Hormontartalmú spirál

Hormontartalmú fogamzásgátló eszköz

Megbízhatóság (tökéletes használat esetén): 99,8%1,2

A puha, rugalmas műanyagból készült méhen belüli eszköz ösztrogénmentes, csak progeszteron hormont tartalmaz. Helyileg hat: működése során folyamatosan, alacsony dózisban progeszteron hormont bocsát ki, amely megvastagítja a méhnyaki nyákot, megnehezítve vagy teljesen megakadályozva ezzel a hímivarsejtek mozgását és petesejthez való eljutását. A méh nyálkahártyáját is elvékonyítja, meggátolva ezzel a petesejt beágyazódását, mivel azonban a véráramba csak kevés hormon kerül, a peteérés folyamata a legtöbb nőnél megmarad. Három-öt évig nyújt védelmet.

Főbb jellemzők:

Hogyan használjam?

 

 • a spirált egy segédeszköz segítségével helyezi fel a nőgyógyász – ezt követően 3-5 évig marad a méhen belül
 • panasz esetén bármikor eltávolítható

 

Előnyök:

 • közel 100%-os védelem
 • egyszeri beavatkozást követően 3-5 évig tart a védelem
 • csökkenti a vérzés erősségét, lerövidíti az időtartamát, de egyes esetekben akár teljesen meg is szüntetheti a menstruációt
 • a szülést követően 6 héttel, a szoptatás ideje alatt is alkalmazható
 • az eszköz kivétele után hamar visszaáll a fogamzóképesség

Jó tudni:

 • kizárólag nőgyógyász helyezheti fel
 • az első 6 hónapban gyakran rendszertelen és pecsételő vérzést okozhat
 • egyes nők fejfájást, érzékenységet tapasztalhatnak a felhelyezést követően
 • alacsony kockázattal, de fennáll a fertőzés és kilökődés veszélye
 • a figyelmeztetések és óvintézkedések (mellékhatások), valamint a helyes használat tekintetében olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót

 

GYIK

Fájdalmas a hormontartalmú spirál felhelyezése?

A legtöbb nő nem tapasztal fájdalmat a felhelyezéskor, de a méhnyak helyi érzéstelenítését is kérheted a beavatkozás előtt. Néhányan fájdalomra és szédülésre panaszkodnak a felhelyezést követően, de ez az esetek többségében rövid időn belül elmúlik.

Előfordulhat, hogy a spirál kiesik?

Ritkán, de megeshet, hogy a menstruációval járó erős méhösszehúzódások elmozdítják vagy kilökik a helyéről a spirált, amely felsértheti a méh falát. Amennyiben szokatlan vérzést, fájdalmat vagy egyéb kellemetlenséget tapasztalsz, azonnal fordulj a nőgyógyászodhoz!

Zavarhat-e engem vagy a partneremet szex közben?

Sem te, sem a partnered nem érezheti a spirált együttlét közben – ha mégis érzitek, keresd fel a nőgyógyászod, és a konzultációig inkább kerüljétek a szexuális együttlétet!

Mi a különbség a hormontartalmú méhen belüli eszköz és a spirál között?

Mindkét eszközt spirálként emlegetik, hatásmechanizmusuk azonban eltérő. A hormontartalmú méhen belüli eszköz a progeszteron hormon folyamatos kibocsátásával előzi meg a teherbeesést, míg a spirál egy rezet vagy nemesfémet tartalmazó, hormonmentes eszköz, amely rézionok kibocsátásával lassítja a hímivarsejtek mozgását, megakadályozva ezzel a beágyazódást. Minden esetben a szakorvosi konzultáció segíthet eldönteni, melyik módszer megfelelő számodra!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

1 Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5)

2 OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet) honlapja