Nem élvezed a szexet? Ez lehet az oka!

A legtöbben nem szeretünk beszélni róla, de a szexualitás az élet természetes velejárója, így a szexuális életünk zavarait ugyanolyan komolyan kell vennünk, mint egy betegséget. Köztudott, hogy a nők sokkal kisebb arányban élvezik a szexet, mint a férfiak, ennek pedig számos oka lehet – mi most a leggyakoribb tényezőket vesszük sorra.

1. Stressz

A leggyakoribb ok. Ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve a munkahelyünkön, nem tudjuk utolérni magunkat otthon, és nem bírunk a tennivalóinkkal, gyakran a szex az utolsó dolog, ami eszünkbe jut. Sok nő „legyünk túl rajta“- alapon ilyenkor is belemegy az aktusba, mely így gyakran kellemetlen élményként rögzül, és a későbbi szexuális életre is befolyással lesz. Stresszoldó gyakorlatokkal, relaxációval javíthatunk a helyzeten, de sokszor csak terápia vagy teljes életmódváltás segít a problémán. 

2. Szervi okok

Hiába kívánjuk a szexet, előfordulhat, hogy a testünk nem ugyanazt akarja, mint mi, és az együttlét fájdalmas lesz. A női nemi szervek elhelyezkedése miatt akár olyan banális tényezők miatt is kellemetlen lehet az együttlét, mint egy enyhe puffadás, azonban a szex közben érzett fájdalmat mindig komolyan kell venni. Amennyiben tartósan fennáll, érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

3. Pszichés tényezők

Az emberi tudatalatti nagyon érdekes dolog: olyan eseményeket is megjegyez, melyekre nem is emlékszünk, így értelemszerűen kihat a szexuális életünkre is. Ha a párunk nemrég megjegyezte, hogy előnytelen rajtunk egy ruha, valószínűleg másnap már nem is emlékezünk rá, a tudatalattink azonban elraktározza ezeket az élményeket, és elképzelhető, hogy legközelebb már sokkal gátlásosabbak leszünk, ha le kell dobnunk a ruháinkat. Ezeken a mélyről eredező problémákon többnyire csak pszichológus tud segíteni, de jógával, mozgással, és relaxációs gyakorlatokkal mi is segíthetünk a folyamaton.

4. Hormonális okok

A női libidó igen változékony: ciklusunk, hangulatunk, de még a szedett gyógyszereink is befolyásolják, hogy mennyire vágyunk a szexre. A tesztoszteron, melyet főként férfi nemi hormonként ismerünk, a női szervezetben is jelen van: ez felel a nők libidójáért, így a szexuális vágy csökkenésekor feltétlenül gondolnunk kell a tesztoszteronszintünk csökkenésére. A szükséges hormonvizsgálatokra nőgyógyász szakorvos tud beutalni minket, hónapok óta tartó panaszok esetén érdemes megfontolni a vérvételt – a probléma kezelése többnyire egyszerű.

5. Teherbeeséstől való félelem

A stressz mellett a nem kívánt terhességtől való félelem képes a leginkább befolyásolni a szexuális életünket: ha folyton azon jár az eszünk, hogy vajon kiszakad-e az óvszer, vagy bevettük-e a tablettát, érthető módon nem fogjuk élvezni az együttlétet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a görcsös félelem egy korszerű, jól tolerálható módszerrel akár teljesen megszüntethető. Ha nem bízunk a tablettában, válasszuk a hüvelygyűrűt, melyet úgy fejlesztettek ki, hogy hormontartalmát 3 hét alatt folyamatosan adja le. A benne lévő kismennyiségű kétféle női hormon helyes alkalmazás esetén közel 100%-os hatékonysággal előzi meg a teherbeesést. Mivel a gyűrű a tablettával ellentétben nem igényel napi odafigyelést, a nők kevésbé érzik úgy, hogy „rajtuk múlik“ a védekezés, így szex közben képesek elengedni magukat – a probléma pedig megszűnik.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.