„Teherbe estem tabletta mellett!“ – hogy lehet?

A tabletta mellett történt teherbeesésről a mai napig számos rémtörténetet hallunk, azonban felmerülhet a kérdés, hogy ha egy csaknem 100%-os módszerről van szó, mégis hogyan lehetséges ez. Posztunkból megtudhatjátok a választ!

A kombinált fogamzásgátló tabletta az egyik legmegbízhatóbb védekezési módszernek számít, azonban sokan nem bíznak a hatékonyságában – részben pont az ilyen rémtörténetek miatt. Tudni kell, hogy a tabletta hormontartalma többszörösen is megakadályozza a teherbeesést: meggátolja az ovulációt, elvékonyítja a méhnyálkahártyát, valamint a méhnyak váladékát sűrítve gátolja a spermiumok felfelé vándorlását a méh üregébe. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy ha tényleg ennyire biztos a módszer, hogyan lehetséges, hogy egyesek teherbe esnek a szedése mellett? A válasz egyszerű: mint minden védekezési módszer, a tabletta is csak kifogástalan használat mellett hozza a várt védelmet. A tabletta esetében ez azt jelenti, hogy ne legyenek kihagyott szemek, ne forduljon elő hányás és hasmenés, ne szedjünk a tabletta hatását befolyásoló készítményeket, valamint ne legyenek felszívódási zavaraink.

A mai, modern tabletták egyre kevesebb hormont tartalmaznak, így pontos, fegyelmezett szedést igényelnek. Ha elfelejtettük bevenni a tablettát, de 12 órán belül pótoljuk, akkor nincs szükség kiegészítő fogamzásgátlási eljárásra, minden egyéb esetben célszerű kiegészítő védekezési módszert alkalmazni, pl. óvszer. Nagyobb probléma, ha bevettük a tablettát, és pár órán belül hányás vagy hasmenés jelentkezik – ilyenkor egy úgynevezett „pótlevélből“ kell pótolnunk az elvesztett szemet, hiszen ha a következő napit vesszük be, a 28 napos ciklust 27 napossá rövidítjük, ezzel pedig ugyanott tartunk, ahol elkezdtük: egy kihagyott tablettánál. Amikor gyógyszert vásárolunk, legyen az akár vény nélküli készítmény, mindig kérdezzünk rá a gyógyszerésznél, hogy az adott gyógyszer befolyásolja-e a fogamzásgátló hatását: egyes antidepresszánsok, epilepszia elleni szerek, valamint antibiotikumok csökkenthetik a hormonok felszívódását, csakúgy, mint az orbáncfű tartalmú készítmények. Egyes kutatások szerint a rendszeres grapefruitfogyasztás befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását, így mielőtt grapefruitkúrába fognánk, feltétlenül kérjük ki a kezelőorvosunk tanácsát.

Amennyiben úgy érezzük, hogy nem tudnánk biztosítani a tabletta kifogástalan szedését, érdemes lehet helyi felszívódású módszerre váltani: ilyen módszer a hüvelygyűrű is, melynek hormonális összetétele hasonló a kombinált tablettáéhoz, azonban hatását a hüvelynyálkahártyán keresztül felszívódva fejti ki, hatóanyagai a testhő hatására egyenletesen szabadulnak fel a gyűrűből. Ebből adódóan a hüvelygyűrűt napi szedés helyett csak havonta egyszer kell felhelyezni, majd három hét használat után eltávolítani, és hatását nem befolyásolja sem hányás, sem hasmenés. Fontos, hogy akármelyik módszert is használjuk, mindig legyünk tisztában a védekezési módszereink működésével, hogy biztosan ne érhessen minket meglepetés.

Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes alkalmazásával és lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban fontos, hogy a módszer alkalmazása előtt figyelmesen elolvassuk a betegtájékoztatót, illetve a használati utasítást, és kérdéseinkkel forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!