A fogamzásgátlóra rámehet a szexuális élet?

Komoly stresszfaktor lehet a nők életében a fogamzásgátlás: minden harmadik nővel fordult már elő, hogy nem tudta elengedni magát a szeretkezés közben, mert nem bízott a fogamzásgátlójában. Ez sokszor olyan megbízhatatlan módszerekből fakad, mint a megszakításos közösülés, amelyet a nők egyötöde gyakran alkalmaz. Az elfelejtett tabletta miatti félelem is beárnyékolhatja az együttléteket, ahogy az általa okozta libidócsökkenés, vagy súlygyarapodás is. A tablettát szedő nők több mint kétharmada szembesült már ezek közül legalább az egyik problémával. Az óvszert sem szívesen alkalmazzák párkapcsolatban: a hölgyek háromnegyede szerint csökkenti ugyanis a szexuális élményt – derül ki az MSD Pharma Hungary Kft. megbízásából készült kutatásból[1]. Ezekre a problémákra a helyes alkalmazás esetén csaknem 100%-os megbízhatóságot nyújtó hüvelygyűrű, spirál vagy az alacsony hormontartalmú tabletta jelenthet megoldást.

Bár a legelterjedtebb védekezési módszer az óvszer, mégsem túl népszerű a hölgyek körében. Szinte minden szexuálisan aktív nőnek (94%) van vele tapasztalata, és több mint egynegyedük a leggyakrabban ezzel védekezett az elmúlt időszakban. Ugyanakkor 74%-uk szerint rosszabb vele az együttlét és kétharmaduk nem is szívesen használja párkapcsolatban. 10-ből 6 nő gondolja, az együttlét meghittségét is tönkreteszi a felvételével járó macera. A legtöbb nő párkapcsolat kezdetén használja (sokan más fogamzásgátló megoldással együttesen), és többségük hosszabb-rövidebb idő után el is hagyja: 29% még 1-2 hónapon belül, 21% egy éven belül, 16% pedig 1 vagy 2 év után. Az óvszert elsősorban a nem kívánt terhesség megelőzésére használják, csupán a nők 16%-a használja kimondottan a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére. A válaszadók több mint kétharmada egyáltalán nem is tartott attól a jelenlegi vagy legutóbbi párkapcsolata kezdetén, hogy valamilyen szexuális úton terjedő betegséget kaphat el, és csak minden 5. kérdezett rá párjánál, hogy tud-e valamilyen betegségéről.

A tablettát a hölgyek négyötöde próbálta már és az óvszer után ezt a fogamzásgátló módszert alkalmazták leggyakrabban (22%) az elmúlt időszakban. Míg az óvszer a fővárosi nők körében elterjedtebb, a tablettát a városi és falun élő nők használják nagyobb arányban. A nők 39%-a alkalmazza párkapcsolata kezdetén – közülük minden negyedik óvszerrel együtt. 10-ből 7 tablettát szedő hölgy tapasztalt ugyanakkor olyan mellékhatást, amely a szexuális életére is rossz hatással volt. Leggyakrabban libidócsökkenésre panaszkodnak (41%), de majdnem ugyanennyien vannak azok, akik úgy érzik, híztak miatta. Gyakori probléma (30%), hogy az elfelejtett és utólag pótolt tabletta miatt lesznek rosszul. Minden harmadik kezdő tablettaszedővel előfordul, hogy 2-3 hónapon belül legalább egyszer elfelejti bevenni a fogamzásgátlót[2], ami jelentősen növeli a teherbeesés kockázatát.

A harmadik leggyakrabban alkalmazott, ugyanakkor teljesen megbízhatatlan fogamzásgátló módszer a megszakításos közösülés. A válaszadók 69%-a alkalmazta már ezt a módot, sőt, minden ötödik így próbált védekezni a leggyakrabban az elmúlt egy évben. Hasonlóan megbízhatatlan a naptár módszer, amit a hölgyek 18%-a próbált már, bár az elmúlt évben csupán 1% alkalmazta ezt. A nők egyötöde többnyire egyetlen fogamzásgátló módszert sem használt az elmúlt egy évben. A védekezés hiánya, illetve a nem megfelelő fogamzásgátló pedig olyan stressz forrás lehet a nők életében, amely a szexuális életüket is negatívan befolyásolhatja. A válaszadók 31%-ával fordult már elő, hogy a választott fogamzásgátló módszerrel kapcsolatos kételyek – a nem kívánt terhességtől, vagy nemi betegségtől való félelem – miatt nem tudta magát átadni a gyönyörnek. 35%-uk a védekezés hiánya miatt élt át hasonlót.

„A tudatosan megválasztott védekezési módszerekkel számos stresszfaktort kiküszöbölhetnek a nők a szexuális életükből. Ma már elérhetőek olyan jól tolerálható, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló módszerek, amelyek megoldást kínálnak azoknak, akik libidócsökkenést, vagy hízást tapasztaltak fogamzásgátlójuk miatt. Ilyenek lehetnek például az alacsony hormontartalmú tabletták, amelyek közül néhány ugyanakkor pecsételő vérzést okozhat. Vannak kiszámítható, hosszabb távú módszerek azok számára is, akik rendszeresen elfelejtik beszedni a tablettát. Ilyen a spirál, amit az orvosi beavatkozás után évekig alkalmazni lehet, de az első hónapokban rendszertelen, elhúzódó vérzést okozhat. Hosszabb távú módszernek számít a hüvelygyűrű alkalmazása is, melyet havonta egyszer kell felhelyezni, majd 3 hét folyamatos használat után eltávolítani A hüvelygyűrű az alacsony hormontartalma mellett a kiszámítható cikluskontrolljával járulhat hozzá a kiegyensúlyozott szexuális élethez. A közel 100%-os védelemhez persze a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzéséről is gondoskodni kell. Bár a legtöbb nemi betegség ellen hatásos védelmet nyújt az óvszer, ezt a megoldást a felmérés szerint a hölgyek többsége nem szereti, ráadásul az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés, a HPV ellen csak részben nyújt védelmet, ezért a nagyobb biztonság és a felhőtlen szerelmi élet miatt is ajánlott az oltás beadása” – mondta el Major Tamás szülész-nőgyógyász, a Debreceni Egyetem docense.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt az e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

[1] A reprezentatív kutatást az NRC készítette 500 fős mintán, 18-49 éves szexuálisan aktív magyar nők körében

[2] Forrás: Védőnő XXIII. évfolyam 2013/4. szám