Nyaralás és fogamzásgátlás

Nyáron hajlamosak vagyunk kicsit lazábban venni az életet, ami teljesen normális. A fogamzásgátlás azonban a legönfeledtebb nyári napokon is komoly odafigyelést igényel – nézzük, melyek a legfontosabb tényezők!

Itt a nyár, hamarosan elérkezik a szabadság, a nyári szünet, a nyaralás, így nem csoda, ha ezekben a hetekben mi is kicsit eleresztjük a gyeplőt – a felelős védekezés azonban évszaktól függetlenül fontos téma, így vannak olyan tényezők, melyekre a meleg hónapokban fokozottan oda kell figyelnünk.

Gyomorrontás és társai: akármennyire kellemetlen erről beszélni, az emésztőrendszert érintő panaszok nyáron a leggyakoribbak. Ha külföldön megkóstolunk egy egzotikus ételt, ha a kánikulában megüli a gyomrunkat az ebéd, vagy egyszerűen csak túlzásba visszük az alkoholfogyasztást, rögtön hányás és hasmenés lehet a vége - ez azonban befolyásolhatja a fogamzásgátló tabletta hatását, melyről nyaralás során hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Nagyon fontos, hogy ha tablettát szedünk, tartsunk magunknál egy pótlevelet, melyet csak erre a célra rendszeresítünk. Amennyiben ezt túl macerásnak érezzük, a szakorvosunkkal történő konzultációt követően bármikor válthatunk más fogamzásgátló módszerre, például hüvelygyűrűre, melynek hatását nem befolyásolja sem hányás, sem hasmenés, így legalább a hatáscsökkenés miatt nem kell aggódnunk, ha rossz fordulatot vesz a nyaralásunk.

Tűző napsugarak: Nem is gondolnánk, hogy egy női táskában milyen magas hőmérséklet is kialakulhat egy forró nyári napon, így akár veszélyes is lehet, ha mindig magunknál tartjuk a fogamzásgátló tablettánkat, hüvelykúpunkat, vagy óvszerünket – a túl magas hőmérséklet ugyanis mindhárom terméket károsíthatja. Ezeket a védekezési eszközöket célszerű száraz, legfeljebb szobahőmérsékletű helyen tárolni – lássuk be, ez egy nyaraláson nem egyszerű feladat.

Egyéjszakás kalandok: bár sokan nem szívesen beszélnek erről, tény, hogy a legtöbb egyéjszakás kaland nyáron történik. Amennyiben helyi, vagy hormonális módszerekkel védekezünk, nagyon fontos, hogy alkalmi kapcsolat esetén egyszer sem szabad megfeledkeznünk az óvszerhasználatról: a nemi úton terjedő betegségek minden életkorban reális veszélyt jelentenek, így akármilyen túlfűtött a pillanat, óvszer nélkül ne menjünk bele egy alkalmi légyottba.

Kellemetlen meglepetések: nincs is rosszabb annál, mint amikor a gondos tervezés ellenére pont a nyaraláson jön meg a menstruációnk. A hormonális módszerekkel a vérzés jól kiszámítható, viszont előfordulhat, hogy nem mi döntünk a nyaralás időpontjáról, és úszás helyett a napernyő alatt kell irigykednünk a szerencsésebben járt nőtársainkra. Bizonyos tabletták és a hüvelygyűrű használata esetén a menstruáció időpontja évente egyszer eltolható, erre pedig két megoldás van: vagy megrövidítjük az egyhetes használati szünetet, vagy teljesen elhagyjuk, így a 21 nap normál használatot követően rögtön elkezdjük a következő levél tablettát, vagy hüvelygyűrűt - az utazás előtt azonban ajánlott ezt átbeszélnünk nőgyógyászunkkal.

Nyaralás közben sok meglepetés érhet minket, a nem kívánt terhesség viszont ne tartozzon ezek közé – figyeljünk a felelős védekezésre a nyári hónapokban is!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.