Szex fiatalkorban: van még mit tanulnunk

Manapság már egyáltalán nem meglepő, ha 14-15 éves fiatalok nemi életet élnek, a hiányos felvilágosítás és a nem megfelelő háttértudás miatt azonban a kamaszok nagy veszélynek vannak kitéve: a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségektől is tartaniuk kell...

A szexualitás már gyermekkortól az életünk része, a legtöbben azonban a pubertáskor beköszöntével kezdenek aktívan érdeklődni iránta. A fiatalok jelentős része 14-15 éves kora körül veszíti el a szüzességét, a szülők pedig nem szívesen beszélnek a témáról, így nem csak a szex, de a védekezés kérdését is kikerülik. Az egyre terjedő szexuális felvilágosító kampányok jó irányt mutatnak, azonban csak kevés kamasz számára elérhetők: valójában a fiataloknak igen csekély része van tisztában a teherbeesés folyamatával, a védekezési módszerekkel, valamint a nemi úton terjedő betegségekkel.

Hogyan védekezzünk? 18 éves kor alatt az óvszer a legnépszerűbb védekezési mód, mivel nem kell hozzá sem gyógyszertárba, sem orvoshoz menni, elég egyszerűen besétálni a drogériába. Az óvszerhasználat során azonban számos dologra kell figyelni: a megfelelő méret kiválasztásán túl az is fontos, hogy mikor helyezzük fel és mikor távolítjuk el – fontos, hogy a fiatalok is tisztában legyenek az óvszer megfelelő használatával. Még napjainkban is számos fiatal gondolja azt, hogy a dupla óvszer nagyobb védelmet nyújt, valamint hogy egy gumival több együttlét is történhet. Sok fiatal lány érdeklődik a hormontartalmú módszerek (tabletta, hüvelygyűrű) iránt, azonban visszatartja őket, hogy a feliratásukhoz nőgyógyász szükséges. Szülőként érdemes tudatosítani a kamasz lányokban, hogy a nőgyógyásztól nem kell tartaniuk – ezzel elősegítjük azt, hogy a lányunk felnőttként rendszeresen eljárjon szűrővizsgálatokra. A nőgyógyász az általános vizsgálaton kívül a megfelelő védekezési módszer kiválasztásában is segítséget nyújt, figyelembe véve az esetleges mellékhatásokat is. Egy alacsony hormontartalmú módszer - mint például a hüvelygyűrű vagy egyes fogamzásgátló tabletták - a szülőt is megnyugtatja, hiszen tökéletes használat esetén csaknem 100%-os védelmet nyújt.1

A teherbeesés biológiája: Vajon teherbe lehet-e esni orális vagy anális szex során? Mi a gond a megszakításos védekezéssel? Ezek a kérdések felnőttkorban banálisnak tűnhetnek, de a fiatalok számára komoly témának számítanak. Az iskolai biológia órák sajnos ezekre sem adnak választ, így jobb híján az internetre, vagy a barátokra hagyatkozhatnak – ami nem feltétlenül jó taktika. Ha szülőként vagy testvérként nem szívesen beszélünk ilyenekről, egy humoros, laza hangvételű felvilágosító könyv jó döntés lehet, hiszen a kamasz így a saját privát szférájában, olvasás közben kap választ a kérdéseire.

A szex veszélyei: Amellett, hogy a szex örömforrás, egyben veszélyt is jelent. A nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek a kamaszokat sem kímélik, ráadásul mivel ők rendszerint kevésbé tájékozottak, még nagyobb rizikónak vannak kitéve, mint egy felnőtt. A fiataloknak szóló prevenciós anyagok, a nőgyógyászati tanácsadás, és egy őszinte beszélgetés sokat segíthet az ügyben, de akár a tantestületnek is jelezhetjük, hogy igényt tartunk a témába vágó iskolai előadásokra. A kamaszokat sokszor hidegen hagyják a veszélyek, megfelelő tájékozottsággal azonban megelőzhetjük a baleseteket."

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

 

1 Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5)