, konzultálj a nőgyógyászoddal, és keressetek egy hozzád jobban illő típust! Vedd figyelembe, hogy néhány hónap eltelhet, mire a szervezeted megszokja az új tablettát, légy türelemmel, mielőtt ismét váltanál!
Érheti víz a tapaszt?
Igen, nyugodtan zuhanyozz, ússz vagy edz, miközben rajtad van a tapasz, nem fog leesni. Testápoló krémet vagy olajat viszont ne használj a tapasz közelében, és mindig ügyelj rá, hogy tiszta, száraz bőrfelületre ragaszd fel.
Szükséges kórházba mennem az injekció beadatásához?
A hormontartalmú injekciót kizárólag a nőgyógyászod írhatja fel, de a recept kiváltása után a háziorvosod is beadhatja.
Ha spermicidet használok, mindenképpen ki kell várnom az előírt időt az együttlét előtt?
Igen, mindenképpen! A különböző formában kapható spermicidek alkalmazása azonban eltérő lehet, ezért mindig figyelmesen olvasd el a használati utasítást, és kövesd az ott leírtakat, akkor is, ha a korábban használt spermicid esetén más volt a gyakorlat.
Beszorulhat a pesszárium a hüvelyembe?
Nem, a rugalmas kialakításnak köszönhetően tökéletesen illeszkedik a hüvely falához, helyes alkalmazás esetén nem tud sem elmozdulni, sem beszorulni. A megfelelő méret kiválasztásához és a helyes alkalmazás elsajátításához minden esetben szükség van szakorvosi segítségre, félévente pedig egy ellenőrző vizsgálatra.
Használhatok pesszáriumot a menstruáció alatt is?
Igen, de érdemes kikérned a nőgyógyászod véleményét is.
Zuhanyozhatok együttlét után, ha spermicidet használtam?
Típustól függ: a legtöbb spermicid nem lép kölcsönhatásba a hagyományos tusfürdőkkel vagy szappanokkal, csak az intimlemosókkal, vannak azonban, amelyek igen, ezért mindig olvasd át alaposan a használati utasítást, és kövesd az ott leírtakat.
Miért nem maradhat 24 óránál tovább a pesszárium a hüvelyben?
Ha megszakítás nélkül, 24 óránál tovább marad a pesszárium a hüvelyben, jelentősen elősegíti a baktériumok szaporodását, ami toxikus sokk szindrómához vezethet. Ugyan viszonylag ritka fertőzésről van szó, de kifejezetten súlyos következményekkel járhat.