Természetes védekezési módszerek

A természetes, „házi“ védekezési módszerek már-már riasztó mértékben népszerűek hazánkban annak ellenére, hogy hatékonyságuk erősen megkérdőjelezhető. Mai posztunkban sorra vesszük ezeket a módszereket, valamint az egyes praktikák hatásfokát.

Naptármódszer: a naptármódszer lényege, hogy a 28 napos ciklusból kiemeljük az úgynevezett „termékeny napokat“, melyek során nagyobb az esélyünk a teherbeesésre. Ennek a módszernek a hátránya egyértelmű: még pontos ciklus esetén is lehetetlen megállapítani a teherbeesés valószínűségét, így a naptármódszer még megszakításos közösüléssel kombinálva sem hozza a várt eredményt.

 
Megszakításos védekezés: a megszakításos módszer szintén bevett gyakorlatnak számít még a fiatal korosztálynál is, azonban semmiképp sem tekinthető ajánlott módszernek. A megszakítás lényege, hogy a férfi még az ejakuláció előtt abbahagyja a közösülést, ezzel azonban az a gond, hogy az aktus előtt és közben termelődő előváladék szintén tartalmazhat hímivarsejteket, és mint tudjuk, a teherbeeséshez elég egyetlen spermium is.

Billings-módszer: az úgynevezett Billings-módszer szerint a hüvelyváladék állagából megállapítható a ciklus fázisa, felmérhető az ovuláció, így kiszámolhatók a termékeny napok. A módszer egyértelmű hátránya, hogy a hüvelyváladék állagát az ovuláción felül számos tényező is befolyásolhatja, így fertőzések, hormonális változások, hüvelyi mosakodó és irrigáló szerek, de még a napi folyadékbevitelünk is.

Savas irrigálás: nagyanyáink idejéből származó, igen káros módszer a savas kémhatású irrigálás, melyet ecettel vagy citromlével végeznek. A módszer lényege, hogy együttlét után a savas öblítés „kimossa“ és semlegesíti a hüvelyben maradt hímivarsejteket, ez azonban több okból is káros: egyrészt az ecet és a citromlé felmarja a hüvely érzékeny nyálkahártyáját, másrészt a hímivarsejtek akár az ejakulációt követő másodpercekben is elérhetik a méhszájat, így az irrigálás ilyen esetben semmit nem ér.

Bár valóban hormonmentes és olcsó módszerekről van szó, láthatjuk, hogy ezek a védekezési módok kiszámíthatatlanok, hatásfokuk gyenge és akár egészségre károsak is lehetnek. A mai, korszerű hormonális módszerektől már nem kell tartanunk: részletes kivizsgálás esetén szinte minimális a mellékhatások esélye, a modern megoldások, mint például a hüvelygyűrű pedig kényelmes és egyszerű használatot tesznek lehetővé. Fontos, hogy a kamaszok is tisztában legyenek a „házi“ módszerek kockázataival, így elkerülve egy esetleges nem kívánt terhességet.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.