Tévhitek a hormonális fogamzásgátlásról

A hormonális fogamzásgátlás nehéz téma: a fogamzásgátló tablettát gyakran anélkül írja fel az orvos, hogy lenne elég idő a tabletta tulajdonságainak, hatásainak és mellékhatásainak részletes megbeszélésére. Így nem csoda, hogy sok bennünk a kétség, és nem bízunk a módszerben. Posztunkban megismerhetitek a leggyakoribb fogamzásgátlással kapcsolatos tévhiteket!

Tévhit: A hormonális fogamzásgátlás álterhességet hoz létre

A hormonális fogamzásgátló módszerek hatását még a szakorvosok közül is sokan aposztrofálják álterhességként, a megállapítás azonban téves. A bevitt hormonok valóban befolyásolják a menstruációs ciklus kialakulását, de nem hoznak létre terhességhez hasonló állapotot, csupán megszüntetik a peteérést, és elvékonyítják a méhnyálkahártyát. Az álterhesség egy ritka betegség, mely nem hozható összefüggésbe védekezési módszerekkel.

Tévhit: A hormonális fogamzásgátlás minden nő számára megfelelő módszer

Bár a modern módszerek hormontartalma minimális, vannak olyan kórképek, melyek esetén a hormonális fogamzásgátlás nem ajánlott. Tápcsatornát érintő betegségek esetén célszerű nem szájon át alkalmazandó módszert, pl. hüvelygyűrűt vagy tapaszt használni. Depresszió és epilepszia elleni szerek tartós szedése, valamint trombózishajlam és dohányzás esetén viszont egyik hormonális módszer sem javasolt.

Tévhit: Trombózisgyanú esetén részletes orvosi kivizsgálás javasolt

Amennyiben az egyenes ági rokonok között előfordult mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia, hormonális módszerek alkalmazása előtt szükség van néhány tájékozódó vizsgálatra, pl. a veleszületett Leiden mutáció vizsgálatára vérvétel után. Ha a páciensnek tudomása van arról, hogy Leiden-heterozigóta, ekkor a megfelelő fogamzásgátló módszert, pl. óvszer, nem hormontartalmú intrauterin eszköz, a kezelőorvossal való konzultáció után kell kiválasztani.

Tévhit: A hormonális fogamzásgátlók hízást és meddőséget okoznak

A fogamzásgátló tabletta egy igen régi találmány, melyet megjelenése óta tesztelnek és fejlesztenek, hogy minél kevesebb hormont tartalmazhasson. A mai, modern tabletták már jóval kevesebb hormont tartalmaznak, ezáltal szedésük kevesebb és enyhébb kedvezőtlen hatásokkal jár. A hormonális fogamzásgátlás további hatásai: csökken a petefészekrák kialakulásának valószínűsége, csökkentik a vérzés mennyiségét, valamint a PMS (Premenstruációs szindróma) tüneteit. A hüvelygyűrű hormontartalma például olyan csekély, hogy már az abbahagyást követő második napon kiürül a szervezetből, így bátran tervezhetsz babát.

Tévhit: A tabletta hatékonysága napközben is változik

Sokan tartanak attól, hogy ha pl. mindennap este 8-kor veszik be a tablettát, az másnap délután 5-kor már nem olyan hatékony. Fontos tudni, hogy a tabletták hatóanyagtartalmát úgy állítják be, hogy az a 23. órában is a megfelelő védelmet nyújtsa. Való igaz viszont, hogy így a tabletta nem tud állandó hormonszintet biztosítani, a bevétele utáni órákban megemelkedik, majd folyamatosan csökken az idő előrehaladtával. A hüvelygyűrű hormontartalma fokozatosan, a hüvelynyálkahártyán át kerül a véráramba, egyenletesebb hormonszintet biztosítva.

Tévhit: A hüvelygyűrű kényelmetlen, és nem bírja a szélsőséges hőmérsékletet

A hüvelygyűrűt felhasználás előtt hűtőszekrényben kell tárolni, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha kivesszük onnan, „megromlik“: a gyűrű hormontartalma a hüvelyi váladékkal való érintkezés hatására szabadul fel, így, ha már felhelyeztük a gyűrűt, nincs mitől tartanunk. Az eszközt akkor sem kell eltávolítanunk, ha például szaunázni megyünk: a testünk fantasztikus hőszabályozó képességgel rendelkezik, így a gyűrű magas külső hőmérséklet esetén is véd.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!