A felelős nemi élet 5 alappillére

A szexet sokan hajlamosak csupán élvezetként és jó szórakozásként felfogni, arra azonban sokszor nem gondolunk, hogy mekkora felelősséggel jár egy-egy együttlét. A felelős nemi életre fizikailag és pszichésen is fel kell készülnünk, nézzük az 5 legfontosabb alapszabályt!

1. Alapismeretek

Teljes szexuális életet csak akkor élhetünk, ha tisztában vagyunk a biológiai és anatómiai alapfogalmakkal. A gimnáziumi biológiaórák ez esetben nem sokat nyújtanak, így érdemes utánaolvasni a férfi és női nemi szervek működésének, a női ciklusnak, a teherbeesés biológiájának, valamint minden apróságnak, ami csak eszünkbe jut. Ha tudjuk, mit hol kell keresnünk, azzal is tisztában leszünk, hogy milyen mozdulatokkal okozunk gyönyört, vagy éppen fájdalmat.

2. Védekezés

A védekezés kérdését sokan letudják azzal, hogy megvásárolják az első kezükbe akadó óvszert, ez azonban nem elég. A védekezési módszerek használatát ugyanúgy el kell sajátítanunk, mint a járást vagy az olvasást – kevesen gondolnak bele, hogy az óvszerhasználat rengeteg hibafaktort rejt magában, így akármennyire is kínosnak érezzük, olvassunk utána, gyakoroljunk, és szükség esetén nyugodtan kérdezzünk meg egy orvost. Ha már itt tartunk, a védekezés soha nem kínos – ha kellemetlenül érezzük magunkat óvszervásárlás közben, nem állunk készen a nemi életre. A megfelelő védekezési módszer kiválasztása szintén fontos döntés, hiszen ma már rengeteg lehetőség közül választhatunk. Ha hajlamosak vagyunk mindent túlaggódni, válasszunk olyan módszert, mely minimális napi „közreműködést“ igényel, például hüvelygyűrűt – így nem kell azon aggódnunk, hogy kihagytunk egy tablettát.

3. Lelki biztonság

A szex egészséges esetben két fél vágyainak a beteljesedése, így nincs rendben, ha az együttléteket érzelmi manipulációból, figyelemelterelésből, vagy egyéb „praktikából“ űzzük. Ha így teszünk, elzárjuk magunktól a szexualitás valódi lényegét, és ez más problémák formájában a későbbiekben is kiütközhet. Ne feledjük: csak akkor vágjunk bele, ha érzelmileg és fizikailag készen állunk rá, ne szeretkezzünk „muszájból“, vagy házastársi kötelezettségből. Ha nem vágyunk rá, azt a partner is észre fogja venni, és ez sokszor visszafordíthatatlan problémákat okozhat.

4. Beszéljünk róla!

Bár manapság a világ sokkal toleránsabb, még mindig belénk van kódolva, hogy a szexről kínos beszélni. Bár a szexualitás valóban az ember magánügye, sokszor még a saját partnerünkkel sem tudjuk megosztani a szexuális jellegű problémáinkat. Ennek egyrészt az az oka, hogy nem szeretnénk megbántani, megsérteni a párunkat, másrészt sajnos akármilyen színes a magyar nyelv, a szexuális kifejezéseink bizony hiányosak. Vajon hogyan nevezzük a saját nemi szervünket? Az orvosi, az obszcén, vagy az óvodás kifejezést válasszuk? Ezek a kommunikációs gondok felnőttkorban is sok problémát okoznak, de a jó hír, hogy csak egyszer kell elkezdenünk: ha a partnerünk látja rajtunk, hogy jó szándékkal és őszintén tudunk beszélni a témáról, nagy eséllyel a továbbiakban nem lesz gond a kommunikációval.

5. Legyünk körültekintőek!

A nemi úton terjedő betegségek ellen pontosan ugyanannyira kell védekeznünk, mint a nem kívánt terhesség ellen. Ezek a betegségek többnyire testnedvekkel terjednek, így a behatolás mellett petting és orális szex útján is képesek fertőzni. Az ilyen vírusok bizonyos fajtái ráadásul komoly egészségügyi károsodást is okozhatnak, az igen gyakori HPV bizonyos vírustörzsei például többféle rosszindulatú daganatot, többek közt méhnyakrákot okozhatnak. A HPV elleni vakcina beadatása mellett sokat segíthet, ha ismerjük a saját testünket, és a legkisebb jelre is felfigyelünk, valamint elengedhetetlen, hogy rendszeresen eljárjunk szűrővizsgálatokra, és alkalmi kapcsolat esetén óvszert használjunk.

Ne feledjük, hogy amennyiben kétségeink vannak, ne féljünk kérdezni – sokat segíthetnek az úgynevezett online nőgyógyászok is, akik munkaidejük mellett online tanácsadással foglalkoznak. A www.fogamzasgatlas.hu oldalon női és férfi nőgyógyásztól is kérdezhetünk, ráadásul anonim módon, így ez esetben azokra a témákra is rákérdezhetünk, melyeket a saját kezelőorvosunknak nem szívesen említünk. Fő a biztonság!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.