Tabletta és vérzészavar – okok, megoldások

A fogamzásgátló tabletták viszonylag gyakori, kellemetlen mellékhatása a rendszertelen pecsételő vagy áttöréses vérzés a két menstruáció közötti időszakban. Posztunkból megtudhatjátok, hogy mi a jelenség oka, illetve hogy a problémára létezik-e megoldás.

A tablettaszedés közben jelentkező vérzészavart hivatalosan áttöréses vérzésnek nevezzük, azonban a néhány vércseppnyi, a tisztasági betéten éppen nyomot hagyó vérzést pecsételő vérzésként emlegetjük. Valójában ez a jelenség igen egyéni: sokan egyáltalán nem találkoznak vele, vannak, akik zavaró, erős vérzés formájában tapasztalják meg. A pecsételő vérzés többnyire a tablettaszedés első hónapjaiban jelentkezik, a legtöbb esetben pirosas-rózsaszínes, vagy barnás folyás formájában. A fogamzásgátló szedésének első három hónapjában normálisnak számít az áttöréses vérzés, hiszen a szervezet ekkor „barátkozik meg“ az idegen hormonokkal, a 90 nap letelte után viszont érdemes odafigyelni a jelekre.

Köztudott, hogy a hormonális fogamzásgátló módszerek az esetek nagy részében tökéletesen szabályozzák a ciklust, enyhítik a vérzés intenzitását, valamint a vele járó panaszokat, így amennyiben a tabletta a kedvező hatások helyett vérzészavarokat okoz, mindenképpen utána kell járni az okoknak. Az áttöréses vérzés fő oka gyakran a tabletta nem megfelelő felszívódása, amit többek között okozhat hányás, hasmenés, antibiotikum szedése, rejtett felszívódási zavar, vagy orbáncfű tartalmú étrendkiegészítők használata. Amennyiben több hónapon keresztül tapasztalunk vérzészavart, feltétlenül fel kell keresnünk egy nőgyógyászt, hiszen – bár ritkán –, a pecsételő vérzés okai közt szervi okok is szerepelhetnek: mióma, méhszájseb, sőt, akár daganatok mellékhatása is lehet.

Amennyiben bebizonyosodott, hogy a vérzést hormonális vagy felszívódási zavarok okozták, lehetőségünk van a nőgyógyásszal való konzultációra, amelynek eredményeképp a nőgyógyász egy magasabb hormontartalmú, esetleg többfázisú tablettát írhat fel, vagy kipróbálhatjuk a hüvelygyűrűt, melynek alacsony hormontartalma a hüvely nyálkahártyáján keresztül szívódik fel, így a tápcsatorna kikerülésével egyenletesebb hormonszintet biztosít. Felszívódási zavarok, tápcsatornát érintő betegségek esetén szintén a hüvelygyűrű a jobb választás, hiszen ilyenkor kiemelten fontos az emésztőrendszer „kikerülése“, hogy biztosítsuk a megfelelő felszívódást. A vérzészavarok kellemetlenek, főként ha fogamzásgátló szedése közben jelentkeznek, viszont szerencsére van megoldás – forduljunk szakorvoshoz a számunkra legmegfelelőbb módszerért!

 Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!