Hüvelygyűrű

Hormontartalmú fogamzásgátló eszköz

Megbízhatóság (tökéletes használat esetén): 99,7%1

A hüvelygyűrű egy 54 mm átmérőjű, puha műanyagból készült gyűrű, amely kétféle hormont (progeszteron és ösztrogénszármazékot) tartalmaz, kifejezetten alacsony mennyiségben. Hormontartalma a tápcsatornát kikerülve, a 21 napos ciklus alatt egyenletesen és kíméletesen szívódik fel a hüvelynyálkahártyán keresztül. Mindössze havonta egyszer kell vele foglalkozni, amikor (hasonlóan, mint egy tampont) felhelyezzük/eltávolítjuk. Családtervezés esetén is ideális megoldás, hiszen az alacsony hormontartalom pár nap alatt kiürül a szervezetből.

Főbb jellemzők:
Hogyan használjam?

 • két ujjunkkal csípjük össze a gyűrűt, majd kényelmes testhelyzetben helyezzük fel a hüvelybe (hasonlóan, mint egy tampont)
 • a gyűrű ezután felveszi a hüvelyizomzat alakját, így biztosan a helyén marad (szex során sem zavaró, azonban, ha mégis, maximum 3 órára kivehető)
 • a gyűrű 3 hétig marad a hüvelyben, majd 1 hét szünet következik (ekkor jelentkezik a havi vérzés)

 

Előnyök:

 • megfelelő használat esetén 99,7%-os védelem
 • havi egyszeri odafigyelés
 • könnyen felhelyezhető/eltávolítható
 • kíméli a májat
 • nem okoz elhízást és zsíros, pattanásos bőrt
 • rendezi a menstruációs ciklust, enyhítheti a görcsöket
 • hányás vagy hasmenés esetén sem csökken a hatékonyság

Jó tudni:

 • zavarhatja a partnert együttlét közben
 • egyes esetekben hüvelyirritációt okozhat

 

GYIK

Kieshet-e a gyűrű?

Mindennapi tevékenységek közben szinte kizárt. Szexuális együttlét során, tampon eltávolításakor vagy székrekedés esetén előfordulhat, hogy kiesik – ilyenkor elegendő langyos vízzel leöblíteni és visszahelyezni.

Mit tegyek, ha elfelejtettem felhelyezni a gyűrűt az egyhetes szünetet követően?

Helyezd vissza, amint lehet, a következő hét napban pedig alkalmazzatok egy kiegészítő módszert is (például óvszert vagy spermicidet).

Mit tegyek, ha elfelejtettem kivenni a gyűrűt a 3. hét után?

Amennyiben 4 hétig hagytad fent a gyűrűt, a védelem az extra héten is tartott – távolítsd el a gyűrűt, majd 1 hét szünetet követően helyezd fel az újat. Ha 4 hétnél hosszabb ideig hagytad fent, távolítsd el, és mindenképpen ellenőrizd, hogy nem estél-e teherbe! Amennyiben nem, helyezd fel az új gyűrűt, de az első 7 napban kiegészítő módszerrel is védekezzetek (például óvszerrel vagy spermiciddel). Előfordulhat, hogy rendszertelen vérzés jelentkezik, vagy teljesen kimarad a menstruáció az adott hónapban.

Fürödhetek-e tengervízben, forró vízben vagy mehetek-e szaunába gyűrűhasználat mellett?

A hüvelygyűrűt úszás, fürdés vagy szaunázás esetén is nyugodtan fent hagyhatod, nem kell hatásvesztéstől tartani. Amennyiben a hüvelyizomzat laza, elképzelhető, hogy fürdés közben víz kerül a hüvelybe, de ez csak akkor okozhat problémát, ha a víz legalább 40 fokos – a gyűrűben lévő hormonok ugyanis testhőmérsékleten (kb. 36-37 °C) szabadulnak fel optimálisan.

Használhatok-e tampont?

Hüvelygyűrűvel való védekezés mellett jellemzően nem szükséges a tampon használata, ugyanis a vérzés a gyűrűmentes héten jelentkezik. Első használatkor a gyűrűt a menstruáció alatt kell felhelyezni, ekkor nyugodtan használhatsz tampont (az eltávolításkor ügyelj arra, nehogy a gyűrűt is kirántsd).

Feloldódhat-e a gyűrű a hüvelyemben?

Nem. A hüvelygyűrű egy szervezetben nem lebomló műanyagból készül (etilén-vinil-acetát kopolimer), ezért nem tud feloldódni a hüvelyben.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

1 Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5)