Így védekeznek a magyar nők!

Minden második nő elégedetlen az aktuális módszerrel a magas hormontartalom, a használat során jelentkező kényelmetlenségek vagy az elhízás miatt, és szinte mindenki kipróbálna egy kényelmesebb vagy hatékonyabb megoldást. Kimagasló, közel teljes körű a nőgyógyászokba vetett bizalom, és többen hisznek a médiában hallott tanácsoknak, mint a barátnőiknek.

Budapest, 2013. szeptember 26.

A fogamzásgátlás világnapja alkalmából az MSD Pharma Hungary Kft. megbízásából készített online kutatás szerint a magyar nők alig több mint fele alkalmazza a megbízható, helyes alkalmazás esetén közel 100%-os védelmet nyújtó módszereket. Kombinált fogamzásgátló tablettát a válaszadók 54 százaléka, míg a hasonló elven működő, de kényelmesebb alkalmazhatóságot biztosító, havi egyszeri felhelyezést igénylő hüvelygyűrűt - melyet 3 hét folyamatos használat után kell csak eltávolítanunk - csupán 3 százalékuk használja. A spirált vagy a hormontartalmú spirált ennél is kevesebben választják, az előbbit 2 százalékuk, az utóbbit alig 1 százalékuk.

A nők 40 százaléka másképpen gondoskodik a fogamzásgátlásról: óvszerrel, injekcióval, pesszáriummal, spermicidekkel, vagy a nem kívánt terhesség szempontjából nagyon kockázatos megszakított közösüléssel és naptár módszerrel.

Elégedetlenek a régivel, keresik a kényelmesebbet

Kimagasló nyitottságot és érdeklődést mutat, hogy a válaszadók 95 százaléka kipróbálna egy hatékonyabb vagy kényelmesebb megoldást. Emellett az is árulkodó, hogy több mint felük (53%) elégedetlen a jelenleg alkalmazott módszerrel.

A nők csaknem egyharmada a legkomolyabb problémának azt tartja, hogy az egyes fogamzásgátló módszerek túl sok odafigyelést igényelnek, míg másokat elsősorban a magas hormontartalom (16,8%), a kényelmetlen használat (16%), az elhízás (10%) vagy a vérzési problémák (7,5%) aggasztják. Közel minden nyolcadik (13,4%) megkérdezett pedig nem tartja elég megbízhatónak a korábban választott megoldást. 

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt az e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

[1] A nem reprezentatív online felmérés 15595 fő részvételével készült a http://www.fogamzasgatlashavi1x.hu/ oldalon elhelyezett kérdőív segítségével.