Hogyan ellenőrizhetem, hogy biztosan jó-e az óvszer?
Mindig megbízható gyártó által forgalmazott, ép csomagolású óvszert használj, felhelyezés előtt pedig ellenőrizd a lejárati időt, és azt, hogy nincs-e látható sérülés a felületén. A bontatlan csomagot szobahőmérsékleten tárold.
Vízben is használhatok óvszert?
Ha vízben szeretnétek óvszert használni, mindig azelőtt helyezzétek fel, hogy bemennétek a vízbe, az ejakulációt követően pedig sose a vízben távolítsátok el az óvszert. Ne feledd, hogy bizonyos vegyszerek, sőt a szappanok, tusfürdők és habfürdők is károsíthatják a latexet!
Ha két óvszert használunk egyszerre, kisebb a teherbeesés veszélye?
Két óvszer használata felesleges, sőt, nem ajánlott. Azon túl, hogy kényelmetlenné teszik a szexuális együttlétet, a súrlódástól sérülhet a latex, és sokkal könnyebben juthat sperma a hüvelybe. Ha szeretnél biztosra menni, alkalmazzatok az óvszer mellett egy alternatív módszert, például tablettát, hüvelygyűrűt vagy spermicidet!
Minden nemi betegség ellen véd az óvszer?
Bár a fogamzásgátló módszerek közül kizárólag az óvszer nyújt védelmet a nemi betegségek ellen, közel sem véd mindegyik fertőzéssel szemben. Mivel az óvszer csak a péniszt védi, a körülötte lévő bőrfelületek érintkezésével egyes fertőzések utat törhetnek maguknak. A humán papillómavírus (HPV) ráadásul nem csak aktus útján, hanem akár közös intimborotva használatával is képes fertőzni, ezért mindenképpen érdemes védekezni vele szemben. Ha szeretnél többet tudni a témáról, látogass el a www.hpvdoktor.hu weboldalra!