Nem kívánt terhesség: közös ügy elkerülni!

A riasztó statisztika bizonyára sokak számára ismert, hogy évente megközelítőleg 38 ezer terhesség végződik abortusszal1. Bár a korszerű fogamzásgátlásnak hála arányaiban kevesebb a terhességmegszakítások száma, ez a mennyiség még így is elképesztően sok – az abortusz számának csökkentése közös ügy kell hogy legyen!

Az abortusz minden szempontból megterhelő beavatkozás: a beteg számára fizikai, lelki és anyagi nehézségeket okoz - kórházi ágyat és több szakorvost igényel, így mindannyiunk közös érdeke, hogy segítsük az abortuszok számának csökkentését. Sajnos minden szempontból vannak hiányosságok: hazánkban még manapság sem elégséges a szexuális felvilágosítás, így sokan még felnőttkorban sincsenek tisztában a teherbeesés biológiájával, a menstruációs ciklussal, vagy a védekezési módszerek hatékonyságával. Bár a legtöbben azt gondolnák, hogy a fiatal korosztályon végzik el a legtöbb abortuszt, valójában ez téves információ: a legtöbb terhességmegszakítást házas, felnőtt nőkön végzik, aminek az oka többek között az, hogy a házasságban és anyagi biztonságban élő párok gyakran alkalmazzák a megszakításos védekezést, melynek hatásfoka igen gyenge.


A nem kívánt terhesség válsághoz vezet

Az abortusz elkerülése természetesen nem csak a lelki teher, valamint az esetleges műtéti szövődmények szempontjából fontos: a terhességmegszakítás társadalmi megítélése még napjainkban is nagyon rossz, így a magzat elvesztésén felül az érintett nőnek azt is át kell élnie, ahogy az ismerősök, de sajnálatos módon akár a szakemberek is lenézik döntése miatt – Európában is vannak olyan országok, ahol az abortusz teljes tilalmáért kampányolnak, holott statisztikailag bizonyított, hogy ez semmit nem ér: azokban az országokban, ahol tilos az abortusz, ugyanannyi, ha nem több terhességmegszakítást végeznek, azonban mivel ezek a műtétek ellenőrizetlen körülmények között, illegálisan történnek, sokkal magasabb a szövődmények, és sajnálatos módon a halálozás aránya is. Az abortuszok, valamint a nem kívánt terhességek megelőzésének egyetlen módja van: a felelős fogamzásgátlás. A nők nagyobb része tart a hormonális fogamzásgátló módszerektől, ugyanis nincsenek tisztában a működésükkel, valamint félnek a mellékhatásoktól. Valójában a mai, alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók, mint a tabletta vagy a hüvelygyűrű, úgy lettek kialakítva, hogy használatukból lényegesen több előny származzon, mint hátrány, így megfelelő kivizsgálás esetén nem jelentenek veszélyt az egészséges szervezet számára. A legtöbb nőgyógyász azt vallja, hogy egy hormontartalmú módszer használata lényegesen kisebb rizikóval jár az egyébként egészséges nőknél, mint egy esetleges terhességmegszakítás, így minden életkorban érdemes ügyelni a kifogástalan védekezésre, hogy sokkal kevesebb abortusz történjen hazánkban és világszerte is.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

1http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/evkonyv/demografiai_evkonyv_2012.pdf