A legbiztonságosabb védekezési módok

A nem kívánt terhesség elkerülése minden szexuálisan aktív nő számára központi téma, így nem mindegy, melyik módszert választjuk. Posztunkból megtudhatjátok, hogy melyek a leghatékonyabb védekezési módszerek!

Kezdjük az alapoknál: a védekezési módszereket hormontartalmuk alapján is csoportosíthatjuk, így létezik hormonmentes és hormonális fogamzásgátlás. Általánosságban elmondható, hogy a hormontartalmú módszerek hatékonysága magasabb, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyben károsak is: ma már korszerű, alacsony hormontartalmú készítmények közül választhatunk, melyek az abbahagyást követő napokban teljesen kiürülnek a szervezetből, így a tévhitekkel ellentétben nem okozhatnak meddőséget, és a mellékhatások esélye is igen kicsi. Tudnunk kell, hogy a nem kívánt terhesség ellen jelenleg egyetlen 100%-os módszer létezik, ez pedig a nemi élettől való teljes tartózkodás. Sokan azt gondolnák, hogy a sterilizáció tökéletesen hatékony megoldás, ám a statisztikák szerint ez sem ad makulátlan védelmet. Szerencsére napjainkban számos olyan módszer létezik, melyek helyes használat esetén csaknem 100%-os védelmet nyújtanak anélkül, hogy tartós következményük legyen – ne feledjük azonban, hogy a felsorolt módszerek nem védenek a nemi betegségek ellen.

Spirál: a spirálnak több fajtája is létezik. A hormonmentes változatot azon nők használhatják, akik már életet adtak egy gyermeknek, míg a hormontartalmú minispirálok egy fajtája azok számára is felhelyezhető, akiknek még nem volt előzőleg babája. A hormonmentes spirál mechanikai úton akadályozza meg a beágyazódást, míg a hormonális változat ezen felül egy enyhe hormonális védelmet is ad – értelemszerűen a hormontartalmú spirál sokkal magasabb védelmet nyújt. Fontos tudni, hogy a spirálok csak akkor nyújtják a várt hatást, ha megfelelően fel lettek helyezve, és rendszeres időközönként ellenőriztetjük a helyzetét egy szakorvossal – az elmozdult spirál könnyedén okozhat nem kívánt terhességet, így a hormonmentes spirálok esetében különösen fontos az állandó szakorvosi ellenőrzés. A hagyományos spirálok nagy hátránya, hogy gyakran okozhatnak vérzészavarokat, míg a hormontartalmú változat mellett sokszor egyáltalán nem jelentkezik vérzés, mely legalább annyi nőnek előny, mint amennyinek hátrány. Megfelelő ellenőrzés és odafigyelés mellett tehát a spirál biztonságos megoldásnak számít.

Tabletta: a fogamzásgátló tabletta az egyik legnépszerűbb védekezési módszer, melyről sajnos akkor sem tudunk eleget, ha már évek óta használjuk. A tablettának számos fajtája van, a legbiztosabb védelmet azonban a kombinált, azaz a kétféle hormont tartalmazó változat nyújtja. A tabletta az ovuláció meggátlásával, a méhnyálkahártya elvékonyításával, valamint az esetleges beágyazódás megnehezítésével fejti ki a hatását, azonban a várt hatásfokhoz fegyelmezett, pontos szedés szükséges. Tápcsatornát érintő betegségek, felszívódási zavarok esetén a tabletta hatása csökkenhet, csakúgy, mint hányás, hasmenés, orbáncfű tartalmú készítmények, valamint egyes antibiotikumok szedése esetén. Egészséges nők számára, tökéletes szedés esetén a tabletta csaknem 100%-os védelmet ad.

Hüvelygyűrű: a hüvelygyűrű sok magyar nő számára még napjainkban is újdonság, így rácsodálkoznak, amikor a nőgyógyászuk ezt a módszert ajánlja. Ahogy a nevéből is kiderül, a hüvelygyűrű egy rugalmas műanyagból készült gyűrű, mely kétféle hormont tartalmaz alacsony dózisban, ezeket pedig a testmeleg hatására bocsátja ki magából és a hüvely nyálkahártyán keresztül szívódik fel. A tablettához hasonlóan a gyűrűt 21 napig kell egyhuzamban használni, majd ezt az időszakot követi a hétnapos szünet – ezt a módszert így csak havonta egyszer kell alkalmazni, mely a szétszórt, feledékeny nők számára jelentős előny. Az első napon történő felhelyezés után a következő hetekben csupán arra kell figyelni, hogy ne érje szennyeződés a hüvelygyűrűt és hogy biztosan a helyén maradjon. Mivel hormontartalma a tápcsatornát kikerülve szívódik fel, hatását nem befolyásolja hányás vagy hasmenés, továbbá egyes gyomor-bélrendszert érintő krónikus betegségek mellett is biztonsággal használható.

Akármelyik módszer is szimpatikus számunkra, fontos, hogy mindig a saját adottságainkhoz és fizikai állapotunkhoz leginkább passzoló megoldás mellett döntsünk – kiválasztás előtt bátran kérjük ki nőgyógyász szakorvos véleményét.

Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes alkalmazásával és lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban fontos, hogy a módszer alkalmazása előtt figyelmesen elolvassuk a betegtájékoztatót, illetve a használati utasítást, és kérdéseinkkel forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!