Nem kívánt terhesség: 8 meglepő eset

A Buzzfeed pár napja felsorolt 16 olyan estetet, mely során létrejöhet a nem kívánt terhesség – posztunkban ízekre szedjük a cikk 8 pontját, így ha érdekel, hogy vajon teherbe eshetsz-e vízben, vagy tablettaszedés során, olvass tovább!

1. Anális szex: az anális szex során történő teherbeesés a szó szoros értelmében lehetetlen, azonban ha az ejakulációt követően a partnerek folytatják az aktust és néhány hímivarsejt a hüvelybe jut, valójában lehetséges a megtermékenyülés. Ritkább, de valós veszély az úgynevezett rektovaginális sipoly, mely a hüvely és a végbél közti „járatot“ jelenti – ebben az esetben azonban tartózkodni kell a nemi élettől, így egyúttal a teherbeesés veszélye is megszűnik. Az anális szexhez higiéniai és kényelmi okok miatt mindig használjunk óvszert, így a teherbeesés minimális veszélyét is elkerülhetjük.

2. Óvszer kibontása foggal: az óvszer tárolása, kibontása és felhelyezése nagy odafigyelést igényel, így az óvszert mindig kézzel, a perforáció mentén nyissuk ki, hogy elkerüljük az anyag sérülését. Legjobb, ha az óvszert mindig sötét, legfeljebb szobahőmérsékleten tartjuk, és nem tesszük ki nagy hőingadozásnak.

3. Petting fehérneművel: a petting, vagy az úgynevezett „száraz szex“ során szinte lehetetlen a teherbeesés, még akkor is, ha történt ejakuláció – amennyiben mindkét fél visel fehérneműt, gyakorlatilag esélytelen, hogy akár egy hímivarsejt is átjusson.

4. Terhesség alatt: bár igen ritka, valójában nem lehetetlen és a terhesség alatt is létrejöhet egy második terhesség – a történelem során csupán néhány ilyen esetet írtak le, az így megszületett csecsemők pedig természetesen nem ikrekként születnek.

5. Óvszer és olajos alapú síkosító együttes használata esetén: az olaj alapú síkosítók, valamint a természetes olajok (pl. kókuszolaj) valóban károsítják a gumióvszert, így együttes alkalmazásuk esetén létrejöhet nem kívánt terhesség. Óvszer mellé érdemes vízbázisú síkosítót választani – többnyire a csomagoláson feltüntetik, hogy az adott termék használható-e óvszerrel.

6. Közös fürdőzés során: amennyiben a partnerünkkel fürdünk, és a vízbe hímivarsejt vagy előváladék kerül, orvosi értelemben nem kizárható a teherbeesés, azonban ha reálisan nézzük, ez szinte lehetetlen – a magas hőmérséklet és a víz szinte azonnal ellehetetleníti a hímivarsejteket.

7. Fogamzásgátló szedése mellett: jelenleg egyetlen 100%-os védekezési módszer sem létezik, azonban tökéletes használat mellett például a kombinált fogamzásgátló tabletta és a hüvelygyűrű csaknem 100%-os védelmet biztosít – amennyiben a módszereket az orvos utasítása, valamint a betegtájékoztató szerint alkalmazzuk, szinte nulla az esélyünk a teherbeesésre.

8. Ha nem hagyunk elég helyet az óvszer végén: az óvszerhasználattal kapcsolatos egyik leggyakoribb hiba a helytelen felhelyezés. Az óvszer végén található „sapka“ célja az, hogy begyűjtse az ejakuláció során távozó ondót, így amennyiben az óvszert olyan módon helyezzük fel, hogy a váladéknak nem jut elég hely, az ondó kicsoroghat az óvszer falán keresztül, és így a hüvelybe juthat. Ugyanekkora veszélyt jelent az, ha a péniszt ejakuláció után nem távolítjuk el a hüvelyből, ugyanis az óvszerben keletkező plusz hely ilyenkor szintén szabad utat engedhet a hímivarsejteknek.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít. Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes használata érdekében az alkalmazás megkezdése előtt mindenképpen olvassa el a betegtájékoztatót vagy a használati útmutatót.