Fogamzásgátló tapasz

Hormontartalmú fogamzásgátló eszköz

Megbízhatóság (tökéletes használat esetén): 99,2%1,2

A hormontartalmú tapasz egy ösztrogén és progeszteron tartalmú, fényes tapasz, amelyet az alhasra, a fenékre, a felkarra vagy a hátra kell felhelyezni. A bőrön át, a véráramba kerülve fejti ki hatását: a folyamatosan felszívódó hormonok meggátolják a peteérést és a tüszőrepedést, valamint a méhnyaki nyák megvastagításával megakadályozzák a hímivarsejtek petesejthez való eljutását.

Főbb jellemzők:

Hogyan használjam?

 • húzd le a tapaszt védő fóliát, és óvatosan helyezd fel a hasad alsó részére, a fenekedre, a felkarodra vagy a hátadra (tiszta és száraz bőrfelületre kerüljön)
 • a tapaszt egy hétig kell fennhagyni, majd egy hét után eltávolítani és újat felhelyezni
 • háromhetes használat után a negyedik hét tapaszmentes, általában ekkor jelentkezik a menstruáció is

 

Előny:

 • megbízható védekezési módszer a nemkívánt terhesség ellen
 • nem igényel mindennapos odafigyelést
 • használata egyszerű, nem igényel orvosi beavatkozást vagy segítséget

Jó tudni:

 • a tapasz látható
 • előfordulhat, hogy leesik vagy egy része leválik
 • bőrirritációt okozhat az érintett felületen vagy a környékén
 • rendszertelen vérzést, fejfájást és súlygyarapodást okozhat
 • a figyelmeztetések és óvintézkedések (mellékhatások), valamint a helyes használat tekintetében olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót

 

GYIK

Mit tegyek, ha leesik a tapasz? Teherbe eshetek?

A tapaszt úgy tervezték, hogy képes legyen egy héten keresztül is a bőrön maradni, ha azonban mégis leesne, minél gyorsabban helyezd vissza. A védelem csak akkor csökken, ha 24 óránál hosszabb ideig nem volt a helyén a tapasz – amennyiben így történt, ragaszd vissza, de a következő egy hétben kiegészítő módszerrel (például óvszerrel) is védekezzetek.

Érheti víz a tapaszt?

Igen, nyugodtan zuhanyozz, ússz vagy edz, miközben rajtad van a tapasz, nem fog leesni. Testápoló krémet vagy olajat viszont ne használj a tapasz közelében, és mindig ügyelj rá, hogy tiszta, száraz bőrfelületre ragaszd fel.

Minden alkalommal ugyanoda kell ragasztani?

Nem, sőt kifejezetten ajánlott minden héten máshová felragasztani a tapaszt (teheted a fenekedre, a hasad alsó részére, a felkarodra vagy a hátadra, de a mellkasodra vagy a melledre ne kerüljön).

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

1 Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5),

2 OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet) honlapja