Nemi szervi szemölcs: makacs, kellemetlen, és veszélyes

A nemi szervi, azaz genitális szemölcsök igen gyakorinak számítanak, kezelésük ráadásul hosszadalmas és kellemetlen, így kiemelten nagy figyelmet kell fordítanunk a megelőzésükre. Nézzük, mit tehetünk!

Mi okozza a szemölcsöket?
A nemi szervi szemölcsök, melyeket condylomának vagy hegyesfüggölynek is nevezünk, a humán papillómavírus, azaz HPV okozta fertőzés következményei. A vírusnak több száz altípusa létezik, melyek közül bizonyos altípusok hagyományos, „uszodai“ szemölcsöket, míg mások akár méhnyakrákot is okozhatnak. A közepes rákkeltő rizikójú altípusok felelnek a nemi szervi szemölcsökért, ezeket főként nemi úton kaphatjuk el: a vaginális, azaz hüvelyi, az anális, azaz végbélnyíláson keresztül történő behatolás, valamint az orális szex a leggyakoribb veszélyforrások.


A férfiakat is érinti

Hogy néznek ki a szemölcsök?
A nemi szervi szemölcsök megjelenése változatos: a lapos, testszínű kinövésektől a fehér vagy pirosas, karfiolszerű szemölcsökig sokféle formában találkozhatunk velük, így minden rendellenes nemi szervi kinövés kivizsgálást igényel. A szemölcsök a külső nemi szerveken kívül a végbélnyílás környékén is megjelenhetnek, és többnyire nem járnak fájdalommal, vagy viszketéssel.


Azt hiszem, szemölcseim vannak – mit tegyek?
Amennyiben HPV-szemölcsökre gyanakszunk, azonnal függesszük fel a nemi élet minden formáját, és forduljunk szakorvoshoz. A legjobb, ha felkeressük az országszerte található STD-központok (nemi úton terjedő betegségekre szakosodott centrumok) egyikét, de a bőr- és nemigyógyászati és nőgyógyászati szakrendeléseken is megfelelő kezelést kaphatunk. A vizsgálatig függesszük fel az intim szőrtelenítést is, ugyanis az intimborotva használatával továbbfertőzhetjük magunkat.

Milyen kezelésre számíthatok?
A kezelés függ a kinövések számától, megjelenésétől, elhelyezkedésétől, és méretétől is: kezdetben főleg ecseteléssel kezelik a szemölcsöket, majd amennyiben az hatástalannak bizonyul, következhet a fagyasztás. Drasztikus, ám hatékonyabb kezelési megoldás a kinövések sebészeti úton történő eltávolítása, melyet kellemetlen, hosszas sebgyógyulási időszak követ. A kezelést az orvos utasítása szerint kell elvégezni, hiszen erősen fertőző, vírusos kinövésekről van szó, melyektől mindenképpen meg kell szabadulnunk.

Mi történik ezután?
Amennyiben a kinövések az eltávolítást követően nem nőnek újra, érdemes elvégeztetnünk egy HPV-tesztet, mely részletes képet ad az állapotunkról. Mivel a HPV egyes altípusai daganatos megbetegedéseket is okozhatnak, a nők és férfiak részére is ajánlott a nemi szervi rákszűrés, és érdeklődjünk orvosunknál a szükséges lépésekről – gyanú esetén a partnerünk kivizsgálása is szükséges.

Mit tehetek a megelőzésért?
Szerencsére a nemi szervi szemölcsök, és a velük járó kellemetlenség hatékonyan megelőzhető. A rendszeres önvizsgálat segít megismerni a testünket, így a legapróbb elváltozás is hamar szemet szúr majd – hetente, kéthetente ellenőrizzük nemi szerveink megjelenését. Amennyiben partnerünkön gyanús elváltozást észlelünk, kerüljük a nemi életet, alkalmi partnerek esetén pedig mindig használjunk óvszert. A szemölcsök hatékonyan megelőzhetők védőoltással is: a HPV ellen jelenleg háromféle vakcina érhető el hazánkban: a két-, a négy-, illetve a kilenckomponensű. Ezek közül a négy- és a kilenckomponensű javallott a nemi szervi szemölcsök megelőzésére, jó hír pedig, hogy az oltás akkor is beadható, ha már túl vagyunk egy HPV-fertőzésen. A nemi szervi szemölcs egy rendkívül kellemetlen betegség: a hangsúly a megelőzésen legyen!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.