Ez történik a testeddel egy csók alatt

Csókolózni jó, ezt évszázadok óta tudjuk. De, hogy pontosan miért űzzük, hogyan csináljuk, és mi zajlik le közben a testünkben? Írásunkban ezekre kerestük a választ!

Kutatók a mai napig vitáznak arról, hogy a csók vajon tanult vagy ösztönös viselkedés. Egy biztos: a csókkal „lenyomatot” veszünk a másik félről. Köztudott, hogy a feromonoknak nagy jelentőségük van a párválasztásban: ha két fél DNS-állománya túlságosan hasonló, igen kicsi az esély arra, hogy szerelem szövődjön köztük. Ennek az oka az, hogy a különböző DNS-állományú szülőknek sokkal nagyobb eséllyel születik életképes utódjuk, így az ilyen felek illatát vonzóbbnak érezzük. Ugyanez történik csók esetén is: mikroorganizmusok és feromonok „cserélnek helyet”, és, ha minden jól megy, kialakul a vonzalom.
 

Csók közben 34 arc- és 112 tartóizom dolgozik, a pulzus megnő, adrenalin és endorfin szabadul fel, ez pedig szó szerint feldobja a hangulatunkat. Egyes kutatások szerint csókolózás közben olyan antitesteket adunk át egymásnak, melyek erősítik az immunrendszert, de nem ez az egyetlen pozitív élettani hatás: a csók bizonyítottan csökkenti a stresszt, növeli a stressztűrő képességet, és fokozza a kötődést. Néhány tanulmány a csók allergiacsökkentő képességéről is beszámolt: e szerint a csókolózás csökkentheti a szénanáthás és az erős allergiás tüneteket, mint a szem- és bőrviszketés, orrfolyás és orrdugulás.

Természetesen, ahogyan mindennek, a csókolózásnak is megvannak az árnyoldalai: számos olyan betegség és vírus létezik, melyek csók útján is terjednek. A rizikófaktor értelemszerűen sokkal magasabb, ha valamilyen hámsérülés van a szánkon vagy a szájnyálkahártyán (afta, harapásnyom vagy akár ínygyulladás). A leggyakoribb csók útján terjedő betegségek a HSV vírus okozta herpesz, valamint a kifejezetten csókbetegségnek nevezett mononukleózis. Kevesen tudják, de a humán papillómavírus, azaz a HPV is terjedhet csókkal – ezt itt már említettük. Míg az első két vírus ellen nem tudunk védekezni, a HPV egyes típusai ellen léteznek védőoltások, amelyek mind a szexuális úton, mind pedig a csókkal terjedő fertőzés ellen jelentős védelmet nyújtanak. Ritkábban, de előfordulhat, hogy csók útján kapjuk el az AIDS-et okozó HIV-vírust, valamint a gonorrheát (köznapi nevén kankó vagy tripper), a szifiliszt, a Hepatitis B-t, valamint a chlamydiát. Az, hogy elkapjuk-e ezeket, természetesen attól is függ, hogy mennyire „válogatjuk meg” a csókpartnereinket: soha ne kezdeményezzünk olyannal szemben, aki láthatóan beteg, esetleg sérülés van az ajkain vagy annak környékén. Persze nem kell megijednünk, hiszen láthatjuk: a csók nem csak a lelkünkkel, de a testünkkel is jót tesz!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.