Tévesen használt védekezési módszerek

A nem kívánt terhességtől való félelem számos esetben téves megoldásokkal jár: még napjainkban is sokan gondolják, hogy a dupla óvszerhasználat dupla védelmet is nyújt, ráadásul nem ez az egyetlen ilyen jellegű ötlet. Posztunkban ezeket a tévhiteket igyekszünk eloszlatni.

A felelős védekezés kérdése, valamint a nem kívánt terhességtől való félelem gyakran kéz a kézben járnak: főként lányoknál és nőknél vehető észre a terhességi pániknak nevezett pszichés jelenség, mely a teherbeeséstől való eltúlzott félelmet jelenti. Ez a félelem az esetek egy részében teljesen ellehetetleníti a nemi életet, más esetekben pedig a felek tévesen használt védekezési módszerekkel próbálják bebiztosítani magukat. Nézzük, melyek a leggyakoribb „kombinációk“!

Dupla óvszer: az egymásra felhelyezett két darab óvszer minden, csak nem biztonságos: használat közben a két óvszer felülete súrlódik, így sokszorosára nő a kiszakadás és lecsúszás kockázata. A dupla óvszer emellett mindkét fél számára kényelmetlen.

Óvszer és spermicid: a legtöbb óvszer manapság már spermaölő síkosítóval van bevonva, azonban sokan használnak mellé spermicid hatású géleket, krémeket, vagy kúpot is. Nagyon fontos, hogy amennyiben ennél a kombinációnál döntünk, mindig ellenőrizzük a spermicid betegtájékoztatóját, és csak abban az esetben használjuk, ha a vivőanyagok nem károsítják az óvszer anyagát.

Naptármódszer és megszakítás: sem a naptármódszer, sem a megszakításos védekezés nem számít hatékony módszernek a nem kívánt terhesség ellen, így értelemszerűen ezek kombinálása sem hozza a várt eredményt. A ciklust, főként fiatal korban, gyakran lehetetlen pontosan „belőni“, a megszakításos védekezés pedig nem véd az együttlét közben jelentkező előváladék ellen, mely gyakran tartalmaz hímivarsejteket.

Az előbb látott három módszer mellett kakukktojásnak számít, ha hormonális módszerek (tabletta, hüvelygyűrű) mellé óvszert használunk. Alkalmi kapcsolatok esetén ugyanis elengedhetetlen az óvszer használata, akkor is, ha hormonális fogamzásgátlást alkalmazunk – a nemi úton terjedő betegségek ellen ugyanis egy hormonális módszer sem véd. Amennyiben komoly, monogám kapcsolat és hormonális módszer mellett is óvszert használunk, feltétlenül fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy miért nem bízunk a hormonális módszerünkben: a tabletta és a hüvelygyűrű helyes használat mellett csaknem 100%-os védelmet nyújt, így megfelelő használatuk esetén szinte lehetetlen a teherbeesés. Ha bizonytalanok vagyunk, keressünk fel egy nőgyógyászt, aki pontosan elmagyarázza a hormonális módszerek működését, ha pedig továbbra sem bízunk a módszer hatékonyságában, meg kell fontolnunk a váltást. A tablettáról sokan váltanak hüvelygyűrűre, mely nem igényel napi szedést, így használata mellett csökkenhet a teherbeeséstől való félelem. A hüvelygyűrű hatását ráadásul nem befolyásolja hányás és hasmenés, így biztosabb védelmet nyújt, mint a tabletta. Fontos, hogy megtaláljuk azt a módszert, amiben megbízunk, így a nemi életünk sokkal felszabadultabb lesz.

Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes alkalmazásával és lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban fontos, hogy a módszer alkalmazása előtt figyelmesen elolvassuk a betegtájékoztatót, illetve a használati utasítást, és kérdéseinkkel forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!